Θύελλα αντιδράσεων για το σχολικό βιβλίο που περιγράφει τη σχέση ενός 25χρονου με 15χρονη

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας ποικίλα αρνητικά σχόλια η είδηση ότι στο τετράδιο εργασιών της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’ Γυμνασίου υπάρχει απόσπασμα κειμένου όπου περιγράφεται η σχέση ενός άντρα 20-25 ετών με μια  15χρονη μαθήτρια.

Το επίμαχο απόσπασμα

Ειδικότερα, στη σελίδα 16 του βιβλίου παρατίθεται το κείμενο με τίτλο “Οσάκις” της Ρούλας Κακλαμανάκη από το βιβλίο της “Γραφές της αθωότητας” το παρακάτω απόσπασμα:

Ο Σάκης ήταν ηλεκτρολόγος με μαγαζί. Μεγαλύτερός τους, 20 με 25 ετών. Τα είχε φτιάξει με την Αλέκα. Mια από τις μαθήτριες της τάξης. Ψηλή κι αδύνατη, με κοντά ξανθά μαλλιά και μεγάλα καστανά μάτια, μακρύ λαιμό και μακριά χέρια και πόδια, κάπως ξερακιανή, αλλά ζόρικη. Στα 15-16, όπως όλες τους. Η πρώτη που έβγαινε ραντεβού μήνες τώρα. Ο Σάκης την περίμενε το μεσημέρι στην άλλη γωνία κι οι άλλες μαθήτριες έτρεχαν από πίσω της να τον δούνε. Τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν. Ήταν ο πρώτος έρωτας της τάξης“.

Από τη στιγμή που το εν λόγω απόσπασμα είδε το φως της δημοσιότητας, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεσηκώθηκαν, κάνοντας λόγο για ένα κείμενο που επί της ουσίας δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους έφηβους μαθητές αντιθέτως προωθεί ως απόλυτα φυσιολογική μια σχέση ενός 25χρονου με μια 15χρονη.

Ορισμένα από τα σχόλια που διατυπώθηκαν αναφέρουν ενδεικτικά ότι “Εκτός από το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αποσπάσματος, όλο το κείμενο από πλευράς νοημάτων, λέξεων, εκφράσεων, κλπ. Τόσα κείμενα έχουν προσφέρει οι Έλληνες λογοτέχνες. Γιατί αυτή η επιλογή;”,  “Όταν ο “Σάκης” έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα και κατηγορείται για σύναψη σχέσης με ανήλικη δεν μπορεί να αναφέρεται σε κείμενο βιβλίου.. Πόσο μάλλον στην Α’ Γυμνασίου του Ελληνικού Δημόσιου σχολείου.. Το έχουμε αναφέρει “οσάκις” λοιπόν ότι κείμενα που οδηγούν τις σκέψεις των παιδιών να τους φαίνονται οικεία γεγονότα καταδικαστέα πρέπει αν μη τι άλλο να αφαιρούνται..”

Βέβαια, πολλές είναι οι φωνές όσων ζητούν την άμεση παρέμβαση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ώστε να αφαιρεθεί το απόσπασμα και φυσικά να μην περιλαμβάνεται στην προτεινόμενη προς διδασκαλία ύλη στους εκπαιδευτικούς.