Στην αντεπίθεση οι φαρμακοποιοί – Στοπ στην πίστωση για αναλώσιμα για διαβήτη

Εφτά μήνες μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για την χορήγηση προς τους ασφαλισμένους αναλώσιμων υλικών, ειδικών διατροφικών σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσα από τα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά, έχοντας την κάλυψη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προχωρούν σε άρση της πίστωσης από σήμερα 1η Αυγούστου και δεν θα χορηγούν πλέον αυτά τα υλικά.

Όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, πολλά φαρμακεία του Λεκανοπεδίου έως χθες το μεσημέρι δεν είχαν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τελικά οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά να προχωρήσουν στην προαναγγελθείσα κινητοποίησή τους. Πάντως, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι εφόσον ο ΕΟΠΥΥ προχωρήσει τις επόμενες ημέρες την εξόφληση Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, προτίθενται να σταματήσουν την κινητοποίηση.

Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αγορά αναλώσιμων υλικών από τα φαρμακεία, χωρίς μάλιστα να μπορούν να διεκδικήσουν να πληρωθούν για τη δαπάνη αυτή από τον ΕΟΠΥΥ.

Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ

Ο Οργανισμός πάντως μέσω του προέδρου του Σωτήρη Μπερσίμη, ξεκαθαρίζει πως θα διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών στα υλικά αυτά, ακόμα και με τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, έως και χθες είχε πληρωθεί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το 70% και το 45% αντίστοιχα των φαρμακείων του Πειραιά, ενώ είχαν ενταλματοποιηθεί πληρωμές Ιανουαρίου στο 60% και Φεβρουαρίου στο 30% των φαρμακείων της Αθήνας. Σε πιο «προχωρημένο στάδιο» βρίσκονται οι πληρωμές για αναλώσιμα που χορήγησαν τον Ιανουάριο στα φαρμακεία εκτός Λεκανοπεδίου (85% Αχαΐα, 96,5% Δωδεκάνησα, 97,5% Ηλεία, 93% Χίο, 89% Ρέθυμνο κ.α.).

Α. Ξανθός: Προσπάθεια για εξομάλυνση των πληρωμών

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε πως γίνεται μια προσπάθεια εξομάλυνσης των πληρωμών και ότι έως τέλος Αυγούστου οι φαρμακοποιοί θα έχουν πληρωθεί για υλικά που χορήγησαν έως και τον Μάρτιο.

Συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ

Για τις 2.30 μ.μ. της Τετάρτης 2 Αυγούστου έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στην ημερήσια διάταξη της οποίας θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο το Δ.Σ. του ΠΦΣ να προχωρήσει σε πανελλαδική αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των αναλωσίμων υλικών του διαβήτη για τους διαβητικούς ασθενείς – ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).