Συνεχίζεται το θρίλερ με τα αίτια του θανάτου της 14χρονης Ελένης στο Αλιβέρι της Ν. Ιωνίας, ενώ η εισαγγελέας Πρωτοδικών ανοίγει πάλι τον φάκελο της υπόθεσης και ζητεί πλέον να κατατεθούν νέα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Καλούνται για κατάθεση οι παππούδες της 14χρονης
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ζητείται ιατροδικαστική έκθεση και πραγματογνωμοσύνη ηλεκτρολόγου μηχανικού, ώστε να φωτιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά που υπάρχουν σε σχέση με τον πρόωρο χαμό του κοριτσιού.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητείται από την Αστυνομία να λάβει καταθέσεις από την γιαγιά και τον παππού του κοριτσιού, που θα εξεταστούν ως μάρτυρες, καθώς ήταν τα δύο άτομα που βρισκόταν στο σπίτι όταν έγινε το ατύχημα, καθώς η μητέρα της απουσίαζε με τον σύντροφό της και το άλλο της παιδί σε άλλο οικισμό Ρομά της Θεσσαλίας.
Οι δύο μάρτυρες καλούνται να διευκρινίσουν αν η 14χρονη είχε βγει εκείνο το βράδυ, τι ώρα επέστρεψε και αν είχαν ένδειξη ότι κατανάλωσε αλκοόλ ή άλλες ουσίες και να δώσουν σαφείς απαντήσεις αν στο μπάνιο του σπιτιού υπάρχει ντουζιέρα ή μπανιέρα, και αν την ώρα που άκουσαν τον γδούπο και μπήκαν στο μπάνιο ήταν γυμνή, βρεγμένη και αν φορούσε παντόφλες. Επίσης θα κληθούν να διευκρινίσουν ξανά, εάν όταν πήγαν να τη σηκώσουν τους χτύπησε το ρεύμα, όπως είχαν δηλώσει στο Νοσοκομείο.
Στη δικογραφία οι ιατρικοί φάκελοι
Επίσης η εισαγγελέας ζητά να μπουν στη δικογραφία οι ιατρικοί φάκελοι του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου που μεταφέρθηκε αρχικά και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ώρες αργότερα, ενώ δίνει εντολή να οριστεί ιατροδικαστικός πραγματογνώμονας από τη Θεσσαλονίκη, όπου απεβίωσε η ανήλικη, που θα διερευνήσει τα αίτια καρδιακή ανακοπής και θα αποφανθεί εάν έπασχε από καδριοπάθεια και δεν το γνώριζε.
Επίσης ζητείται να διερευνηθεί αν έφερε εκδορές ή άλλες κακώσεις, γιατί ο παππούς είχε καταθέσει ότι είχε σκίσιμο στο χείλος, αν είχε υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις για ανίχνευση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
Ακόμη, ο ιατροδικαστής καλείται να διερευνήσει από τις αξονικές του εγκεφάλου και τα εγκεφαλογραφήματα που έγιναν στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη (χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα, όπως ανέφεραν οι γιατροί) αν διαπιστώθηκαν κακώσεις και το οίδημα που εμφάνισε το κορίτσι στο Ιπποκράτειο οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, λόγω της ανακοπής.
Ακόμη, τίθεται ερωτήματα όπως αν ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία χωρίς εγκαύματα ή χωρίς να έρθει σε επαφή με γυμνό καλώδιο ή ηλεκτρικό ρεύμα ή αν ήρθε σε επαφή με βρεγμένη επιφάνεια που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία.
Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Βόλου που η 14χρονη μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό και αναπνοή οι γιατροί την επανέφεραν και της έκαναν αξονική τομογραφία στον εγκέφαλο και στον θώρακα, χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα, ενώ στη συνέχεια τη διασωλήνωσαν και έγινε διακομιδή της στο Ιπποκράτειο.
Στο Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας οι γιατροί ανέφεραν ότι έγραφε το πιστοποιητικό του Νοσοκομείου Βόλου, όπου δηλώθηκε ηλεκτροπληξία, αλλά παρόλα αυτά δεν παρατηρήθηκε πύλη εισόδου και εξόδου στο σώμα της, η αξονική στον εγκέφαλο και έχει κάκωση ούτε κάταγμα κρανίου (όπως δήλωσαν οι συγγενείς της), ενώ δεν φάνηκε ούτε πρόσφατη αιμορραγία.
