Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου
bool(true)
Array
(
    [category] => Αποδράσεις - Ταξίδια
    [link] => https://www.infokids.gr/category/psychagogia/apodraseis-taksidia/
    [id] => 67
)

Σοφία Ζαχαράκη: Επιστρέφουν τα Αθλητικά Σχολεία – Πού ιδρύονται 13 σχολικές μονάδες

Σε τελική ευθεία βρίσκεται η επανασύσταση των Αθλητικών Σχολείων, μιας σημαντικής μεταρρύθμισης που φιλοδοξεί να ανανεώσει τον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση συνδέεται με τον πρωταθλητισμό στη χώρα μας. Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Ομάδα Εργασίας που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό των Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων (Π.Α.Σ.) ολοκλήρωσε το έργο της, δίνοντας πλέον το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα.

Κλειστά σχολεία και τριήμερα ξεκούρασης λίγο πριν τις γιορτές

Σύμφωνα με την υπουργό, βρίσκεται σε εξέλιξη κύκλος επαφών με τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ώστε οι απαραίτητες θεσμικές πράξεις να προχωρήσουν εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το εγχείρημα επανέρχεται μετά από δεκαπέντε χρόνια από την κατάργηση των προηγούμενων δομών, αυτή τη φορά με ανανεωμένη φιλοσοφία, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της αθλητικής εκπαίδευσης.

Πιλοτική εφαρμογή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Στόχος η επέκταση σε 13 σχολεία

Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Γυμνασίων και δύο Πρότυπων Αθλητικών Λυκείων, με επίκεντρα τη Νέα Ιωνία (κοντά στο ΟΑΚΑ) και τη Θεσσαλονίκη (κοντά στο Καυταντζόγλειο Στάδιο). Ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 13 Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων, ένα για κάθε περιφέρεια της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της Επιτροπής δεν προβλέπει αύξηση ωρών Φυσικής Αγωγής ή αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Αντίθετα, δίνεται έμφαση στη στενή διασύνδεση των σχολείων με τις εθνικές ομοσπονδίες και στη δημιουργία εξατομικευμένων προπονητικών πλάνων, ανάλογα με τις ανάγκες και το άθλημα κάθε μαθητή.

Τα νέα σχολεία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές με υψηλές αθλητικές επιδόσεις – είτε αρτιμελείς είτε με αναπηρίες. Το ελάχιστο επίπεδο συμμετοχής καθορίζεται στο επίπεδο «μέλους προεθνικής ομάδας», ανάλογα με την ηλικία ή και ανώτερου κλιμακίου. Η επιλογή θα γίνεται μόνο μέσω εισήγησης της οικείας Ομοσπονδίας προς την Κεντρική Επιτροπή Επιλογής (ΚΕΕ ΠΑΣ), με ετήσια αξιολόγηση που θα καθορίζει την παραμονή του μαθητή στο σχολείο.

Το νέο εκπαιδευτικό και προπονητικό μοντέλο – Τι αλλάζει για τους μαθητές

Τα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία θα λειτουργούν ως Γυμνάσια με προσαρτημένες Λυκειακές Τάξεις και θα συνδυάζουν μαθήματα γενικής παιδείας με ενισχυμένα μαθήματα αθλητικής παιδείας, προπονησιολογίας και θεωρητικής–πρακτικής εξειδίκευσης ανά άθλημα. Προβλέπεται επίσης οργανωμένο πρόγραμμα προπονήσεων εντός του σχολικού ωραρίου, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το ατομικό προπονητικό πρόγραμμα κάθε μαθητή θα διαμορφώνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αθλητικές ομοσπονδίες, ενώ την τελική έγκριση και εποπτεία θα έχει η ΚΕΕ ΠΑΣ. Για τους μαθητές που απουσιάζουν λόγω διεθνών ή εθνικών διοργανώσεων, προετοιμασίας ή συμμετοχής σε κλιμάκια εθνικών ομάδων, προβλέπεται εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και αναπλήρωση ωρών, με δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Στην Α’ Γυμνασίου η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων. Για μαθητές με σημαντικές αθλητικές διακρίσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής με εισήγηση της Ομοσπονδίας και έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα σχολεία θα εξειδικεύονται σε βασικά αθλήματα όπως στίβος, γυμναστική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, χάντμπολ και μπάσκετ. Τα πλήρη κριτήρια λειτουργίας, αριθμός μαθητών και λίστα αθλημάτων θα καθορίζονται κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση έως τις 31 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία και τριήμερα ξεκούρασης λίγο πριν τις γιορτές

«Ζήτημα τιμής» – Μία μαθητική ταινία για την οπλοχρησία, την τιμή και τις αξίες της Κρήτης

Ροή Ειδήσεων