Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» θα φιλοξενούνται πλέον η 12χρονη και τα 5 ανήλικα αδέλφια της

Ένας Λαχνός, Χιλιάδες Χαμόγελα και πολλά δώρα

Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» θα φιλοξενούνται πλέον η 12χρονη και τα 5 ανήλικα αδέλφια της

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» γίνεται ασπίδα προστασίας και για τα έξι ανήλικα παιδιά της οικογένειας στην φρικτή υπόθεση κακοποίησης του Κολωνού. Από το βράδυ της Παρασκεύης, όλα τα ανήλικα αδελφάκια έχουν βρει την απόλυτη φροντίδα στην αγκαλιά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως φορέας προάσπισης και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, και με αφορμή την έντονη δημοσιότητα και εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη που έχει λάβει η υπόθεση της κακοποίησης ανήλικης, ενημερώνει ότι:

● Αντιλαμβανόμενο τη μεγάλη ανάγκη λειτουργίας οργανωμένων και ποιοτικών χώρων φιλοξενίας παιδιών, όπου τα αδέλφια θα παραμένουν ενωμένα, και συμμεριζόμενο την αγωνία και το ενδιαφέρον της Εισαγγελέως Ανηλίκων Αθηνών κας Χασάπη, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου να μη χωριστούν τα ανήλικα αδέλφια της οικογένειας: Από το βράδυ της Παρασκεύης 14 Οκτωβρίου, έχει αναλάβει την απόλυτη φροντίδα και προστασία και των έξι ανήλικων παιδιών,  ενώμένα σαν μία γροθιά!

● Ο Οργανισμός, συνεπής στις αρχές του να μη χωρίζονται τα αδέλφια, έχει πολλές φορές στο παρελθόν φιλοξενήσει 7, 5, 3 κ.ο.κ. αδέλφια, κορίτσια και αγόρια, διαφορετικών ήλικιών, ακόμη και στην ηλικία των 16 και 17 ετών, όπως τα αδέλφια της συγκεκριμένης οικογένειας. Αντιθέτως, τα κρατικά ιδρύματα δέχονται μόνο αγόρια ή κορίτσια, και όχι μεγαλύτερης ηλικίας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω της οποίας προωθείται η ημιαυτόνομη διαβίωση για παιδιά άνω των 15 ετών, που έχουν στερηθεί μια υγιή οικογένεια, έχουν βιώσει καταστάσεις εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης και δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω του θεσμού της αναδοχής ή υιοθεσίας.

● Βάσει της νέας νομοθεσίας που είναι σε ισχύ, τα έξι αδέλφια αναπόφευκτα θα διασκορπίζονταν σε κρατικά ιδρύματα απομακρυσμένων περιοχών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει ότι είναι ο μόνος Οργανισμός που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη λύση, όπως και τελικά έπραξε για το καλό των παιδιών.

● Δίπλα στα παιδιά, όπως και σε κάθε ευάλωτο παιδί που μας χρειάζεται, βρίσκονται συνειδητά και με προσήλωση οι εξειδικευμένοι άνθρωποι του Οργανισμού.  Παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί δε «στέκονται» στην ειδικότητά τους, αλλά καταθέτουν την ψυχή τους προσφέροντας αγάπη, ζεστασιά, φροντίδα όλο το 24ώρο, κάθε μέρα και κάθε ώρα.

● Εφόσον χρειαστεί, θα λάβουν παράλληλα εξατομικευμένη θεραπευτική υποστήριξη στο «Σπίτι του Παιδιού», το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας για την εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης.

● Ο Οργανισμός ευχαριστεί θερμά τους γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», οι οποίοι συμπαραστάθηκαν με στοργή και πλαισίωσαν τα παιδιά κατά την περίοδο της φιλοξενίας τους. Θα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά για τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής εκτίμησης μέχρι να τελειώσει η προανακριτική διαδικασία.

