Διοργανώνεται από την Διεθνή Μαθηματική Ένωση και περιλαμβάνει σωρεία εκδηλώσεων
Στις 14 Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, θα εορταστεί παγκοσμίως η Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών IDM (International Day of Mathematics)
H IDM διοργανώνεται από την Διεθνή Μαθηματική Ένωση και περιλαμβάνει σωρεία εκδηλώσεων όπως δραστηριότητες σε σχολεία και πανεπιστήμια, ομιλίες εκλαΐκευσης της επιστήμης, συνέδρια, εκθέσεις και επιστημονικούς διαγωνισμούς.
«Τα μαθηματικά είναι μια διαχρονική γλώσσα που δεν γνωρίζει σύνορα και δεν έχει φύλο. Από τα οστά του Ισάνγκο που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία άμμο της παλαιολιθικής Αφρικής πριν από περισσότερα από 20.000 χρόνια μέχρι τα λαμπρά μυαλά που διαμορφώνουν το μέλλον μας – όπως η Ουκρανή μαθηματικός MarynaViazovska, αποδέκτης του μεταλλίου Fields του 2022 – τα μαθηματικά έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο», λέει η AudreyAzoulay Γενική Διευθύντρια της UNESCO.
H Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών φέτος γιορτάζεται σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Τα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής, τιμούν το π ως μια αέναη πηγή έμπνευσης, ως ένα σύμβολο της ατέλειωτης αναζήτησης για γνώση και ταυτόχρονα έναν υπερβατικό άρρητο εμβληματικό αριθμό που υπάρχει «ακέραιος» μόνο στη φαντασία των ανθρώπων. Το μεγαλύτερο σύνολο ψηφίων του π που σήμερα φιλοξενείται σε κάποια υπολογιστική δομή, υπολογίστηκε το 2022 από την ομάδα GoogleCloud και αποτελείται 100 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία. Για τον υπολογισμό χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα y-cruncherμε τον αλγόριθμο των αδελφών Νταβίντ και Γκρέγκορι Τσουντνόφσκι που βασίζεται σε τύπους του Ινδού Μαθηματικού Σρινιβάσα Ραμανούτζαν και το επίτευγμα διήρκησε περίπου 158 ημέρες.
Πώς μπορεί όμως η επιστημονική κοινότητα να γιορτάσει πραγματικά αυτή την επέτειο όταν γύρω μας σε όλο τον πλανήτη εξακολουθούν να κυριαρχούν το παράλογο, το απάνθρωπο και τρομακτικό πρόσωπο του πολέμου.