Σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό: Και αν οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν;

«Ζητούν από τους γονείς να συμμετέχουν τα παιδιά μας σε εκδρομές στο εξωτερικό από την 1η Γυμνασίου με 600-700 ευρώ λες και είναι κουφέτα τα χρήματα».

Το alfavita.gr  δημοσίευσε επιστολή η οποία έχει σταλεί και στο υπουργείο Παιδείας. Στην επιστολή αυτή ο γονέας σημειώνει ότι στο σχολείο που φοιτά το παιδί του (δημόσιο σχολείο τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιεύουμε, ωστόσο είναι στη διάθεσή μας) γίνονται εκδρομές στο εξωτερικό από την Α΄ Γυμνασίου (κάποιες φορές και δύο το χρόνο για μια τάξη) με κόστος που ανέρχεται 600-700 ευρώ το άτομο (τελικό κόστος 1000 ευρώ μαζί με τα χρήματα που πρέπει να έχει μαζί του κάθε μαθητής) με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλεισμοί και διακρίσεις καθώς κάποιοι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τόσο μεγάλα ποσά για την εκδρομή του παιδιού τους.

Η Επιστολή

«Κύριε Υπουργέ,

με την παρούσα, επιθυμώ να σας εκθέσω συνοπτικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο … Γυμνάσιο … σχετικά με εκδρομές στο Εξωτερικό και οι οποίες έχουν ξεκινήσει δυστυχώς από την Πρώτη Γυμνασίου.

Να υπενθυμίσω για την οικονομία του λόγου και μόνο, πως το … Γυμνάσιο …. είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και όχι ΙΔΙΩΤΙΚΟ.

Έχει λοιπόν ξεκινήσει εσφαλμένα εξ’ αρχής εδώ και αρκετά χρόνια να ζητούν συγκεκριμένοι καθηγητές και καθηγήτριες από τους γονείς να συμμετέχουν τα παιδιά μας σε εκδρομές στο εξωτερικό από την 1η Γυμνασίου, να ζητούν 600-700 ευρώ λες και είναι κουφέτα τα χρήματα συν φυσικά όσα θα πρέπει να έχουν τα παιδιά μαζί τους, ήτοι τουλάχιστον άλλα 300€ ώστε να πάνε σε πόλεις χωρών του εξωτερικού.

Συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας

Σύνολο δηλαδή περί τα €1000 ανά παιδί, μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης ακόμα και αν κάποιοι οικονομικοί δείκτες δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στην πραγματική οικονομία.

Θεωρώ ως πατέρας, γονέας τριών παιδιών, το ένα στην Γ’ Γυμνασίου του συγκεκριμένου σχολείου, … είναι το ίδιο σχολείο που σε μια πρωτοφανή αυτοαναίρεση όσων λένε οι αξιότιμοι κατά τα άλλα κ.κ. καθηγητές, που τελικά προωθεί τις ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, τον Κοινωνικό αποκλεισμό παιδιών τα οποία δεν μπορούν οι γονείς τους να ξοδεύουν μέσα σε όλα που ξοδεύουν επιπλέον χρήματα για να πηγαίνουν τα παιδιά στο Εξωτερικό. Σαφέστατα, υπάρχει διάκριση με κοινωνιολογικές προεκτάσεις, σαφέστατα υπάρχει σοβαρό θέμα διότι λίγοι γονείς μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό πληρώνοντας κατά μέσο όρο €1000 για το κάθε παιδί, συνολικά.

Τεράστια οικογενειακά προβλήματα

Για να δουλεύουν τα ταξιδιωτικά γραφεία σε βάρος των περισσοτέρων γονέων και παιδιών, ενώ συμμετοχή σε αυτές τις ακριβές και ανούσιες για την ηλικία τους εκδρομές, δημιουργώντας τεράστια οικογενειακά προβλήματα, τέραστια κοινωνικο-οικονομική διάκριση ανάμεσα σε μαθητές και γονείς που καλούνται να συμμετέχουν και που αν δεν μπορούν να συμμετέχουν τότε υπάρχει μια τεράστια εμφανέστατη στεναχώρια και στα παιδιά και στους γονείς.

Αυτοαναιρούνται οι ίδιοι οι καθηγητές οι οποίοι ενώ ομιλούν για ίσες ευκαιρίες, είναι οι ίδιοι που τορπιλίζουν τις ίσες ευκαιρίες και πάλι να σημειώσω αν και γίνομαι κουραστικός ότι το σχολείο είναι ΔΗΜΟΣΙΟ.

… θα παρακαλούσα για άρση των εκδρομών εξωτερικού για πάραπάνω από μία η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να πραγματοποιείται στην Γ’ Γυμνασίου και όχι σε ηλικίες μικρότερες των παιδιών και που πάλι υπάρχουν ενστάσεις για το θέμα. Τα παιδιά είναι μικρά στο γυμνάσιο, οι γονείς δεν μπορούμε κατά πλειοψηφία να πληρώνουμε για εκδρομές εξωτερικού 1000€ για κάθε παιδί (προσωπικά έχω τρία παιδιά-τα δύο στο δημοτικό)…

… Έχουμε κληθεί οι γονείς να καταβάλουμε προκαταβολές για την Α’ δόση (200€) χωρίς αποδεικτικά, με απίστευτες διαδικασίες του “ποδαριού” για την εκδρομή στη Ρώμη-Νάπολι κλπ. τον Μάρτιο 2024 της Γ’ γυμνασίου και σε email που λάβαμε την περασμένη εβδομάδα, καλούνται οι γονείς να ενημερώσουν για όλες τις τάξεις του γυμνασίου ποια παιδιά θα πάνε και στο Στρασβούργο-Βρυξέλλες για να μάθουν πως λειτουργούν τα όργανα της Ε.Ε.

Μ. Α.».

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: 5χρονο κορίτσι βρέθηκε στον δρόμο και σώθηκε από ιδιοκτήτη μπαρ

Mια πίτα με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Σας περίσσεψε βασιλόπιτα; Φτιάξετε τρουφάκια!