Αυτοψία στο εσωτερικό του σπιτιού
Επίσης η εισαγγελέας ζητά από την Αστυνομία να κάνει αυτοψία στο εσωτερικό του σπιτιού, με κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ και να οριστεί πραγματογνώμων ηλεκτρολόγος – μηχανικός που θα συντάξει έκθεση για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού, αν το μπάνιο διαθέτει μπανιέρα ή ντουζιέρα (οι απόψεις διίστανται), αν υπάρχει θερμοσίφωνας στο μπάνιο και που είναι τοποθετημένος σε σχέση με τη βρύση, αν υπάρχουν καλώδια που κρέμονται ή που ακουμπούν στην ντουζιέρα ή μπανιέρα. Επίσης ζητά να εξεταστεί αν υπάρχει γείωση, τι τάση έχει το ρεύμα, αν υπάρχουν στο μπάνιο άλλες ηλεκτρικές συσκευές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία.
“Αφού έκανε μπάνιο γιατί ήταν ντυμένη;” – Νέα ερωτήματα για τον θάνατο της 14χρονης Eλένης
Την 14χρονη μετέφεραν η μητέρα της και ο παππούς της στο Νοσοκομείο στις 3.45 τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου, με το αγροτικό τους όχημα, σε λιπόθυμη κατάσταση, βρεγμένη, χωρίς αναπνοή, χωρίς σφυγμό και αμέσως έπεσε σε κώμα.
«Το παιδί ήταν πεθαμένο, έγινε ΚΑΡΠΑ και ανάνηψη, καταφέραμε και το επαναφέραμε και διασωληνώθηκε. Έγινε αμέσως μετά η μεταφορά του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί πήγε με σφυγμό μεν, αλλά με μη καλή οξυγόνωση, από κορεσμό, δεν ανέκτησε την οξυγόνωση που έπρεπε», αναφέρει το Νοσοκομείο του Βόλου. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου το κορίτσι έφθασε «κυανωτικό» (μελανιασμένο) και έκανε και βρογχοσπασμό. Αμέσως κινητοποιήθηκε το προσωπικό του Νοσοκομείου, ωστόσο, η ώρα που έφτασε στο «Αχιλλοπούλειο», ο τρόπος που έφτασε, με ΙΧ αγροτικό και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τους συγγενείς της, δημιούργησαν ερωτήματα στο προσωπικό του Νοσοκομείου.
«Μας δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα, γιατί ένα παιδί να κάνει μπάνιο στις 3 τα ξημερώματα, είναι ασυνήθιστο. Τα παιδιά δεν κάνουν μπάνιο μεταμεσονύχτιες ώρες. Επίσης η 14χρονη ήταν ντυμένη και χωρίς σφυγμό, χωρίς τις αισθήσεις της. Μας είπαν ότι τη βρήκαν πεσμένη στο μπάνιο και την έντυσαν, για να τη φέρουν στο Νοσοκομείο. Όταν βλέπεις το παιδί σου, ουσιαστικά νεκρό στο μπάνιο, χωρίς τις αισθήσεις του και χωρίς σφυγμό, και είναι γυμνό, το αρπάζεις, το τυλίγεις με ένα σεντόνι και το φέρνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στο Νοσοκομείο… Δεν χάνεις χρόνο, να βρεις ρούχα, να το ντύσεις κτλ», αναφέρουν πηγές του «Αχιλλοπούλειου».
Δεν υπήρξε ηλεκτροπληξία
Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στο οποίο διακομίστηκε η άτυχη Ελένη, η 14χρονη μεταφέρθηκε διασωληνωμένη, ενώ φέρεται να είχε διακομιστεί με καρδιακή ανακοπή στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Σύμφωνα με το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν βρέθηκε στο σώμα της 14χρονης σημείο εισόδου – εξόδου ηλεκτρικού ρεύματος, υπήρχε εκτεταμένο οίδημα στον φλοιό και υποφλοιό του εγκεφάλου, χωρίς, ωστόσο, ιδιαίτερα ευρήματα, ενώ το κορίτσι πότε συνερχόταν για λίγο και ξανάπεφτε σε κώμα συχνά. Επίσης δεν αναφέρεται η ύπαρξη εκδορών στο σώμα της, όπως έχει γραφτεί, δεν αναφέρθηκε εισρόφηση και δεν προκύπτουν κακώσεις, πλην της καρδιακής ανακοπής. Επίσης τονίζεται πως δεν παρατηρήθηκε πρόσφατο αιμορραγικό υλικό στον εγκέφαλο της 14χρονης
Πιθανολογείται ότι το οίδημα που παρατηρήθηκε στον εγκέφαλο, προκλήθηκε από την έλλειψη οξυγόνου, που είχε η 14χρονη για τουλάχιστον 20 λεπτά, μετά την ανακοπή που φέρεται να υπέστη στη ντουζιέρα του σπιτιού της.
