Συναρπαστικό το βίντεο με τους λύκους στην Πάρνηθα – Τι κάνουμε, όμως, αν βρεθεί λύκος μπροστά μας;

Συναρπαστικό το βίντεο με τους λύκους στην Πάρνηθα - Τι κάνουμε, όμως, αν βρεθεί λύκος μπροστά μας;

Συναρπαστικό το βίντεο με τους λύκους στην Πάρνηθα – Τι κάνουμε, όμως, αν βρεθεί λύκος μπροστά μας;

Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που λύκοι κάνουν την εμφάνισή τους στην Πάρνηθα. Το γεγονός, όμως, ότι συχνά δεν φοβούνται και πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους, μπορεί να έχει επικίνδυνες προεκτάσεις.

Το συμβάν στο καταφύγιο Μπάφι, όπου λύκος επιτέθηκε στο κατοικίδιο του δημοσιογράφου και διευθυντή προγράμματος του Myradio Νίκου Νικολακόπουλου, ο οποίος έκανε βόλτα με την κόρη του στο βουνό αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα.

Εντυπωσιακό βίντεο από τον διαχειριστή του καταφυγίου Μπάφι

Ο διαχειριστής του καταφυγίου Μπάφι, Γιάννης Χέλης, έκανε πριν από μερικές ώρες μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Σε αυτό βλέπουμε βίντεο με λύκους από την περιοχή και την δική του άποψη για το συμβάν της επίθεσης.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Ήρθε η ώρα ο κόσμος που επισκέπτεται την Πάρνηθα να ενημερωθεί για να γνωρίζει που έρχεται και τι πρέπει να προσέχει. Όχι μόνο για τον λύκο αλλά και πολλά άλλα όπως το τάισμα των ελαφιών, τα σκουπίδια και γενικότερα την συμπεριφορά του στον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giannis Chelis (@giannischelis)

Καλλιστώ: Τι κάνουμε σε περίπτωση που βρεθεί απέναντί μας λύκος

Mε αφορμή τα παραπάνω, η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτήν προτείνει άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιου είδους φαινομένων.

Α. Παθητική αντιμετώπιση

1.

2. Ενημέρωση των επισκεπτών που κατευθύνονται προς τον κεντρικό τομέα του Εθνικού Δρυμού (ΕΔ) με χρήση εντύπου και σύντομου κειμένου που θα διανέμεται επιτόπου, για την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα, συμμόρφωση με τους κανονισμούς του Εθνικού Δρυμού που αφορούν την παρουσία σκύλων στις περιοχές εντός ΕΔ, καθώς η παρουσία σκύλων κινητοποιεί έντονα εξοικειωμένους -και όχι μόνο- λύκους στο να προσεγγίσουν ανθρώπους και να επιτεθούν συχνά στα σκυλιά τους. Επιπλέον, μικρής ηλικίας παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται ασυνόδευτα για προληπτικούς λόγους.

3. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τροφής για προσέλκυση των λύκων για φωτογράφησή τους και να γίνεται ανεκτή ως δραστηριότητα, καθώς αποτελεί ακόμα μία «επιβράβευση» της προσέγγισης των ζώων.

4. Οι συστάσεις για περιορισμό των κατοικίδιων -κτηνοτροφικά ζώα και σκύλοι σε ασφαλείς χώρους- εντός αποτελεσματικής περίφραξης κατά τη διάρκεια της νύκτας θα πρέπει να αφορούν και τους γειτονικούς οικισμούς περιμετρικά του Δρυμού.

5. Τοποθέτηση φωτιστικών συσκευών (π.χ. φανάρια οδοσήμανσης) στα σημεία προσέγγισης που θα πρέπει να μετακινούνται τακτικά. Οι λύκοι φοβούνται ή είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε νέο σε μία περιοχή (νεοφοβία) τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

6. Διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή -όχι μόνο στα σημεία των περιστατικών- προς εντοπισμό εστιών παροχής εν δυνάμει ανθρωπογενούς προσέλευσης τροφής, όπως σημεία όπου πετώνται πτώματα κτηνοτροφικών ζώων ή άλλα ζωικά υπολείμματα, αποφάγια, ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.

7. Προσεκτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων στον τομέα προσέγγισης αλλά και στους οικισμούς περιμετρικά του ΕΔ, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια εκτός κάδων ιδιαίτερα κατά της νυκτερινές ώρες.

8. Προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων και προσωπικού του φορέα διαχείρισης σε περιοχές προσέγγισης καθώς και απόκριση σε κλήσεις πολιτών σε περιπτώσεις προσεγγίσεων.

Β. Ενεργητική αντιμετώπιση
Σύσταση και λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και απώθησης.

 

Η ενεργητική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή δευτερογενούς απώθησης, δηλαδή επώδυνου ερεθίσματος σε συνδυασμό με τη μη επιθυμητή συμπεριφορά των λύκων. Σύμφωνα με την οργάνωση, θα πρέπει να παραχθεί έντονο και επώδυνο ερέθισμα προς τους λύκους κατά τη προσέγγισή τους -και μόνο στις περιοχές και τις περιπτώσεις που θέλουμε να απωθήσουμε τα ζώα- δηλαδή εντός κατοικημένων περιοχών (π.χ. κατά τη διάρκεια προσέγγισης λύκων στο καταφύγιο «Μπάφι») με τη χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό, πλαστικών σφαιριδίων με καραμπίνα 12mm, κροτίδων με κέλυφος, εκτοξευτήρων τύπου paint ball, χρήση συσκευών παραγωγής δυνατού θορύβου κ.λπ.

Όπως υπογραμμίζει η Καλλιστώ, η εφαρμογή αυτών των αποτρεπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση του εξοπλισμού και πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, για ικανό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα. Δεν κάνουμε απώθηση σε φυσικές περιοχές όπου δεν ενοχλούν με την παρουσία τους οι λύκοι, αλλιώς η σύνδεση θα γίνει με το άτομο/α που κάνει την απώθηση και όχι με τον χώρο (αυτό που ενδιαφέρει).

Διαβάστε ακόμα:

Τρόμος στο κέντρο της Κηφισιάς: 15 άτομα ξυλοκόπησαν 14χρονους για ένα κινητό!

Επιδημιολόγοι: Η «Όμικρον» ανιχνεύεται καλύτερα σε δείγμα από το στόμα!

Μήνυμα Μητσοτάκη για τα σχολεία: Τι ανέφερε για τον εντοπισμό πάνω από 15.000 κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων