Τα 3 στοιχεία που πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις κρέμα για το μωρό σου

Τα 3 στοιχεία που πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις κρέμα για το μωρό σου

Ο πρώτος χρόνος του μωρού είναι γεμάτος ορόσημα και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Ο ύπνος του περνά από διάφορα στάδια, με αλλεπάλληλα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα που σταδιακά μειώνονται. Η αλληλεπίδραση με τους γύρω του γίνεται μήνα με τον μήνα πιο διαδραστική, χαρίζοντας χαμόγελα και τα πρώτα “μπαμπαλίσματα”. Η δε διατροφή του είναι η ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας του, καθώς όχι μόνο του δίνει ενέργεια και το χορταίνει, αλλά και αποτελεί μια υπέροχη αφορμή αλληλεπίδρασης με τον φροντιστή του.

Αυτή κι αν αλλάζει, όσο οι μήνες περνούν! Η πρώτη και πολυτιμότερη τροφή του μωρού μας είναι, βέβαια, το μητρικό γάλα. Γύρω στον 6ο μήνα, όμως, όπως ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ, 2003) μπορούν να ξεκινήσουν σταδιακά οι στερεές τροφές, φέρνοντας το μωρό μας για πρώτη φορά σε επαφή με το κουτάλι. Η ηλικία αυτή έχει οριστεί όχι μόνο γιατί τότε αυξάνονται πολύ περισσότερο οι διατροφικές ανάγκες του, αλλά και βάσει της ετοιμότητας του πεπτικού του συστήματος. Επιπλέον, ρόλο παίζει και η νευρο-αναπτυξιακή ετοιμότητα του μωρού, αφού τότε είναι περισσότερο έτοιμο να καθίσει σε ένα καρεκλάκι, να καταπιεί και να χρησιμοποιήσει τα χεράκια του για να “γνωρίσει” το φαγητό του.

1. Πώς εισάγουμε σωστά τις βρεφικές κρέμες;

Ο παιδίατρός μας είναι αποκλειστικά εκείνος που θα κρίνει και θα συμβουλεύσει πότε είναι η σωστή χρονική στιγμή, για να εισάγουμε τις βρεφικές κρέμες στη διατροφή του μωρού μας. Δεδομένου, ότι αυτές έχουν πιο παχύρρευστη υφή από αυτή που το μωρό έχει συνηθίσει και πολύ διαφορετική γεύση, η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο καιρό. Για να την διευκολύνουμε, έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλίσουμε τα πρακτικά ζητήματα: Να κάθεται το μωρό μας σε ειδικό καρεκλάκι που θα στηρίζει σωστά το σώμα του, να χρησιμοποιεί ένα μαλακό κουταλάκι κατάλληλο για το αναπτυξιακό του στάδιο και η ώρα της ημέρας που θα επιλέξουμε για να το ταΐσουμε με την κρεμούλα του να απέχει αρμονικά από τα προηγούμενα γεύματα, ώστε να φάει με όρεξη.

Βέβαια, ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσετε τις κρεμούλες, μην περιμένετε από το μωρό σας να περάσει από το μπιμπερό στο κουτάλι εν μια νυκτί. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια, γιατί θα συμβούν πολλά… ατυχήματα!

Μην εκπλαγείτε αν οι πρώτες κουταλιές καταλήξουν έξω από το στόμα του. Περιμένετε λίγο και ξαναδοκιμάστε. Προσπαθήστε να αδειάζετε το κουτάλι προς το πίσω μέρος της γλώσσας, ώστε στην προσπάθεια που κάνει να σπρώξει με την γλώσσα, στην ουσία σιγά-σιγά να καταπίνει.

Στόχος την πρώτη μέρα είναι να φάει 2-3 κουταλιές κρέμας και προοδευτικά να αυξάνουμε την ποσότητα αυτή, μέχρις ότου σε 1 βδομάδα περίπου να μπορεί να φάει την ποσότητα που χρειάζεται, έτσι φροντίστε να δίνετε συμπλήρωμα με το συνηθισμένο του γάλα μέχρι να χορτάσει.

Έπειτα, καλούμαστε να επιλέξουμε την ιδανική βρεφική κρέμα για το μωρό μας, ανάμεσα στις εναλλακτικές που θα μας έχει δώσει ο παιδίατρός μας. Οι απόψεις εδώ διαφέρουν: Κάποιοι παιδίατροι θα προτείνουν κρέμες με πιο “γλυκιά” γεύση, για να συνηθίσει το μωρό μας πιο εύκολα του κουταλάκι. Άλλοι κρίνουν, ότι τη γλυκιά γεύση πρέπει να τη συνηθίζει το μωρό μας από τα φρούτα, έτσι προτιμούν π.χ. το Ρυζάλευρο. Όλες οι απόψεις έχουν μια λογική βάση και για όλες υπάρχει μια καλή εναλλακτική από τη ΓΙΩΤΗΣ.

