Save Your Hood: Ο 35χρονος μπαμπάς που καθαρίζει τις γειτονιές μιλά στο Infokids και μας καλεί να τον βοηθήσουμε

Όλα ξεκίνησαν πριν από 2,5 μήνες, όταν ένας πιτσιρικάς πέταξε μπροστά στα μάτια του, στο αγαπημένο του σημείο θέας σε όλη την Αθήνα, τα Τουρκοβούνια, ένα πλαστικό ποτήρι που κατέληξε στον γκρεμό. “Τι κάνεις;” του είπα εκείνη τη στιγμή, “για να πάρω την απάντηση: Μα καλά δεν βλέπεις τι γίνεται, το δικό μου θα σε πειράξει;”. Ήταν αυτή ακριβώς η στιγμή που πυροδότησε τη φλόγα που υπήρχε έτσι κι αλλιώς για αρκετό καιρό μέσα στον κ. Βασίλη Σφακιανόπουλο: “Θύμωσα τόσο πολύ που δεν κατάφερα ούτε να του απαντήσω. Όμως τότε αποφάσισα ότι πρέπει κάτι να γίνει. Πρέπει κάτι να γίνει εκεί, γιατί αγαπώ αυτό το μέρος …”

Ο 35χρονος μπαμπάς από την Κυψέλη ανήκει στη νέα γενιά γονιών που σχετικά νωρίς στη ζωή τους συνειδητοποίησαν, ότι η αλλαγή είμαστε εμείς. Με σπουδές βιομηχανικού σχεδιασμού στη Σύρο, αφού εργάστηκε για χρόνια ως Creative Director σε ιδιωτικές εταιρείες, κατάλαβε πριν από λίγο καιρό ότι το cοrporate περιβάλλον δεν του ταιριάζει και πλέον ιδιωτεύει. Ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι νέο γι΄αυτόν: Διατηρεί εδώ και 6 χρόνια μια ΜΚΟ που οργανώνει αθλητικά γεγονότα για καλό σκοπό. Η δράση “Save Your Hood”, του καθαρισμού των πόλεων που ζούμε, είναι η απάντησή του στη σκληρή πραγματικότητας που οι περισσότεροι αποφεύγουμε να δούμε: “Ότι ο χρόνος μας τελειώνει, οπότε αν δεν δράσουμε δεν θα υπάρξει κάποιος θετικός αντίκτυπος”.

Οι 7 εθελοντές έγιναν 10.000 μέσα σε μόλις 2,5 μήνες

“Η πρώτη δράση έγινε στις 15 Νοεμβρίου από μόλις 7 άτομα -στην επόμενη ήμασταν 30 και μάλιστα από άλλους δήμους. Τους κάλεσα, τότε, να εντοπίσει ο καθένας το πρόβλημα στην περιοχή του και να δράσει από εκεί. Μια παράλληλη δράση ξεκίνησε στον Πειραιά και πολύ σύντομα επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα”, περιγράφει ο κ. Σφακιανόπουλος.

Γονείς και παιδιά στην πρόσφατη δράση της Save Your Hood στην Θεσσαλόνικη

Αυτή τη στιγμή η οργάνωση Save Your Hood μετρά περί τα 10.000 μέλη, εκ των οποίων ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι γονείς. “Σίγουρα θα επηρεαστούν και οι κρατικοί μηχανισμοί μέσα από τις δράσεις μας, αλλά το πιο άμεσο ‘πλάνο’ είναι οι γονείς, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Βλέπω τον 6χρονο γιο μου, ο οποίος αρχικά ήταν αντίθετος σε όλο αυτό, δεν του άρεσε η ιδέα ότι ο μπαμπάς πάει να μαζέψει σκουπίδια. Από τη στιγμή που αποφάσισε να έρθει μαζί μου, όμως, δεν έχει χάσει δράση, ενώ έχει αρχίσει να λέει και πόσο υπερήφανος είναι για εμένα…”

Όπως τονίζει “σίγουρα όλο αυτό είναι κάτι που αξίζει γιατί… από τα παιδιά μας θα σωθούμε.”

Ο ρόλος της πολιτείας στην προσπάθεια της Save Your Hood

Ο κ. Σφακιανόπουλος δεν παραλείπει να τονίσει, ότι η πολιτεία έδειξε ενδιαφέρον για τις δράσεις τους: “Πριν από δύο μήνες, ο Δήμος Παγγαίου που ενημερώθηκε για την δράση μας στην Καβάλα έσπευσε να συμβάλει, με τον ίδιο τον αντιδήμαρχο και συνεργείο να βοηθά στον καθαρισμό. Ομοίως ενδιαφέρον έδειξε και ο Δήμος Αθηναίων, αφού ο αντιδήμαρχος κ. Αβραμίδης μας κάλεσε στο γραφείο του, συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και από τότε βοηθά εμπράκτως σε κάθε δράση, με εργαλεία που τυχόν απαιτούνται, προσωπικό, αλλά και με οχήματα που καλούμε όταν χρειάζεται να μετακινηθούν ογκώδη μπάζα”.

