Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Τα σχολεία της Δύσης διδάσκουν στα 13χρονα τι θα πει «συγκατάθεση»

Μία νέα εποχή φαίνεται πως ξεκινά στην Δύση στον τομέα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αναφορικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύοντας, ότι υπάρχει τρομερή έλλειψη παιδείας, ακόμα και στις νεώτερες γενιές.

Ήδη από την Α’ Γυμνασίου, λοιπόν, στα περισσότερα σχολεία της Αμερικής, επανέρχεται δυναμικά και ανανεωμένο το μάθημα αυτό, το οποίο στόχο, μεταξύ άλλων, έχει να διδάξει στα παιδιά την έννοια της «συγκατάθεσης».

Μέσα από αφηγήσεις ιστοριών που θα μπορούσαν να είναι αληθινές και συζήτηση, έπειτα, με όλη την τάξη, ο εκπαιδευτικός προσπαθεί να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν με τον πιο σαφή τρόπο, ότι ακόμα κι αν υπάρχει συμπάθεια ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αυτό σε καμία περίπτωση δεν δίνει δικαίωμα στο αγόρι να επιμείνει σε οποιαδήποτε σεξουαλική/ερωτική πράξη.

Μια ενδεικτική ιστορία που περιγράφεται στους μαθητές και τους δίνει «πάτημα» για συζήτηση: Ο Γιώργος και η Μαρία βρίσκονται στη σχολική βιβλιοθήκη. Ο Γιώργος, καθώς βοηθά τη Μαρία να συγκεντρώσει κάποια βιβλία, σκύβει να τη φιλήσει. Στη Μαρία αρέσει ο Γιώργος, αλλά ανησυχεί ότι θα τους πιάσουν. «Μπορεί να μας δει κάποιος», του λέει. «Οπότε κάνε ησυχία», της απαντά.

Στο σημείο αυτό οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν: Είναι αυτό συγκατάθεση;

Όταν η συζήτηση ξεκινά είναι πασιφανές, ότι δεν μπορεί κάθε παιδί να απαντήσει με βεβαιότητα. Κάποιοι θα πουν «δεν ξέρω» και άλλοι «όχι, δεν είναι συγκατάθεση – Δεν του είπε: συνέχισε».

Τέτοιες συζητήσεις γίνονται πλέον σε αμέτρητα σχολεία της Αμερικής, ακόμα και ανάμεσα σε μαθητές ηλικίας 13 ετών, κυρίως έπειτα από το γιγαντιαίο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον χολυγουντιανό παραγωγό ταινιών Harvey Weinstein.

Ήταν πρώτο το Maryland που «πέρασε» νομοσχέδιο απαιτώντας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (το οποίο -να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό- δεν υπάρχει καν στα ελληνικά σχολεία), να περιλαμβάνει υποχρεωτικά το κεφάλαιο «συγκατάθεση». Πλέον ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε 11 Πολιτείες, ενώ 10 ακόμα πρόκειται σύντομα να τον ψηφίσουν. Υπάρχουν, βέβαια και πολλές που δεν θεωρούν την σεξουαλική εκπαίδευση καν απαραίτητη.

Ξεκινώντας νωρίς από τα πιο απλά

Μια εκπαιδευτικός βρήκε έναν άλλο τρόπο να διδάξει στους μαθητές της την συγκατάθεση: Σας δίνω 3 εναλλακτικές για να με χαιρετάτε κάθε πρωί:

-Με χαμόγελο και μια Καλημέρα!

-Με ένα high five (παλάμη με παλάμη)

-Με μια αγκαλιά.

Τα παιδιά επέλεξαν το πρώτο ή το δεύτερο. Πολύ λίγα το τρίτο.

Η εκπαιδευτικός τους εξήγησε, ότι είχαν την επιλογή να το κάνουν (και πολύ καλά έκαναν). Αν, όμως, στεκόταν στην είσοδο της τάξης και τους έλεγε «αγκαλιάστε με!», τι θα έκαναν;

Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησε να δείξει στα παιδιά, ότι πρέπει να απαιτούν να έχουν τα ίδια την ευθύνη του σώματός τους.

Η δασκάλα τους εξήγησε, επίσης, ότι σε νομικό πλαίσιο για να δοθεί συγκατάθεση θα πρέπει και τα δύο «μέρη» να είναι ηλικίας από 16 ετών και άνω και απολύτως νηφάλια.

Τους έδειξε, τέλος, ένα βίντεο δύο εφήβων που, αφού περνούν χρόνο μαζί, το αγόρι ζητά από το κορίτσι ένα φιλί. Πολλά παιδιά είπαν, ότι η ερώτηση αυτή «χαλά» τη ρομαντική στιγμή. Η ίδια εξήγησε πως όχι, δείχνει με σαφήνεια τι σημαίνει «συγκατάθεση».

Το σημαντικό αυτό μάθημα της συγκατάθεσης ξεκαθαρίζει στο μυαλό των παιδιών κάποια πράγματα και τα κάνει να συνειδητοποιούν πόσα δεν καταλαβαίνουν και πόσα δεν γνωρίζουν. Τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν δε, ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο μεγάλος και πιο περίπλοκος από αυτό που νομίζουν.

Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο με τα έφηβα παιδιά σας:

Με πληροφορίες από τη Washington Post.