Τι είναι αυτές οι μαύρες πεταλούδες που έχουν γεμίσει τις γειτονιές της Αθήνας;

Τι είναι αυτές οι μαύρες πεταλούδες που έχουν γεμίσει τις γειτονιές της Αθήνας;

Τι είναι αυτές οι μαύρες πεταλούδες που έχουν γεμίσει τις γειτονιές της Αθήνας;

Τις τελευταίες ημέρες, Αθηναίοι σε διάφορες γειτονιές της Αττικής έχουν παρατηρήσει στα μπαλκόνια τους, αλλά και στα σπίτια τους μαύρες πεταλούδες. 

«Πτήσεις» των μυστηριωδών αυτών πεταλούδων έχουν καταγραφεί σε περιοχές όπως ο Κολωνός, το Μοσχάτο, η Κυψέλη και ο Πειραιάς.

Πώς και γιατί έκαναν όμως την εμφάνιση τους και μπορεί να είναι σκόρος;

Τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις έδωσε στο newsbeast.gr ο Χρήστος Τακλής, διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

«Κατ’ αρχάς να πούμε πως αυτή η περίοδος είναι κατ’ εξοχήν εποχή για τις πεταλούδες. Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και η εμφάνιση των πεταλούδων αλλά και η μετακίνηση τους είναι πιο έντονη. Επίσης, σε σημεία με άφθονο πράσινο γύρω τους ή σε μπαλκόνια και αυλές με πολλά λουλούδια και φυτά, οι πεταλούδες κάνουν συχνά πιο αισθητή την παρουσία τους. Μάλιστα οι μαύρες πεταλούδες που παρατηρούν τώρα οι Αθηναίοι και οι οποίες συνήθως είναι νυχτοπεταλούδες έχουν μια προτίμηση, ανάλογα με το είδος τους σε συγκεκριμένα φυτά όπως οι λεμονιές, οι πικροδάφνες, τα καλλωπιστικά φυτά κτλ. Αυτό που ονομάζομαι σκόρος είναι συχνά νυχτοπεταλούδες, οι οποίες όμως κινούνται μόνο τη νύχτα, την ημέρα είναι ακίνητες και κάθονται πάνω στα ρούχα. Δεν είναι όμως όλες οι νυχτοπεταλούδες σκόρος», επισημαίνει.

Η μαύρη πεταλούδα

Στην Ελλάδα οι ημερόβιες πεταλούδες είναι 235 είδη (έχουν καταγραφεί όλες) ενώ στις νυχτοπεταλούδες έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 είδη αλλά οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι μεταξύ 3.500 και 5.000 είδη.

Τι είναι o σκόρος και ποια είναι η διαφορά του από τις άλλες πεταλούδες
Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο κος Τακλής: «Οι μαύρες πεταλούδες που βλέπουμε λοιπόν να κινούνται γύρω από τα μπαλκόνια μας και μέσα στο σπίτι μας δεν είναι σκόρος, ή μάλλον μπορεί και να ήταν σκόρος στο προηγούμενο στάδιο εξέλιξης τους. Σε αυτό που τις βλέπουμε εμείς τώρα είναι είτε πεταλούδες είτε νυχτοπεταλούδες. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν λίγες μέρες ζωής μπροστά τους- χονδρικά από 48 ώρες ως μια εβδομάδα.

Ο σκόρος ρούχων συγκεκριμένα είναι προνύμφες νυχτοπεταλούδων – εκτός από τα ρούχα μπορούμε να τις συναντήσουμε και στα τρόφιμα-. Οι νυχτοπεταλούδες είναι νυκτόβιες ενώ οι άλλες πεταλούδες ημερόβιες.

Ο σκόρος ανήκει στην ίδια τάξη με την πεταλούδα, δηλαδή στα λεπιδόπτερα (Lepidoptera), ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από αυτήν.

Μαύρη πεταλούδα πάνω σε φύλλο

Η βασική διαφορά του σκόρου με την ενήλικη νυχτοπεταλούδα είναι πως η πρώτη στο στάδιο της προνύμφης σε κάποια είδη όπως η Tineola bisselliella, η Tinea pellionella και η Trichophaga tapetzella, τρέφονται με ίνες από ρούχα, ειδικά όταν αυτά έχουν σκόνη, τρίχες, ή λεκέδες».

«Με δύο λόγια: οι μαύρες πεταλούδες που αντικρίζουν οι Αθηναίοι τώρα στα μπαλκόνια τους και οπουδήποτε αλλού μέσα στον αστικό ιστό, θα μπορούσαν να είναι είτε νυχτοπεταλούδες, είτε να ανήκουν σε κάποιο από τα άλλα είδη πεταλούδας είτε να ήταν σκόρος στο προηγούμενο εξελικτικό τους στάδιο. Στη φάση που τις βλέπουμε τώρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις θαυμάσουμε λίγο πριν πραγματοποιήσουν το τελευταίο τους πέταγμα».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης:

«Με υψηλό πυρετό και ιστορικό καρδιάς δεν τον κράτησαν για νοσηλεία»: Μπαμπάς του 16χρονου Λευτέρη που “‘εφυγε” αιφνίδια

Πανελλήνιες 2022: Το μήνυμα του αρχ. Ιερώνυμου – «Να κατεβείτε στον στίβο καλά προετοιμασμένοι, αλλά χωρίς υπέρμετρο άγχος»

Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η σπουδαία ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου

Ροή Ειδήσεων