Αν έχετε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε σύντομα τον οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη σας, αφού οι ενδείξεις είναι αποκαρδιωτικές: Η υπερβολική παραμονή στο σπίτι, λόγω lockdown, ο λιγότερος χρόνος στο φυσικό περιβάλλον και οι ατελείωτες ώρες στις οθόνες προκαλούν σημαντική αύξηση στη μυωπία –σε άτομα κάθε ηλικίας, βέβαια, αλλά ακόμα περισσότερο στα παιδιά- όπως δείχνουν μελέτες από την Ολλανδία και την Κίνα.
Στις μελέτες της Κίνας, συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας από 6 έως 8 ετών εμφάνισαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για μυωπία μέσα στο 2020, από παιδιά ίδιας ηλικίας των προηγούμενων ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η οπτική οξύτητα μετατοπίστηκε κατά 0,3 διοπτρίες.
Οι ειδικοί λένε, ότι η σημαντική αυτή επιδείνωση στην όραση των παιδιών τους ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς το να είναι κανείς μύωπας (να μην μπορεί να δει αντικείμενα σε μακρινή απόσταση) είναι κάτι που καθορίζεται από την παιδική ηλικία –κατά κανόνα εμφανίζεται όταν το παιδί είναι στο δημοτικό σχολείο και αυξάνεται όσο αυτό μεγαλώνει. Και όσο νωρίτερα ξεκινά, τόσο πιο σοβαρά εξελίσσεται.
Αν το μάτι μεγαλώσει πολύ στις ηλικίες από 6 έως 10 ετών, αυτό σημαίνει, ότι το παιδί θα δυσκολεύεται πολύ στην όρασή του. Η υπερβολική μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, του καταρράκτη λόγω υψηλής πίεσης στο μάτι ή ακόμα και της τύφλωσης, αργότερα στη ζωή.
Η απόσταση και το φυσικό φως της ημέρας μάχονται της μυωπίας
Ο κίνδυνος της υψηλής μυωπίας μπορεί να μειωθεί, με το να μην κοιτάζει το παιδί μας για πολλή ώρα ένα αντικείμενο σε κοντινή απόσταση, είτε αυτό είναι το τάμπλετ είτε το βιβλίο που διαβάζει. Λέξη κλειδί εδώ είναι η απόσταση. Χρειάζεται, λοιπόν, το παιδί να κοιτάζει τακτικά ψηλά και μακριά, να αφήνει το βλέμμα του να περιπλανιέται.
Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι να περνά το παιδί περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, γιατί το φως της ημέρας εμποδίζει την παραπάνω ανάπτυξη του ματιού. Σε κλειστούς χώρους η ένταση του φωτός κυμαίνεται από 300 έως 500 λουξ, ενώ μια φωτεινή ημέρα έξω έχει ένταση φωτός ακόμα και 100.000 λουξ, αναγκάζονται τον μυ του ματιού να “δουλεύει” καλύτερα. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί στη Σκανδιναβία έχουν δείξει, ότι η μυωπία αυξάνεται τις πιο σκοτεινές εποχές, ενώ σταθεροποιείται τους μήνες με φως.
Στο σημείο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν, ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών δεν επιβαρύνει μόνο τη μυωπία, αλλά και ερεθίζει, κουράζει και στεγνώνει τα μάτια των παιδιών. Η διαρκής προσκόλληση σε μία οθόνη επηρεάζει την αντίληψη του χώρου, ενώ προκαλεί και θολούρα στην όραση. Τέλος, η χρήση smartphone ή τάμπλετ τις βραδινές ώρες μπορεί ακόμα και να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου, καθώς παρεμποδίζει την έκκλυση της ορμόνης μελατονίνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι ειδικοί καλούν τους γονείς να περιορίζουν την χρήση των οθονών στα παιδιά τους, όσο αυτό είναι εφικτό, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες. «Από οφθαλμολογικής άποψης, τα smartphones και τα tablets θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται καθόλου από παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, ενώ στα παιδιά δημοτικού οι ώρες χρήσης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τη μία ώρα –το πολύ δύο αν το παιδί έχει φτάσει τα 10 έτη», τονίζει η Bettina Wabbels από την Κλινική Ματιού του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Ο οπτομέτρης Thomas-Alexandre Noël, από το Κολλέγιο Οπτομετρών του Οντάριο, λέει: «Βλέπω παιδιά που λόγω της τηλεκπαίδευσης έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση στη μυωπία τους. Δεν υπάρχουν ακόμα πολλές κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή την εικασία, αλλά αυτή της Κίνας είναι σαφής».
Καλεί και εκείνος τους γονείς και τους φροντιστές να βγάζουν τα παιδιά έξω τουλάχιστον για 90 λεπτά την ημέρα, τις πρωινές ώρες.
«Δεν κατηγορούμε τους γονείς για την αύξηση στη μυωπία των παιδιών τους –δεν λέμε ότι τα κατέστρεψαν. Δυστυχώς, όμως, αυτές είναι οι συνθήκες», λέει ο ίδιος. Συμπληρώνει δε, ότι όπως υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα είναι μύωπας.
Τέλος, μας θυμίζει τον κανόνα του 20/20/20: «Κάθε 20 λεπτά να κοιτάζουμε κάτι σε απόσταση 20 μέτρων μακριά για 20 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτόν, το βλέμμα μας επανασυγκεντρώνεται, χαλαρώνει ο μυς του ματιού και ενυδατώνονται τα μάτια.»
Σε κάθε περίπτωση, έναν χρόνο μετά την έναρξη του πρώτου lockdown, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την όραση του παιδιού σας, ώστε να προλάβετε τυχόν επιδείνωση του προβλήματος.
Διαβάστε ακόμα: Τι επιπτώσεις έχει για την όραση των παιδιών μας η υπερβολική χρήση οθόνης; Ο παιδοφθαλμίατρος Γεράσιμος Βώρος στο Infokids.gr
Πηγή: dw.com, ottawacitizen.com