Τι επιπτώσεις έχει για την όραση των παιδιών μας η υπερβολική χρήση οθόνης; Ο παιδοφθαλμίατρος Γεράσιμος Βώρος στο Infokids.gr

Έπειτα από ατελείωτες ώρες συνεχόμενης χρήσης οθονών, με την τηλεκπαίδευση και όλα τα υπόλοιπα μαθήματα και τις δραστηριότητες να πραγματοποιούνται πλέον διαδικτυακά, όλοι οι γονείς παρατηρούμε τα μάτια των παιδιών μας εξαιρετικά κουρασμένα και αναπόφευκτα ανησυχούμε, όταν αυτά μας παραπονιούνται ότι τσούζουν και έχουν πονοκέφαλο.

Μπορεί η πολύωρη χρήση οθονών, από τόσο μικρή ηλικία, να προκαλέσει κάποια μόνιμη βλάβη στην όραση των παιδιών μας; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε ή και να τα ανακουφίσουμε; Το Infokids.gr απευθύνθηκε στον πλέον ειδικό, τον εξαίρετο παιδοφθαλμίατρο κ. Γεράσιμο Βώρο, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός, δίνοντας ωστόσο κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

«Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι ζημιά στα μάτια δεν κάνει καμία από τις δραστηριότητες που κάνουν αυτές τις μέρες τα παιδιά. Οι οθόνες προκαλούν κόπωση, στεγνώνουν τα μάτια, αλλά δεν κάνουν κανενός είδους βλάβη. Έχουν γίνει άπειρες μελέτες στο τι μπορεί να προκαλέσει οποιασδήποτε μορφής βλάβη στα μάτια μας και οι οθόνες δεν αποτελούν κίνδυνο, όσες ώρες κι αν κάθεται κανείς.

Οι γονείς, λοιπόν, να μην ανησυχούν για βλάβη, αλλά για κούραση. Όταν κοιτάζουμε οθόνες και εστιάζουμε σε σταθερά σημεία, ο βλεφαρισμός (το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μας) μειώνεται κατά 50%. Αν π.χ. εγώ ανοιγοκλείνω 12 φορές το λεπτό, κοιτώντας την οθόνη ανοιγοκλείνω 6 φορές το λεπτό. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη ξηρότητα –όχι μόνιμη βλάβη. Αρχίζει, δηλαδή, ο οφθαλμός να κοκκινίζει και να τσούζει.

Επίσης, το να εστιάζουμε σε απόσταση κάτω των 6 μέτρων (όπως το tablet που τοποθετείται συνήθως στους 40 πόντους), σημαίνει, ότι ο μυς που ‘ζουμάρει’, δηλαδή ο μυς που εργάζεται για να εστιάσω σε κοντινό στόχο (ο ακτινωτός μυς) κουράζεται γιατί τον βάζουμε να δουλεύει 8 ώρες συνεχόμενα και αυτό προκαλεί μετωπιαία κεφαλαλγία, τον πονοκέφαλο δηλαδή για τον οποίον παραπονιούνται τα παιδιά. Άρα η μόνιμη σύσπαση του ακτινωτού μυός, όταν το παιδί κάθεται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, προκαλεί ‘βαρύ κεφάλι΄ (frontal headache).»

Ο κ. Βώρος διευκρίνισε μάλιστα, ότι «στα πολύ μικρά παιδάκια έχει μεγαλύτερη ικανότητα να ζουμάρει αυτός ο μυς απ’ό,τι στους μεγάλους. Παρ’όλα αυτά, δεν παύει όλο αυτό να αποτελεί μια ασυνήθιστη κατάσταση που τους προκαλεί κόπωση.»

Οι συμβουλές του παιδοφθαλμιάτρου στους γονείς:

-Μακριά οι οθόνες από τα μάτια των παιδιών όσο περισσότερο γίνεται, για να μη «ζουμάρει» ο μυς τόσο έντονα.

-Η οθόνη να μην είναι ψηλά, να είναι δηλαδή το παιδί πιο ψηλά από την οθόνη, να κοιτάζει προς τα κάτω, ώστε το βλέφαρό του να χαμηλώνει και το μάτι να μην είναι εντελώς ανοιχτό και να στεγνώνει.

-Συχνά διαλείμματα, των 1-2 λεπτών, κατά τα οποία το παιδί θα κοιτάζει αλλού.

Ο γιατρός διευκρίνισε, να μη βάζουμε στα παιδιά κολλύρια και δάκρυα, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες, με έκδοχα και συντηρητικά που δεν υπάρχει λόγος να έρχονται σε επαφή με το μάτι. «Καλύτερα να ρίξει λίγο νερό το παιδί στα μάτια του και να κάνει συχνά διαλειμματάκια. Η παραγωγή δακρύων θα κάνει άριστα τη δουλειά της!»

Ροή Ειδήσεων