Σήμερα στο Extra TV μιλάμε με τη συγγραφέα Μαριέττα Κόντου για το νέο της βιβλίο, τα ασυνόδευτα παιδιά και την παιδική ηλικία

Η Μαριέττα Κόντου γεννήθηκε κατακαλόκαιρο του ’72 και, αν και έχουν περάσει σαράντα δύο χρόνια, είναι ακόμη πολύ κοντά στο «τότε».
Ανήκει στη γενιά της «Αθλητικής Κυριακής», του Carnation, του «Λόλα, να ένα μήλο», του φυτολόγιου, των λευκωμάτων με τις αφιερώσεις, των εικόνων της Sarah Kay και των βιβλίων της Πηνελόπης Δέλτα, της Άλκης Ζέη, της Ζωρζ Σαρή.
Θυμάται ακόμη την ασπρόμαυρη τηλεόραση στο σαλόνι, το σήμα της ΥΕΝΕΔ, τις ελληνικές ται­νίες του Σαββατοκύριακου και το Θέατρο της Δευτέρας.
Έζησε τις δασείες, τις οξείες, τις περισπωμένες και τις σχολικές ποδιές με τους κεντημένους γιακάδες.
Ανήκει στη γενιά που ίδρωσε να μάθει το μονοτονικό και που πρόλαβε να χαρεί τη γλύκα του βινυλίου και των δισκάδικων σε κάθε γειτονιά.
Ύστερα από μια ανήσυχη παιδική ηλικία και μια θυελλώδη εφηβεία, σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακολούθησε μια μακρά περίοδος εθελοντισμού και εκπαίδευσης.
Το παιδικό ανάγνωσμα είναι για εκείνη μαγικό. Ίσως γιατί εκεί βρίσκει τις περισσότερες απαντήσεις…
Το Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι; είναι η πρώτη της επίσημη συγγραφική προσπάθεια.
Γράφτηκε από αγάπη για τους γιους της, που είναι μακράν το καλύτερο «μεταπτυ­χιακό» της…

Με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο, το Φτου Ξελύπη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μιλάμε μαζί της για το γενναίο ταξίδι της Νουρ, μιας μικρής προσφυγοπούλας που ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι από την πατρίδα της, φτάνει στην Ελλάδα, αλλά δεν ξεχνά ποτέ το στόχο της που την προκαλεί να συνεχίσει… Πού θα φτάσει, αν τελικά φτάσει, και τι είναι αυτό που της δίνει φτερά στα πόδια και ατσάλι στην ψυχή για να συνεχίσει; Πόσο πείσμα εντέλει χρειάζεται να έχουν όλα αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά γι να τα καταφέρουν, αλλά και γιατί η συγγραφέας μας καταπιάστηκε με αυτό το θέμα; Τι την οδήγησε, αλλά και πώς συνδέεται με το δικό της παρελθόν;

Δείτε σήμερα, Δευτέρα, 12 Ιουνίου, στις 18.55, στο Extra TV όλη τη συζήτηση, γνωρίστε τη γλυκιά συγγραφέα Μαριέττα Κόντου, αλλά και την ηρωίδα του τελευταίου της βιβλίου Φτου Ξελύπη. Σίγουρα θα σας εμπνεύσει για να έχετε μια ουσιαστική συζήτηση στη συνέχεια με τα παιδιά!