Τετάρτη 30 Απριλίου

Θεσσαλονίκη: «Θα το προσέχω πολύ το ματάκι του» είπε η λήπτρια του μοσχεύματος από το 8μηνών μωρό

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δημιουργεί το δικό του ρεκόρ μέσα από τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από νεαρούς δότες.

Το δώρο ζωής που έλαβε από δότη ηλικίας μόλις 8 μηνών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ανοίγει νέο δρόμο για την 48χρονη ιδιωτική υπάλληλο, Ζήνα Βεδέ. Η γυναίκα έλαβε μόσχευμα τμήματος ενδοθηλίου κερατοειδούς, από αγοράκι, το οποίο είχε διακομιστεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Η οικογένειά του, όμως, φρόντισε να δώσει πίσω την όρασή της στη Ζήνα Βεδέ, η οποία από το 2020 αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

O Γολγοθάς της γυναίκας

Η 48χρονη περίμενε αυτή τη στιγμή πάρα πολύ καιρό και έδινε τον δικό της, μακρύ αγώνα. «Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούσαμε με τους γιατρούς του νοσοκομείου Παπαγεωργίου οι οποίοι με έχουν βοήθησε πάρα πολύ. Ξαφνικά έχασα την όρασή μου και ψάχναμε να δούμε πού είναι το πρόβλημα. Από τότε, έκανα μία μεταμόσχευση στο δεξί μάτι και τώρα, έκανα και στο αριστερό», είπε και εξήγησε έπειτα ότι η ζωή της πλέον θα αλλάξει ριζικά. «Ήταν δύσκολα χειρουργεία», υπογράμμισε, «αλλά μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατί σύντομα θα αποκτήσω την όρασή μου».

Η κατάσταση της όρασής της

Η Ζήνα Βεδέ βλέπει κατά 40% από το δεξί της μάτι και πλέον, είναι αισιόδοξη ότι τα επίπεδα της όρασής της θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Η ίδια εργάζεται ως ταμίας σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ και πλέον, η καθημερινότητά της θα γίνει πολύ ευκολότερη. Όπως με βαθιά συγκίνηση λέει, χρωστάω ευγνωμοσύνη στον νεαρό δότη και στην οικογένειά του, γιατί οι μεταμοσχεύσεις είναι θείο δώρο και εύχομαι όλοι στην Ελλάδα να γίνουν δωρητές. Θα το προσέχω πάρα πολύ το ματάκι του!».

Αλλά και η ίδια η 48χρονη, η οποία τονίζει πως «καλύτερα να είμαστε δωρητές, παρά να βρεθούμε στη λίστα και μετά να παρακαλάμε κάποιος να βρεθεί να μας δώσει μόσχευμα» και το μήνυμά της είναι πως «στη ζωή πρέπει να παλεύουμε και δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ!».

Η δύσκολη μεταμόσχευση και το ρεκόρ του Παπαγεωργίου

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουν το know how στις μεταμοσχεύσεις οργάνων νέων σε ηλικία ατόμων. «Η ιδιαιτερότητα εδώ», όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Νίκος Ζιάκας, είναι ότι «η μεταμόσχευση είναι τεχνικά πολύ δύσκολη, διότι τα μοσχεύματα έχουν πάρα πολλά κύτταρα επειδή είναι από πολύ νεαρούς δότες».

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά οι γιατροί τα κατάφεραν και συνέχισαν ένα ρεκόρ το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ζιάκα «είναι η δεύτερη μεταμόσχευση βρέφους σε τόσο νεαρή ηλικία, παγκοσμίως. Η πρώτη ήταν και πάλι δική μας, πριν από 7 χρόνια».

Όπως εξήγησε ο γιατρός, η λήπτρια έπασχε από δυστροφία των δακτυλίων του κερατοειδούς η οποία δημιουργεί σοβαρή απώλεια όρασης. Η μεταμόσχευση, ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με τον γιατρό «πάει πάρα πολύ καλά» και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας και της όρασης της 48χρονης.

Ο κ. Ζιάκας, μάλιστα εξηγεί ότι ένας ασθενής που κάνει μεταμόσχευση, «μπορεί σε δύο ημέρες να επιστρέψει στις δραστηριότητές του», στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Διαβάστε επίσης:

Τροποποίηση απόφασης που αφορά “Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικού οδηγού των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.)”

Άγχος στην εφηβεία: Αυτοί είναι οι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το στρες

Ροή Ειδήσεων