Πώς επιλέγονται οι περιοχές που καθαρίζονται

Κάθε Δευτέρα ξεκινά μια ψηφοφορία στη σελίδα στο Facebook στην οποία κάθε μέλος προτείνει μια περιοχή για την τρέχουσα εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι συντονιστές της ομάδας από την κάθε περιοχή αναλαμβάνουν να οργανώσουν τους ενδιαφερόμενους και τους ενημερώνουν για την δράση, τι θα χρειαστεί να φέρουν κλπ. Τα πιο ενεργά άτομα της ομάδας γίνονται και συντονιστές που βοηθούν στην οργάνωση.

Γιατί πρέπει να τα κάνουμε εμείς αυτά; Δεν φορολογούμαστε αρκετά ώστε να δικαιούμαστε μια καθαρή πόλη;

Από την δράση καθαρισμού του Φιλοπάππου

Είναι ένα ερώτημα που οι περισσότεροι έχουμε, ειδικά όταν συγκρίνουμε τις πεντακάθαρες πόλεις της δυτικής Ευρώπης με την Αθήνα. Ο κ. Σφακιανόπουλος έχει ήδη απαντήσει: “Πρέπει να δεχτούμε, ότι οι ίδιοι οι πολίτες πάσχουμε από έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και παιδείας και το ίδιο ισχύει για τους Δήμους μας. Δεν παύει, όμως, όλο αυτό να αποτελεί ένα κοινό μας πρόβλημα και -ασχέτως ποιος φταίει- πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και όλοι μαζί να το λύσουμε. Όσο ξεκινάμε τα κατηγορώ και εμμένουμε σε αυτά, δεν γίνεται τίποτα.”

Μας φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή του Φιλοπάππου, όπου εδώ και 6 χρόνια υπήρχε μια τεράστια χωματερή στον λόφο. “Εμπλεκόταν η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αρχαιολογία και το υπ. Πολιτισμού, ήταν τελικά μετά από κάποια χρόνια ευθύνη της Αρχαιολογίας που δεν έχει, όμως, οδοκαθαριστές και εξοπλισμό για να καθαρίσει, άρα δεν γινόταν τίποτα… Σιγά-σιγά, λοιπόν, ξεκινήσαμε να το καθαρίζουμε εμείς. Αρχικά λίγοι, έπειτα περισσότεροι, πάνω από 40 άτομα, στον τελευταίο καθαρισμό βοήθησε και ο Δήμος Αθηναίων με μηχανήματα, αφού μπόρεσε να παρακάμψει το σύστημα βοηθώντας εμάς, τους εθελοντές, ενώ κανονικά -νόμιμα- δεν θα μπορούσε.”

Και προσθέτει “όπου γενικά υπάρχει αγκάθι στην Ελλάδα, από θέματα ρύπανσης ή οτιδήποτε άλλο, σημαίνει ότι κάτι παίζεται από πίσω που είναι πολύ μπλεγμένο για να λυθεί -δεν φταίει σχεδόν ποτέ μόνο ένας φορέας. Και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες (κακώς) δεν έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση για να γνωρίζουν.”

Στα 700.000 λίτρα που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής από όλη την Ελλάδα… “έχουμε βρει τα πάντα!”

Κατά την διάρκεια του καθαρισμού μιας περιοχής, μας λέει ο κ. Σφακιανόπουλος, οι εθελοντές μπορεί να βρουν τα πάντα: Από πεταμένα τεστ εγκυμοσύνης σε ένα μονοπάτι όπου κάποιος απολαμβάνει τη βόλτα του, μέχρι πτώματα ζώων μέσα σε σακούλες και ό,τι μπορεί να υπάρχει σε ένα σπίτι, από βινύλια μέχρι μαξιλάρια. Τα πλαστικά μπουκάλια, τα ποτήρια καφέ και οι μπύρες, βέβαια, βρίσκονται στην πρώτη θέση των σκουπιδιών που οι κάτοικοι της χώρας μας αρέσκονται να πετούν όπου βρουν. Ο ίδιος δεν θα ξεχάσει, βέβαια, όταν επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό την Βερλίγκα, ότι φτάνοντας στην κορυφή της Πίνδου αντίκρισε μπροστά του πεταμένες τρεις μάσκες!

“Τα πλαστικά μπουκάλια και οι μπύρες βρίσκονται στην πρώτη θέση των σκουπιδιών που οι κάτοικοι της χώρας μας αρέσκονται να πετούν όπου βρουν”