● Την ίδια στιγμή, επισημαίνει την ανάγκη προστασίας και σεβασμού της ιδιωτικότητας των παιδιών, όπως αυτή απορρέει και από τα άρθρα της Διεθνούς  Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, και με τα μάτια στραμμένα στη φροντίδα και ποιότητα ανατροφής τους, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από εδώ και στο εξής, παύει οποιαδήποτε δημόσια αναφορά στο ιστορικό και την υπόθεση που μπορεί να τα επαναθυματοποιήσει ή πληγώσει την ψυχή τους. Θα πρέπει όλοι, ΜΜΕ, κοινωνία, καθως και οι επαγγελματίες και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας του παιδιού να σεβαστούμε το παρόν και μέλλον τους.

 “Δεν με αφήνουν να τη δω, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της”, λέει η γιαγιά της 12χρονης

Για την κατάσταση της 12χρονης που έπεσε θύμα βιασμού κατ’ επανάληψη και εκπορνεύτηκε στα Σεπόλια, μίλησε η γιαγιά της, η οποία όπως είπε αυτή τη στιγμή η ανήλικη βρίσκεται στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.

“Είμαι μαζί του μέρα-νύχτα, είμαι κοντά του. Ήμουν στο (ενν. Νοσοκομείο) Παίδων και τώρα πήγανε στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και δεν με αφήνουν να πάω και να το δω. Μέχρι χθες το μεσημέρι ήμουν εκεί. Προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του”, ανέφερε χαρακτηριστικά η γιαγιά της.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ερωτηθείσα εάν η 12χρονη μιλάει για τα όσα της συνέβησαν σε ψυχολόγους, η γιαγιά του παιδιού απάντησε: “Ο ένας ψυχολόγος φεύγει, ο άλλος έρχεται. Της συμπαραστέκονται, της φέρονται ωραία τα υπόλοιπα παιδιά”.

Αναφορικά με τα αδέρφια της 12χρονης, τα οποία επίσης φιλοξενούνται στην ίδια δομή του “Χαμόγελου του Παιδιού” είπε: “Τα παιδιά μας είναι ευγενέστατα. Το μόνο που… στενοχωριούνται πάρα πολύ, κλαίνε μέρα-νύχτα, θέλουν να έρθουν στο σπίτι τους και θέλουν την μάνα τους”.

Η ίδια αποκάλυψε πως τα μεγάλα παιδιά της οικογένειας στεναχωριούνται πολύ και κλαίνε μέρα – νύχτα. “Τα μικρά τα αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα, παίζουνε… ξεχνιούνται. Τα μεγάλα…τι να σας πω;” δήλωσε η ίδια.

Στην ανακρίτρια κατέθεσαν η θεία και η μεγαλύτερη αδελφή της 12χρονης- «Δεν έχει σχέση η μητέρα», υποστήριξαν

Στην ανακρίτρια κατέθεσαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, η θεία και η μεγαλύτερη αδελφή του 12χρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα πολλαπλών βιασμών στον Κολωνό. Οι καταθέσεις ελήφθησαν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αδελφή του κοριτσιού είναι 19 ετών, ενώ η θεία του έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποκάλυψη της τραγωδίας και των βασανιστηρίων που ζούσε το κορίτσι.

Η κατάθεση της θείας έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας η μητέρα του κοριτσιού προκειμένου να απολογηθεί -μεταξύ άλλων- για την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας σε βάρος της κόρης της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι δύο γυναίκες φέρονται να υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι η μητέρα της 12χρονης δεν έχει σχέση την εκπόρνευση του παιδιού της.

Διαβάστε ακόμα:

Φρίκη στην Ηλεία: Πατέρας κατήγγειλε γνωστό επιχειρηματία για ασέλγεια στη 12χρονη κόρη του

Το Εθνικό Θέατρο κοντά στους κρατούμενους μαθητές – Χειροποίητα τσαντάκια τους στα πωλητήρια (εικόνες)

Πόνος και θλίψη στην Πάτρα για τον 17χρονο Βασίλη που “έσβησε” μετά από γενναία μάχη στη ΜΕΘ λόγω τροχαίου

Ροή Ειδήσεων