Σοκαρούν οι αποκαλύψεις για την Εκκλησία της Αγγλίας: 80 χρόνια τώρα συγχωρεί παιδόφιλους ιερείς!

Με μία απόφαση που προκαλεί φρίκη και οργή, η Εκκλησία της Αγγλίας συγχώρεσε τους περίπου 400 παιδεραστές κληρικούς της, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα παιδεραστίας, αφού εξέφρασαν τη μεταμέλειά τους και τους επέτρεψε να συνεχίσουν να εργάζονται σε θέσεις που έχουν να κάνουν με παιδιά, σύμφωνα με επίσημη έκθεση.

Η ανεξάρτητη έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (IICSA) ανέφερε ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1940 και του 2018, 390 μέλη κληρικών ή άτομα σε θέσεις εμπιστοσύνης καταδικάστηκαν για παιδικά σεξουαλικά αδικήματα.

Διαβάστε ακόμα: Το κρυφό πείραμα παιδεραστίας των Γερμανών που κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια

«Η κουλτούρα της Εκκλησίας της Αγγλίας γίνεται έτσι ένα μέρος όπου οι κακοποιοί θα μπορούν να κρυφτούν», αναφέρει η έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη.

Η Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) ξεκίνησε τις έρευνες το 2014, έπειτα από εντολή της τότε υπουργού εσωτερικών της Αγγλίας, Τερέζα Μέι. Στόχος της είναι να αποκαλύψει πώς αντιμετώπιζαν οι επίσημοι θεσμοί της χώρας τις καταγγελίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση και αν προστάτευαν επαρκώς τα παιδιά.

Το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί κόλαφο για την Αγγλικανική Εκκλησία και επιβεβαιώνει όλα όσα τις έχουν προσάψει πάνω στο θέμα. Από την δεκαετία του 1940 μέχρι και το 2018 η Εκκλησία της χώρας συστηματικά δίνει άφεση αμαρτιών στους παιδόφιλους ιερείς και υπαλλήλους που δήλωναν ότι μετάνιωσαν αφήνοντας τα παιδιά στο έλεός τους.

Με λίγα λόγια, όπως τονίζεται στην έρευνα, η Εκκλησία συμπαραστεκόταν περισσότερο στα άτομα που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση παρά στα θύματα. Δημιουργούσε εμπόδια και προβλήματα τα οποία πολλά θύματα δεν κατάφερναν να ξεπεράσουν».

Η διοίκηση της αγγλικανικής Εκκλησίας, μάλιστα, θεωρεί πως στις συγκεκριμένες υποθέσεις η “συγχώρεση ήταν η κατάλληλη απάντηση”. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του Τίμοθι Στόρεϊ του ιερέα ο οποίος αποδεδειγμένα κακοποίησε παιδιά. Ο Στόρεϊ απολογήθηκε και δήλωσε μετανιωμένος για όλα όσα έκανε με την Εκκλησία να του επιτρέπει να συνεχίσει το έργο του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από τους πρεσβύτερους στους οποίους μίλησε ο ιερέας είπε ότι “βασικά ήταν ένας καλός άνθρωπος και ένας αποτελεσματικός ιερωμένος”.

Δύο χρόνια μετά τις παραπάνω σοκαριστικές αποκαλύψεις, ο σημερινός εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησία της Αγγλίας δηλώνει αποτροπιασμό από τα γεγονότα. Όπως λέει, “η ντροπή που νιώθουμε δεν θα κάνει ποτέ τα θύματα να ξεπεράσουν όσα βίωσαν. Θα πρέπει, όμως, όλο αυτό να γίνει μάθημα για την Εκκλησία μας.”

πηγή: independent.co.uk