Τι γίνονται στη συνέχεια τα σκουπίδια; “Δυστυχώς επειδή υπάρχει παντελής έλλειψη παιδείας, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι π.χ. το γυαλί αν σπάσει δεν ανακυκλώνεται, το πλαστικό αν μείνει έστω και έναν μήνα κάτω από τον ήλιο δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Η Ελλάδα, ανακυκλώνει μόνο 3 κωδικούς, πολύ απλές συσκευασίες, ούτε καν τα Tetra-Pak. Οπότε όλα τα υπόλοιπα καταλήγουν στη χωματερή. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο πέρασμα-σκούπα που μαζεύουμε ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί (αλουμίνια, πλαστικά κλπ) και στη συνέχεια τα υπόλοιπα που μαζεύουμε πάνε στα σκουπίδια. Μετατοπίζουμε, λοιπόν, το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνουμε, καθώς τα σκουπίδια καταλήγουν σε χωματερές, από εκεί εύκολα πάνε στη θάλασσα, άρα επιστρέφουν πάλι σε εμάς. Πρόκειται για έναν κύκλο που θα σπάσουμε σίγουρα: Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με φορείς που θα μας βοηθήσουν ώστε τα σκουπίδια να έχουν καλύτερη μοίρα -να ανακυκλώνονται από εργοστάσια που κάνουν αυτή τη δουλειά, ενώ φιλοδοξούμε να μεταποιούμε και κάποια από αυτά τα υλικά.”

Ο κ. Σφακιανόπουλος στην Ακαδημία Πλάτωνος

Κατά την διάρκεια της κουβέντας μας, η οποία λαμβάνει χώρα στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος -όπου ο ίδιος ο Βασίλης παρέα με 3 ακόμα εθελόντριες, έχουν οργανώσει μία μίνι-δράση κατά την οποία σε διάστημα μίας περίπου ώρας έχουν μαζευτεί περί τα 1.000 λίτρα σκουπιδιών “χωμένων” μέχρι πρότινος στους θάμνους- εμφανίζεται ένας κάτοικος της περιοχής, ένας άντρας γύρω στα 45, ο οποίος δηλώνει ενδιαφέρον να βοηθήσει. Η στιγμή είναι συγκινητική, όμως, ο Βασίλης (μιλάμε πλέον στον ενικό) μου αποκαλύπτει ότι “έτσι γίνεται συνήθως. Ένας λόγος που μεγαλώνουμε είναι γιατί μας βλέπουν οι κάτοικοι και έρχονται, δημιουργώντας έτσι έναν πιο ισχυρό πυρήνα σε κάθε περιοχή”.

Εθελόντριες της ομάδας Save Your Hood στην Ακαδημία Πλάτωνος

Επόμενος στόχος του Save Your Hood;

“Ο πρώτος είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των πολιτών στο θέμα των σκουπιδιών: π.χ. Δεν πετάμε σκουπίδια σε έναν παραγεμισμένο κάδο. Να αλλάξουμε τη νοοτροπία πως οτιδήποτε ξεφορτωνόμαστε θεωρούμε ότι χάνεται -αυτό είναι πολύ άσχημο. Όλοι μας έχουμε καθαρά τα σπίτια μας, αλλά βρωμίζουμε το μεγάλο μας σπίτι.

Θέλουμε να εξυγιάνουμε γενικά τις γειτονιές: Δεν πάσχουν μόνο από σκουπίδια, αλλά και από έλλειψη πρασίνου και από ρατσισμό. Έχουμε ξεκινήσει ήδη προσπάθειες δημιουργώντας ανάμεικτες ομάδες εθελοντισμού, από διάφορες φυλές, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο συναίσθημα συνύπαρξης με τους γείτονές μας. Ευτυχώς όλος ο πλανήτης είναι ένα άρα πρέπει να συμβιώνουμε χωρίς να υπάρχουν τέτοια θέματα.

Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, θα πραγματοποιήσουμε εκπαίδευση μαθητών στο προσφυγικό camp του Ελαιώνα. Εκεί ζουν παιδιά από διάφορες χώρες που έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ για να έρθουν εδώ, όμως δεν θεωρούν ότι είναι σπίτι τους, γιατί η Ελλάδα είναι ένα μεταβατικό στάδιο γι’αυτά, άρα σίγουρα δεν ασχολούνται με την ανακύκλωση. Στόχος είναι να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με τέτοιες ενέργειες, ώστε και οι Έλληνες πολίτες να τους αποδεχτούν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες να αποδεχθούν και να μάθουν να σέβονται τον χώρο στον οποίον βρίσκονται.

Ο μεγαλύτερος στόχος μας, πάντως, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο αποκομιδής και ανακύκλωσης στην Ελλάδα, με την εμπλοκή των πολιτών και των Δήμων. Σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα”, καταλήγει ο κ. Σφακιανόπουλος.

“Εμείς μαζεύαμε κοχύλια ως παιδιά, τα παιδιά μας θα μαζεύουν σκουπίδια αλλά μόνο έτσι θα σωθούμε”

Η Save Your Hood, λοιπόν, καλεί μικρούς μεγάλους να φορέσουν τις μάσκες και τα γάντια τους, να φέρουν τις σακούλες τους και να συντονιστούν στις σελίδες της ομάδας στο Facebook και στο Instagram, ώστε να ενημερωθούν για την επόμενη δράση, η οποία θα λάβει χώρα μέσα στο σαββατοκύριακο και θα έχει διάρκεια περί τις 2 ώρες.

“Δεν είμαστε οδοκαθαριστές”, μας λέει κλείνοντας ο Βασίλης. “Ευαισθητοποιούμε τους πολίτες και κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο για τα παιδιά μας.”