Μία ημέρα πριν από την ανοιξιάτικη συναυλία «Music Passport: Μουσικό ταξίδι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» της νεανικής ορχήστρας Underground Youth Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη, ο μαέστρος – ενορχηστρωτής Κώστας Ηλιάδης, και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, μίλησε αποκλειστικά στο Infokids.gr για το όραμα που έγινε πραγματικότητα, για τη συνεργασία του με νέα παιδιά, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της Underground Youth Orchestra.
Η νεανική συμφωνική ορχήστρα Underground Youth Orchestra έχει καταφέρει να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Συνεργάζεται τακτικά με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη. Επίσης, έχει συνεργαστεί με τη σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού και την Ευδοκία Μωυσίδου. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο «The Underground Youth Orchestra Live» με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες που έχει δώσει η Ορχήστρα.
Πότε, πώς και με ποιο σκοπό δημιουργήθηκε η νεανική ορχήστρα Underground Youth Orchestra;
Η ιστορία της Underground Youth Orchestra άρχισε το 2010. Ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να παίζουν μουσική μαζί. Στην αρχή ήταν μικρά σύνολα από 5-6 παιδιά. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια διοργανώναμε μικρές συναυλίες σε αυτό το υπόγειο. Με τον καιρό άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά, διαδίδοντας μεταξύ τους το πόσο ωραία περνάνε κάνοντας μουσική. Έτσι, κάποια στιγμή τα παιδιά είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο αριθμό που μπορούσε να σχηματιστεί μια ορχήστρα.
Έχετε ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο να φέρετε τα παιδιά σε επαφή με την ορχήστρα. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό;
Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινήσαμε από το Ναύπλιο. Και το συνεχίσαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μετά στην Κόρινθο. Στις πόλεις εκτός Αθηνών στις οποίες δίνουμε συναυλία, εντάσσουμε στο δυναμικό της ορχήστρας νεαρούς σπουδαστές μουσικής από την περιοχή, αφού τους προετοιμάσουμε κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη συναυλία που θα δώσουμε στην πόλη. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη δουλειά επαγγελματικού επιπέδου. Αυτό απαιτεί μια προετοιμασία τριών μηνών στην οποία συμμετέχουν οι καθηγητές της ορχήστρας, αλλά και τοπικοί καθηγητές με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εμφανίσεις. Ποια στοιχεία την κάνουν να ξεχωρίζει;
Νομίζω ότι το κύριο χαρακτηριστικό της ορχήστρας είναι η ομαδικότητα και η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των παιδιών. Αυτό τους κάνει να ξεπερνούν τις τεχνικές δυσκολίες και να δουλεύουν για ένα συνολικό αποτέλεσμα, στο οποίο κάθε παιδί θα έχει συμβάλει με τις δυνατότητες του.
Ποιο είναι το ρεπερτόριο της ορχήστρας Underground Youth Orchestra;
Μας αρέσει να κινούμαστε σε πολλά είδη μουσικής. Εκτός από το κλασικό ρεπερτόριο, το ρεπερτόριο μας περιλαμβάνει κινηματογραφική μουσική, λατινοαμερικάνικη μουσική, σύγχρονα έργα, καθώς και έργα που γράφονται ειδικά για την ορχήστρα.
Ποια στιγμή θυμάστε πιο έντονα όλα αυτά τα χρόνια, από τη δημιουργία της ορχήστρας μέχρι σήμερα;
Όλες οι συναυλίες έχουν μοναδικές στιγμές αλλά πιο έντονα θα έλεγα ότι θυμάμαι την πρώτη συναυλία, τότε που η προετοιμασία απαιτούσε εντατικά οκτάωρα ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να καταφέρουμε μια ορχήστρα με δωδεκάχρονα παιδιά να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικότατο πρόγραμμα.
Το μικρότερο μέλος της ορχήστρας είναι 11 ετών. Τι συμβουλή του έχετε δώσει και τι θα συμβουλεύατε όσα μικρά παιδιά θέλουν επίσης να ασχοληθούν με τη μουσική;
Όταν ήρθε στην πρώτη πρόβα του εξήγησα ότι δεν πρέπει να φοβάται να παίζει και να κάνει όσα λάθη θέλει, αρκεί μετά να φροντίζει να μελετά για να μην τα ξανακάνει. Για μένα όλα τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με τη μουσική. Είναι θέμα ψυχικής και νοητικής υγείας. Θα έλεγα σε κάθε παιδί που θα νιώσει αυτή την έλξη από την μουσική, να απαιτήσει από τους γονείς του να κάνει μουσική. Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να μη στερήσουν αυτή τη χαρά της μουσικής εκπαίδευσης από τα παιδιά τους.
Από την εμπειρία σας, υπάρχει ενδιαφέρον στα νέα παιδιά για τη μουσική;
Τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν μια αυθόρμητη έλξη για το ρυθμό και τη μελωδία. Βέβαια, στην εποχή που ζούμε, υπάρχει μια γενικότερη στρέβλωση για το τι είναι μουσική και πώς την προσεγγίζουμε. Ένα χρυσό περιτύλιγμα σε ένα μουσικό προϊόν χαμηλής ποιότητας έχει δημιουργήσει στρατιές επίδοξων τραγουδιστών, οι οποίοι θεωρούν ότι σε έξι μήνες θα λάμπει το όνομα τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αυτό είναι πολύ κακό ειδικά για τις μικρές ηλικίες. Ευτυχώς, υπάρχουν παιδιά και γονείς που έλκονται από το ωραίο και ουσιαστικό!
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ορχήστρας Underground Youth Orchestra;
Συνήθως η ορχήστρα έχει προγραμματισμένες συναυλίες για το επόμενο εξάμηνο. Έτσι, για το καλοκαίρι και μετά έχουμε τρεις εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Ρεματιάς, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας και στο Φεστιβάλ Χίου. Παράλληλα, συζητάμε και για δύο ακόμη εμφανίσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Επίσης, θα συμμετάσχει στο 4ο Θερινό Μουσικό Camp, ένα πρότυπο μουσικό σεμινάριο για μουσικά σύνολα και ορχήστρα.
Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 11-24 ετών, και συμπληρώνεται από τρεις επαγγελματίες μουσικούς, που είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και μελέτη της ορχήστρας. Το μικρότερο μέλος της Underground Youth Orchestra, η μικρή Μαρίζα που παίζει τσέλο, μίλησε επίσης στο Infokids.gr γι αυτή την εκπληκτική εμπειρία:
Πώς αισθάνεσαι που είσαι η μικρότερη στην ορχήστρα; Τι συμβουλές σου δίνουν τα υπόλοιπα παιδιά;
Είναι πολύ ωραία που είμαι η μικρότερη γιατί όλοι με προσέχουν και παίζουν μαζί μου. Διορθώνουν τα λάθη που κάνω και γενικά με φροντίζουν.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και να μπεις στην ορχήστρα;
Οι γονείς μου με έπεισαν να ασχοληθώ με τη μουσική και ένας φίλος του μπαμπά με έφερε στην ορχήστρα και τώρα δεν θέλω να φύγω!
Ποια στιγμή θυμάσαι ως την πιο ωραία από τη συμμετοχή σου στην ορχήστρα και γιατί;
Μου αρέσει πολύ όταν παίζουμε ένα κομμάτι καλά και μας χειροκροτεί ο κόσμος!