Οι δηλώσεις των γιατρών
«Είναι μια πολύ τραγική ιστορία, μας στεναχώρησε όλους. Η 14χρονη ήταν 6 μήνες στο νοσοκομείο μας. Πολύ βαρύ περιστατικό. Για χτύπημα δεν μας αναφέρθηκε κάτι. Μας ήρθε ως ασθενής μετά από ανακοπή και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, είχε περάσει ένα διάστημα δηλαδή που δεν οξυγονώθηκε ο εγκέφαλός της και για αυτό ήρθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε σχετικά γιατρός του Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
«Για ποιον λόγο έχασε τις αισθήσεις, για ποιο λόγο έπαθε ανακοπή αρχικά, δεν το γνωρίζουμε. Μας είπαν ότι τη βρήκαν πεσμένη στο μπάνιο χωρίς τις αισθήσεις της. Ηλεκτροπληξία, επειδή μας αναφέρθηκε και εμάς, δεν είχε, γιατί δεν υπήρχε σχετικό τραύμα με πύλη εσόδου – εξόδου ρεύματος. Δεν είχαμε προσέξει κάτι, να μας κάνει εντύπωση, κάτι εμφανές. Αν είχε εκδορές, μπορεί να ήταν στο πλαίσιο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Πάντως όταν χειρουργήθηκε, δεν είχε κάποια χτυπήματα, που να δείχνουν κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Είχε ένα οίδημα στον εγκέφαλο, που ήταν αποτέλεσμα ανοξυγονομίας», συμπλήρωσε ο γιατρός.
Ρευματοκλοπή
Στις 7 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά το ατύχημα, κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ και αστυνομικοί είχαν διενεργήσει αυτοψία στο σπίτι της 14χρονης, ιδιοκτησίας του παππού της στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, όπου είχε διαπιστωθεί ρευματοκλοπή. Καλώδια ξεκινούσαν από τον στύλο του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σπίτι και συνδέονταν με αυτό γυμνά στον δρόμο, μέχρι τη ντουζιέρα όπου βρέθηκε λιπόθυμη η άτυχη 14χρονη. Μάλιστα ο παππούς και η μητέρα της Ελένης φέρονται να είχαν καταθέσει αρχικά, πως τους είχε χτυπήσει κι αυτούς το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν προσπάθησαν να σηκώσουν το κορίτσι, για να το μεταφέρουν στο Νοσοκομείο. Οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ προέβησαν σε αποσύνδεση του δικτύου από το σπίτι, καθώς υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης ηλεκτροπληξίας. Με τους γιατρούς να έχουν αποκλείσει την περίπτωση της ηλεκτροπληξίας, την ώρα που έκανε ντους, άγνωστο παραμένει πώς χτύπησε και έπεσε στη μπανιέρα, πόση ώρα μεσολάβησε από την ώρα που τη βρήκαν οι δικοί της μέχρι τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο, ενώ είναι αδιευκρίνιστη και η αιτία ανακοπής ενός υγιέστατου κατά τα άλλα παιδιού.
Νέα έρευνα
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου παρήγγειλε νέα έρευνα για την υπόθεση, που ανοίγει πάλι, καθώς η σχετική δικογραφία είχε ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου, ζητώντας νέα ιατρικά στοιχεία και με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο. Φως αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική έκθεση, ενώ θα κληθούν εκ νέου μητέρα και παππούς να δώσουν καταθέσεις. Ωστόσο, κανένας εκ των δύο δεν ήταν παρών στο ατύχημα στη ντουζιέρα.
«Την έχουμε μεταφέρει από τον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην εντατική και από εκεί μετά, τη δεύτερη ημέρα κάναμε χειρουργείο, ένα μεγάλο χειρουργείο, κάναμε στο κεφάλι, αφαιρέσαμε ένα μεγάλο κόκκαλο από το κρανίο της για να δώσει χώρο και οξυγόνο στο κεφάλι και από εκεί και μετά η μικρή όταν συνήλθε ήταν χάλια, δεν μπορούσε να μιλήσει ήταν σαν ένα φυτό», φέρεται να είχε δηλώσει ο πατέρας του κοριτσιού.
Διαβάστε επίσης:
Ευάγγελος Μπούσης – Πίτερ Ντούντας: Βάφτισαν τα παιδιά τους με νονά την Ευγενία Νιάρχου
Τα 3 στοιχεία που πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις κρέμα για το μωρό σου
Κερδίστε ένα καλοκαιρινό παιδικό σετ ρούχων της επιλογής σας από το tosodoulika.gr