Πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης – Είσαι ή όχι έγκυος;

Η ορμονική διαταραχή που συνοδεύει μια εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα. Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά συνήθως εκδηλώνονται κοντά στην ημερομηνία που θα εμφανιζόταν η επόμενη περίοδος.

Αλλαγές στο σώμα

Εκτός από την απουσία περιόδου, για πολλές γυναίκες το πρώτο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι μια αλλαγή στο στήθος. Συχνά το στήθος βαραίνει πριν αρχίσει η εμμηνόρροια και οι μεταβολές στην αρχή της εγκυμοσύνης απλώς ενισχύουν αυτό το συναίσθημα. Το στήθος μεγαλώνει, γίνετια πιο σκληρό και μοιάζει ευαίσθητο. Μερικές φορές το δέρμα “τραβάει” σαν να είναι τεντωμένο. Οι θηλές και η σκούρα περιοχή γύρω από αυτές, η άλως, μεγαλώνουν σε διάμετρο. Η άλως φουσκώνει και το δίκτυο των μικρών γαλακτογόνων αδένων εξαπλώνεται.

Συχνοουρία

Μια άλλη ένδειξη πιθανής εγκυμοσύνης είναι η συχνή ούρηση. Μπορεί να επισκέπτεστε την τουαλέτα δύο ή τρεις φορές την ώρα. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι ακριβώς γνωστές αλλά σχετίζονται με τις ορμόνες. Ενδεχομένως, η υψηλή στάθμη οιστρογόνων να προκαλεί την έκκριση, από την υπόφυση, πρόσθετων ποσοτήτων μιας διουρητικής ορμόνης που είναι η αιτία της ούρησης. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το γεγονός το οιστρογόνο να επιδρά στους λείους μύες των ουρητήρων, των πόρων μέσω των οποίων μεταφέρονται τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη. Η συχνή ανάγκη ούρησης ελαττώνεται μετά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί και αργότερα.

Ναυτία

Η πρωινή ναυτία– που στην πραγματικότητα μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας- ταλαιπωρεί δύο στις τρεις γυναίκες κατά τις δύο με έξι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και πριν την πρώτη απουσία περιόδου. Πρόκειται για ένα αίσθημα ελαφράς ναυτίας που συνδυάζεται με έλλειψη δυνάμεων και ανορεξία. Μερικές φορές επιδεινώνεται από την νευρικότητα και την ανησυχία της εγκύου αναφορικά με την εγκυμοσύνη. Ευτυχως μόνο μια γυναίκα στις τρεις παρουσιάζει τέτοιας έντασης ναυτία ούτως ώστε να προκαλείται ναυτία.

Ζαλάδα

Η λιποθυμία είναι το τελευταίο και σπάνιο σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης παρόλο που η έγκυος μπορεί να νιώθει ζαλάδα και ίλιγγο στην αρχή της κύησης. Η χαμηλή πίεση και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στις εγκύους κάνουν ακόμα πιο έντονες τις ζαλάδες. Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να επισκέπτεστε πιο συχνά το γιατρό σας.

Πονοκέφαλοι

Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πονοκέφαλοι.  Αρκετές γυναίκες από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης τους υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους ενώ στο  50% των περιπτώσεων αυτοί υποχωρούν κατά το 3ο τρίμηνο και ενδεχόμενα να υποτροπιάσουν στην λοχεία. Στην πλεοψηφία τους είναι πονοκέφαλοι τάσης ή ημικρανίες. Η παρουσία τους συνδέεται με το στρες και  ενίοτε με εκλυτικούς παράγοντες όπως η διατροφή (πχ σοκολάτες, τυρί) και οι καιρικές συνθήκες και έχουν συνδεθεί άμεσα με τις ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης.

Καούρες

Οι καούρες κάνουν την εμφάνιση τους από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και ενδεχομένως να κρατήσουν ως και το τέλος αυτής. Συνήθως τα συμπτώματα καούρας εμφανίζονται με τη κατανάλωση φαγητού και δημιουργούν μία πολύ άσχημη αίσθηση στο στομάχι και τον οισοφάγο της εγκύου. Σε κάθε περίπτωση οι καούρες αποτελούν συνήθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, ωστόσο αν συμβαίνουν σε υπερβολική συχνότητα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πυρετός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ανέβει λίγο η θερμοκρασία του σώματος, αλλά αν ανεβάσεις πυρετό καλό είναι να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου. Η εμφάνιση πυρετού κατά την εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνή διότι η κύηση κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου πιο αδύναμο. Επίσης μη ξεχάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού για οποιαδήποτε χρήση φαρμάκου.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όλα μαζί, σε διάφορους συνδυασμούς, ή και μεμονωμένα, οπότε αν αναγνωρίζετε κάποιο απ’ όλα στον εαυτό σας σε συνδυασμό με την απουσία περιόδου, το καλύτερο θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο.

Φίλιππος Παπαπέτρου
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαστολόγος