Τα 7 σημάδια που αποδεικνύουν ότι το παιδί σας χρειάζεται ψυχολόγο

Το να αποδεχθεί ένας γονέας ότι το παιδί του χρειάζεται ψυχολόγο ίσως είναι αρκετά δύσκολο. Ακόμα δυσκολότερο είναι, όμως, να αναγνωρίσει πότε το παιδί του χρήζει ψυχολογικής βοήθειας.

Ας ομολογήσουμε ότι αρκετές φορές, μάλιστα, εμείς οι γονείς περιμένουμε το παιδί μας να ξαναγίνει κεφάτο ή πιο ήρεμο από μόνο του, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια.

Είναι αλήθεια ότι ως γονείς φοβόμαστε την κριτική, να ακούσουμε ότι ίσως κάτι κάνουμε λάθος, αλλά ο ψυχολόγος δεν είναι εδώ για να μας κριτικάρει. Είναι εδώ για να βοηθήσει το παιδί μας. Να το κάνει να νιώσει και πάλι δυνατό, να απαλλαγεί από τα άγχη του και να καταλάβει ότι μπορεί να καταφέρει όσα επιθυμεί.

Πώς θα καταλάβουμε αν το παιδί μας έχει ανάγκη από ψυχολογική βοήθεια;

Η Katie Hurley γράφει στο momme.com τα σημάδια εκείνα που θα μας δώσουν να καταλάβουμε πότε πρέπει να πάμε στον ψυχολόγο.

Προβλήματα και έξω από το σπίτι

Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες, συνήθως, δεν ξεσπούν μόνο στο σπίτι. Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στο σχολείο, στις δραστηριότητες ακόμα και στο παιχνίδι με τους φίλους του.

Κοινωνική απομόνωση

Αν το παιδί σας ξαφνικά απομονωθεί ή απομακρυνθεί από φίλους και οικογένεια δώστε προσοχή. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.

Αλλαγές στην καθημερινότητά του

Όλα τα παιδιά κατά καιρούς αντιδρούν και ξεσπούν αρνητικά σε κάτι που κάνουν. Τα ξεσπάσματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και αρκετές ημέρες , αλλά αν παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες του παιδιού σας δώστε μεγάλη προσοχή. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί; Βλέπει συχνά εφιάλτες; Σταμάτησε να τρώει ακόμα και το αγαπημένο του φαγητό; Οι αλλαγές στη συμπεριφορά συνήθως είναι σοβαρό σημάδι.

Υπερβολικοί φόβοι και ανησυχίες

Το πιο φυσιολογικό πράγμα για τα παιδιά είναι να ανησυχούν. Όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο οι ανησυχίες του «πραγματικού» κόσμου τα τρομάζουν. Όταν, όμως, ανησυχούν για το παραμικρό, από το να πάνε στο σχολείο μέχρι να περπατήσουν μέσα στο σπίτι, και οι ανησυχίες αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο.

Αυτό-τραυματισμοί

Συνήθως, όταν μιλάμε για αυτοτραυματισμούς αναφερόμαστε κυρίως σε αυτοκτονικές τάσεις ή σε τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα. Στην παιδική ηλικία όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Τραβάει τα μαλλιά του; Τρώει τα νύχια του; Χτυπάει το κεφαλάκι του σε τοίχους και τζαμαρίες; Όταν μια συμπεριφορά που θυμίζει πράξη αυτοτραυματισμού είναι επαναλαμβανόμενη και διαρκεί περισσότερο από δυο εβδομάδες τότε θα πρέπει να θορυβηθείτε.

Επιστροφή σε παλιές συμπεριφορές

Το πιο συχνό σημάδι ανάγκης για ψυχολογική βοήθεια είναι τα πισωγυρίσματα. Όταν ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του, ενώ είχε σταματήσει να το κάνει, κολλάει πάνω σας ενώ είχε ξεπεράσει αυτό το στάδιο, αρνείται να πάει στο σχολείο συνεχώς και έχει συχνά ξεσπάσματα με νεύρα και κλάματα τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Μια μικρή αξιολόγηση του παιδιού δεν θα κάνει κακό. Κακό θα κάνει η αναμονή. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού σας…

Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αντικαθιστά τις συμβουλές ειδικών και ψυχολόγων. Αν θεωρείτε πως το παιδί σας χρειάζεται κάποια βοήθεια, αναζητήστε την αμέσως!