Βγάζετε αχινούς από τη θάλασσα; ΜΗΝ το ξανακάνετε ποτέ!

Ποιος δεν συνηθίζει να βγάζει τους αχινούς από τη θάλασσα το καλοκαίρι, είτε για να μην τους πατήσει κανείς είτε για να τους σερβίρει ως ψαρομεζέ, συνοδεία παγωμένου ούζου;

Πόσοι γνωρίζουμε, όμως, ότι το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα τσουχτερά;

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Προεδρικό διάταγμα:

Απαγορεύεται η αλίευση, η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η έκθεση με σκοπό την πώληση, η διάθεση
προς πώληση και η εμπορία των προερχόμενων από την αλίευση αχινών, εφόσον οι διαστάσεις των ατόμων είναι μικρότερες από τα 5 εκατοστά κατά τη διάμετρο, χωρίς τα αγκάθια.

Τα δε πρόστιμα, αν κάποιος βρεθεί να αλιεύει αχινούς χωρίς ειδική άδεια, κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι στις ταβέρνες και τα εστιατόρια οι αχινοί προέρχονται κατά κανόνα είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αλιείας.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.

Συνεπώς, δεν είναι μόνο το «τσουχτερό» πρόστιμο από το οποίο κινδυνεύουμε βγάζοντας τους αχινούς από τη θάλασσα, αλλά και η οικολογική καταστροφή στην οποία συμβάλλουμε τη στιγμή εκείνη.