Σοβαρή προειδοποίηση ΠΟΥ: Νεκρό βρέφος από μυοκαρδίτιδα, άλλα εννέα στο νοσοκομείο

Σοβαρή προειδοποίηση ΠΟΥ: Νεκρό βρέφος από μυοκαρδίτιδα, άλλα εννέα στο νοσοκομείο

Ένα βρέφος πέθανε και άλλα εννέα εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε ένα «ασυνήθιστο» σύμπλεγμα καρδιακών λοιμώξεων στη νότια Ουαλία και τη νοτιοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Βρετανίας.

Την περασμένη Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση της σοβαρής μυοκαρδίτιδας, μιας δυνητικά θανατηφόρας φλεγμονής της καρδιάς, σε νεογέννητα και βρέφη μεταξύ Ιουνίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, συνολικά 15 βρέφη στην Βρετανία -10 στην Ουαλία και πέντε στην Αγγλία, παρουσίασαν την πάθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσε ο ΠΟΥ. Από αυτά, τα εννέα βρέθηκαν θετικά σε εντεροϊό -ένα κοινό παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες, ιογενή μηνιγγίτιδα και άλλα προβλήματα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο επιπολασμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, ωστόσο ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός.

«Το αναφερόμενο περιστατικό αντιπροσωπεύει αύξηση τόσο στον αριθμό όσο και στη σοβαρότητα των λοιμώξεων από εντεροϊούς σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός μηνός», ανέφερε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωση της Τρίτης. Μόνο ένα κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Ουαλία τα έξι χρόνια πριν από το 2022.

Ποιο είναι το ασυνήθιστο σε αυτή την περίπτωση

«Αν και οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνές σε νεογνά και μικρά βρέφη, η αναφερόμενη αύξηση της μυοκαρδίτιδας με σοβαρές συνέπειες σε νεογνά και βρέφη που σχετίζονται με λοίμωξη από εντεροϊό είναι ασυνήθιστη», ανέφερε ο Οργανισμός.

Οι ειδικοί ερευνούν τυχόν παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας στη Βρετανία
Στην περιοχή της Νότιας Ουαλίας, 10 μωρά έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για εντεροϊό και μυοκαρδίτιδα, ένα από τα οποία πέθανε, δήλωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Ουαλίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Όλοι ήταν ηλικίας κάτω του ενός μηνός.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι μεγαλύτερος από τον μέσο αριθμό κρουσμάτων εντεροϊού είχε παρατηρηθεί σε πολύ μικρά μωρά στην Ουαλία κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Ο Δρ. Shamez Ladhani, σύμβουλος παιδίατρος στην UKHSA, είπε ότι οι αξιωματούχοι «διερευνούν την κατάσταση στην Αγγλία για να δουν εάν έχουν παρατηρηθεί παρόμοια περιστατικά και εάν υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων».

Διαβάστε επίσης

Γαλάτεια Μουχάκη: Η μητέρα 4 παιδιών που εργάζεται σε απορριμματοφόρο και ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες μιλά στο Ιnfokids!

Ελένη Μενεγάκη: Ο απίθανος διάλογος με την 8χρονη κόρη της, Μαρίνα, για τις εκλογές 2023 (video)