Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι 3 μαθητικές «επιχειρήσεις» που διακρίθηκαν για τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους

Με ρεκόρ συμμετοχής (1.000 μαθητές από 45 σχολεία) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα στο Μediterranean Cosmos, η 15η Μαθητική Εμπορική Έκθεση 2020 του Junior Achievement Greece για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης.

Το πρόγραμμα δίνει στους μαθητές την πρωτοβουλία να βρουν μια επιχειρηματική ιδέα, να κάνουν την έρευνα, να στήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα, την ομαδική εργασία, κριτική σκέψη και επιχειρηματικές δεξιότητες, που θα τους οδηγήσουν σε κατάλληλες για αυτούς επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

To πρώτο βραβείο ανακοίνωσε και απένειμε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία επιβεβαίωσε την εισαγωγή του μαθήματος επιχειρηματικότητας στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά.

«Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξήραν την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό ταλέντο των μαθητών και όπως μου είπαν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να βγάλουν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος.

Αυτές οι ελληνικές μαθητικές «επιχειρήσεις» που διακρίθηκαν για τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους

Το πρώτο βραβείο της εμπορικής έκθεσης κατέκτησε η Mαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ECO WAVE S.A. από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με ένα προϊόν που η ομάδα παρουσίασε με εντυπωσιακό επαγγελματισμό και δυναμισμό. Πρόκειται για το «Bio-veil», ένα καινοτόμο, οικολογικό ρολό για τα εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων, ιδιωτικών ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και κέντρων αισθητικής που είναι απολύτως βιοαποικοδομήσιμο και έχει στόχο να αντικαταστήσει άμεσα τα ρολά που χρησιμοποιούνται σήμερα. «Σύμφωνα με το νόμο, τα ιατρικά απόβλητα αποτεφρώνονται ή απλώς πετιούνται και έτσι είτε θα κάνουν 400 χρόνια να εξαφανιστούν από τη γη, είτε θα υπάρχουν ως μικροπλαστικά στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕCO WAVE A.E. Θοδωρής Μάτσης, μαθητής της Α’ Λυκείου Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και τόνισε: «Το δικό μας οικολογικό ρολό μέσα σε δύο μήνες εξαφανίζεται, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει κανένα οικολογικό αποτύπωμα».

Το δεύτερο βραβείο απένειμε στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» οcLean από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Η ομάδα εντυπωσίασε με την εφαρμογή για κινητά που έχει ως στόχο τον καθαρισμό της θάλασσας. Η εφαρμογή εντοπίζει τη μόλυνση από σκουπίδια στο βυθό και χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες δίνει στοιχεία για το βάθος που βρίσκονται έτσι ώστε οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία δύτες-εθελοντές να τα απομακρύνουν και να αφήνουν το βυθό καθαρό.

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΚΙΝΕSIS από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το παρέλαβε από την Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη. Οι μικροί «επιχειρηματίες» εμπνεύστηκαν ένα σύστημα «έξυπνων φαναριών» που λειτουργούν σαν «αόρατοι τροχονόμοι» και αλλάζουν τη σηματοδότηση από κόκκινο σε πράσινο ανάλογα με την κίνηση αυτοκινήτων και πεζών, δίνοντας προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το βραβείο «Καλύτερο Περίπτερο» απένειμε το μέλος της κριτικής επιτροπής Ιωάννης Δάγκαρης από την MetLife στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Ηοspinstall από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Η μαθητική «εταιρεία», δημιούργησε ένα καινοτόμο σύστημα που ειδοποιεί άμεσα ασθενείς και ιατρικό προσωπικό με στόχο να μειωθούν οι ουρές στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Το βραβείο «Κοινωνικού Αντικτύπου» κέρδισε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» SSW (SoufliSilkline Worms) από το Γενικό Λύκειο Σουφλίου και το παρέλαβε από το μέλος της κριτικής επιτροπής Νίκο Μπρή της ΕΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες «στελέχη» της «επιχείρησης» δημιούργησαν οικολογικό, αλέκιαστο, μεταξωτό τραπεζομάντηλο με σκοπό να αντικαταστήσει τα πλαστικά τραπεζομάντηλα μιας χρήσης σε εκδηλώσεις και πάρτι.

Τι θα γίνει με την Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας

Η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας του Junior Achievement Greece, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στο The Mall Athens και στην οποία θα συμμετείχαν 75 σχολεία από την Κεντρική, Νότια Ελλάδα και τα νησιά του Νότιου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού και -αναλόγως των εξελίξεων- σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία την άνοιξη.

Με το βλέμμα στην Πορτογαλία

Όλες οι ομάδες θα καταθέσουν το businessplan, θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ελλάδας και θα διαγωνισθούν στον Μεγάλο Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό που θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.  Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe που θα πραγματοποιηθεί 24-26 Ιουλίου 2020 στην Πορτογαλία.