Τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί όταν μένει μόνο στο σπίτι;

Όσο κι αν θέλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Καθώς μεγαλώνουν, δεν θα είμαστε πάντα δίπλα τους. Μάλιστα, ειδικοί και ψυχολόγοι λένε, ότι πρέπει από νωρίς να δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας, για να αποκτήσουν περισσότερη πίστη στον εαυτό τους, αλλά και καλύτερη κρίση για το τι συμβαίνει γύρω τους.

Παρ’ όλα αυτά, το να αφήσεις το παιδί σου μόνο στο σπίτι – ειδικά την πρώτη φορά – είναι μια πολύ δύσκολη και αγχωτική εμπειρία, τόσο για εκείνο όσο και για εσένα. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορεί να συμβούν και όσα και αν προβλέψεις, δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα.

Ποιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει, λοιπόν, ένα παιδί που είναι μόνο του στο σπίτι;

Έκτακτη ανάγκη

Σίγουρα έχετε συμβουλεύσει το παιδί σας για το τι πρέπει να κάνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Του έχετε εξηγήσει, δηλαδή, ότι πρέπει να σας πάρει τηλέφωνο αν υπάρξει διακοπή ρεύματος ή αν σπάσει κάποια βρύση, αλλά ξέρει τι πρέπει ωστόσο να κάνει μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι; Διευκρινίστε στο παιδί πώς θα πρέπει να κινηθεί μέχρι κάποιος μεγαλύτερος να επιστρέψει στο σπίτι και δείξτε του πώς να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους απρόβλεπτες καταστάσεις.

Σημαντικό, επίσης, είναι το παιδί να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς και πλημμύρας. Φροντίστε να έχετε δείξει στο παιδί πώς να ανταπεξέρχεται σε τέτοιες καταστάσεις από μικρή ηλικία. Δείξτε του πού μπορεί να κρυφτεί αν χτυπήσει ο εγκέλαδος και εσείς δεν είστε στο σπίτι ή τι θα πρέπει να κάνει αν ξεσπάσει φωτιά στο διαμέρισμα. Θα ήταν φρόνιμο να έχετε σε εμφανές σημείο και κοντά στο τηλέφωνο τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Πέρα από αυτές τις καταστάσεις, που δεν μπορείτε να προβλέψετε, υπάρχουν και εκείνες που μπορείτε να αποφύγετε. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι έχετε κάποιο θερμαντικό σώμα, πρέπει πριν φύγετε να φροντίσετε να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο που τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση ή να το καλύψετε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να μην έρχονται σε άμεση επαφή μαζί του.

Μη ασφαλείς περιοχές του σπιτιού

Όπως η αποθήκη ή ακόμα και οι ντουλάπες. Αν, για παράδειγμα, αποθηκεύετε στις ντουλάπες σας εργαλεία, όπως τρυπάνια, μεγάλα ψαλίδια, καρφιά ή βίδες, είναι προτιμότερο να κλειδώσετε αυτά τα ντουλάπια ή να μεταφέρετε τα εργαλεία σας σε ένα σημείο που τα παιδιά δεν έχουν καμία πρόσβαση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζονται και άλλοι χώροι του σπιτιού, όπως είναι η κουζίνα ή το μπάνιο. Εκεί αποθηκεύουμε απορρυπαντικά και σαπούνια, με τα οποία αν τα παιδιά μας έρθουν σε επαφή μπορούν εύκολα να δηλητηριαστούν ή να πάθουν κάποια αλλεργία.

Προσοχή, φυσικά, πρέπει να δίνουμε και στα μπαλκόνια του σπιτιού, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Τα παιδιά μπορεί εύκολα να ανέβουν στα κάγκελα, να πέσουν και να χτυπήσουν. Θωρακίστε, λοιπόν, το σπίτι σας τοποθετώντας πλέγμα, το οποίο θα ξεπερνά σε ύψος τα κάγκελα και δώστε στα παιδιά να καταλάβουν, ότι το παιχνίδι στο μπαλκόνι, όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι απαγορεύεται.

 Φαγητό

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική κουζίνα ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές χωρίς επίβλεψη. Είναι προτιμότερο, πριν φύγετε από το σπίτι να τους έχετε ετοιμάσει φαγητό ή κάποιο σνακ, το οποίο μπορούν να ζεστάνουν εύκολα ακόμα π.χ. στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ασφάλεια στο σπίτι

Ναι, όλο το άρθρο μιλά γι’ αυτήν, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο αναφερόμαστε στο τι θα κάνει το παιδί αν κάποιος του χτυπήσει την πόρτα, ενώ εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι. Το πρώτο που πρέπει να κάνει, φυσικά, είναι να μην απαντήσει ή -αν το κάνει- να μην δώσει πληροφορίες για το ποιος είναι στο σπίτι. Για να είστε, βέβαια, απόλυτα σίγουροι ενημερώστε και κάποιο γειτονικό πρόσωπο, το οποίο εμπιστεύεστε, για την απουσία σας ή, αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, εγκαταστήστε ένα σύστημα συναγερμού με κάμερες στο σπίτι, για να ξέρετε κάθε στιγμή τι συμβαίνει.

Πηγή: gazettehealth.net