Θάνατος 3 παιδιών: Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τη συνέντευξη – H απόφαση για την μήνυση

Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε την ανήλικη

Στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης των χαροκαμένων γονιών που απάντησαν στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη “Αλήθειες με τη Ζήνα” προέκυψαν μια σειρά ερωτημάτων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την συνέντευξη των γονιών που έχασαν τα τρία παιδιά τους

Το μεσημέρι της Παρασκευής στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, αναφέρθηκε στα ερωτήματα αυτά, δίνοντας απαντήσεις όπου αυτό ήταν εφικτό, σε μια προσπάθεια να λυθεί το παζλ των 3 θανάτων των παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών Υπουργείου Δικαιοσύνης

Θέση παίρνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ιατροδικαστών, στο θέμα που αφορά δηλώσεις ιατροδικαστών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δεν είχαν καμμιά σχέση με  υπό διερεύνηση περιστατικά, όπως η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.

Όπως τονίζεται ο λάθος χειρισμός των περιστατικών δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Με αφορμή περιστατικά που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, απασχολούν την κοινή γνώμη και στη διερεύνηση των οποίων συμμετέχει και η ιατροδικαστική επιστήμη, θα θέλαμε να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Παρατηρείται γύρω από τα περιστατικά αυτά, και λόγω του αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντός τους, παρέλαση ιδιωτών ιατροδικαστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα υπό διερεύνηση περιστατικά, και οι οποίοι τοποθετούνται σε πρώτο πληθυντικό ως να έχουν την ευθύνη τους. Και όλα αυτά ενώ οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται υπό προανακριτική, ανακριτική ή εισαγγελική διερεύνηση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς, πρωτίστως των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι σεβαστή και απαραίτητη, άλλωστε οι ιατροδικαστές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ενημερώνουν πάντα για τα περιστατικά αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Όταν όμως η ενημέρωση γίνεται από ανθρώπους που δεν χειρίζονται τα περιστατικά κι αγνοούν τα αντικειμενικά ιατροδικαστικά ευρήματα, δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Νίκος Καλόγρηας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών

του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ελένη Ζαγγελίδου, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών

του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Απορρίφθηκε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία που είχαν καταθέσει οι γονείς για τον θάνατο της Μαλένας

Στην σημερινή εκπομπή του STAR “Αλήθειες με τη Ζήνα” γνωστοποιήθηκε η απόφαση  σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία που είχα καταθέσει η γονείς για τον θάνατο της 3.5 ετών Μαλένας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των γιατρών, ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτεται η έγκληση του ζευγαριού. Ουσιαστικά, με απλά λόγια ο εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάποιος οδήγησε στον θάνατο το πρώτο παιδάκι της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της οικογένειας Μάνος Δασκαλάκης, μόλις έφυγε από τη ζωή το δεύτερο παιδί τους, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση των αιτιών του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα είχε στραφεί κατά του παθολογοανατόμου, θεωρώντας ότι το συμπέρασμά του ήταν ασαφές και λανθασμένο (ως αιτία θανάτου αναφερόταν «ηπατική ανεπάρκεια» που υποστηρίζεται ότι δεν είναι αρκετή ως αιτία για να χάσει τη ζωή του ένα παιδί).

Ο θάνατος της Μαλένας

Οι γονείς στην χθεσινή τους συνέντευξη αναφέρθηκαν εκτενώς στις συνθήκες θανάτου των 3 παιδιών.

Η Μαλένα έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019 όταν ήταν 3,5 ετών από ηπατική ανεπάρκεια και λευχαιμία. «Ξαφνικά στον ύπνο της προσπαθούσε να αναπνεύσει, αλλά δεν μπορούσε. Ξύπνησε, μας κοίταξε και πριν προλάβω να μιλήσω στους γιατρούς, ξαφνικά έφυγε». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής της Μαλένας, του πρώτου παιδιού τους που πέθανε. Η μητέρα ανέφερε ότι ο θάνατος επήλθε μετά την πρώτη χημειοθεραπεία.

«Μέχρι και το 2019 που η Μαλένα παρουσίασε ένα πρήξιμο στο λαιμό όλα πήγαιναν καλά. Η παιδίατρος μάς έδωσε την κατάλληλη αντιβίωση αλλά το πρήξιμο δεν περνούσε. Οι γιατροί δεν έβρισκαν τίποτα. Κάποια στιγμή βρέθηκε ένας λεμφαδένας πιο σκληρός και βγήκε η διάγνωση για λευχαιμία. Τελικά στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ξύπνησε ξαφνικά, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πέθανε. Με κοίταξε το παιδί και πέθανε μπροστά μου. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν έδειξαν ηπατική ανεπάρκεια» είπε η μητέρα.

«Πώς γίνεται όλες οι εξετάσεις να ήταν καλές και το παιδί να πεθαίνει;» αναρωτιέται ο πατέρας, Μάνος Δασκαλάκης, για τον θάνατο του πρώτου παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

“Έφυγε” από τη ζωή δάσκαλος – Το “αντίο” του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Κουτσελίνη: «Οι γονείς των 3 παιδιών αντί να πενθούν, απολογούνται»

Αγνοούνται 40 παιδιά από τα σχολεία της Αττικής – Οι κινήσεις του Υπ. Παιδείας για να εντοπιστούν