2. Ποια απαραίτητα για τη διατροφή του μωρού μου στοιχεία εμπεριέχονται στις βρεφικές κρέμες;

Τις βρεφικές κρέμες ΓΙΩΤΗΣ τις γνωρίζουμε από τα… γεννοφάσκια μας και γι’αυτό τις επιλέγουμε πλέον για τα παιδιά μας. Οι διαθέσιμες γεύσεις τους καλύπτουν κάθε προτίμηση, ενώ η σύστασή τους δημιουργεί ένα αποτέλεσμα… λαχταριστό!

Ωστόσο, είναι η νέα σύνθεση των Βρεφικών Κρεμών ΓΙΩΤΗΣ που τις κάνει να υπερέχουν. Καθώς είναι εμπλουτισμένη με Σίδηρο και Ασβέστιο*, καλύπτουμε με μόλις ένα γεύμα το 40% των ημερησίων αναγκών του μωρού μας στα δύο αυτά στοιχεία. Παράλληλα, οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες Α, Β1 * και D*. ‘Ετσι, ένα μόνο γεύμα αρκεί για να καλύψει τουλάχιστον το 30% των καθημερινών αναγκών ενός μωρού στις συγκεκριμένες βιταμίνες. Όλα τα παραπάνω παίζουν πολύτιμο ρόλο στο μεγάλωμα κάθε βρέφους, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη των οστών, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη γνωσιακή ανάπτυξη του παιδιού.

*όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία 2006/125/ΕΚ.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι, ούτε χρωστικές και συνητηρητικά, όπως άλλωστε απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία και είναι οι μόνες ελληνικές. Ενώ με 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες, είμαστε ήσυχοι ότι το μωρό μας δεν λαμβάνει περίσσεια θερμίδων.

Κάθε κουταλιά είναι και μια απόλαυση και κρύβει μέσα της όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το μωράκι μας!

3. Προσοχή στις αλλεργίες

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπ’όψν, κατά την επιλογή βρεφικής κρέμας, είναι ο κίνδυνος αλλεργίας. Για τον λόγο αυτό, η εισαγωγή κάθε νέας τροφής στην διατροφή του μωρού μας πρέπει να γίνεται πολύ σταδιακά. Έτσι θα μπορούμε να καταλάβουμε αν τυχόν αυτό εμφανίσει κάποια αλλεργία σε αυτήν. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί, το γάλα αγελάδας, ορισμένα φρούτα, το ψάρι και τα οστρακοειδή. Δεν είναι λίγα, όμως, τα μωρά που εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη του σίτου ή και άλλων δημητριακών, όπως του κριθαριού και της σίκαλης. Δεν είναι ακόμα σαφή τα αίτιά της. Μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη. Μια διαταραχή του λεπτού εντέρου που προκαλεί πόνο και δυσφορία, αλλά και ανεπάρκεια σε κάποιες βιταμίνες.

Προσφέροντας στο μωρό μας την κρεμούλα του έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν εμφανίζει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία και με τη βοήθεια του παιδιάτρου να διαμορφώσουμε την διατροφή ανάλογα.

Τα καλά νέα είναι, ότι η ΓΙΩΤΗΣ ανταποκρίνεται με τις βρεφικές κρέμες της και στα βρέφη με δυσανεξία στη λακτόζη. Στα φαρμακεία θα βρείτε τις κρεμούλες που βοηθούν στην επίλυση των διαρροϊκών προβλημάτων που οφείλονται στην πλήρη ή μερική έλλειψη της λακτάσης του μωρού μας.

Τι άλλο να προσέξετε στις πρώτες κρεμούλες του μωρού σας

  • Εάν το μωρό έχει παρουσιάσει κάποια αλλεργία, επιλέξτε μία κρέμα χωρίς γάλα και χωρίς γλουτένη.
  • Δίνετε την κρέμα του όταν είναι η ώρα του να φάει και όταν πεινάει. Επίσης, μην το πιέζετε να φάει όλη την κρέμα του. Μην ξεχνάτε πως το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό γι’ αυτό σεβαστείτε την επιθυμία του να φάει όσο θέλει.
  • Μη βιάζεστε να το ταΐσετε. Δώστε του χρόνο να ανακαλύψει πώς είναι η νέα εμπειρία του ταΐσματος με το κουτάλι.
  • Αποφεύγετε να βάζετε τις κρέμες στο μπιμπερό ανοίγοντάς του μεγαλύτερη τρύπα. Το μωρό πρέπει να εξοικειωθεί με το κουταλάκι.
  • Μην ξαναχρησιμοποιείτε την κρέμα που δεν καταναλώθηκε και μην ζεσταίνετε τις κρέμες σε φούρνους μικροκυμάτων.
  • Δοκιμάζετε πάντα τη κρέμα πριν τη προσφέρετε στο μωρό σας για να είστε σίγουροι ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία