Και οι τρεις αυτές, ξεχασμένες, ασθένειες επανεμφανίζονται σε ανησυχητικούς ρυθμούς παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νοσήματα που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί μέσω εμβολιασμού.
Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια (GAVI) προειδοποίησαν χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, ότι η εξάπλωση αυτών των ασθενειών σχετίζεται άμεσα με την παραπληροφόρηση και τις σημαντικές περικοπές στη διεθνή χρηματοδότηση για την υγεία. «Τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερες από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως τόνισε, οι περικοπές στη χρηματοδότηση υπονομεύουν την πρόοδο δεκαετιών. «Ασθένειες που μπορούν να προληφθούν επανεμφανίζονται, απειλώντας ζωές και αυξάνοντας δραματικά το κόστος για τα συστήματα υγείας των χωρών», υπογράμμισε.
Ανησυχητική αύξηση της ιλαράς
Η ιλαρά βρίσκεται σε επικίνδυνη άνοδο. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, της UNICEF και της GAVI, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά από το 2021, φθάνοντας τα 10,3 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2023 — μια αύξηση 20% σε σχέση με το 2022. Το ίδιο διάστημα, 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα, με 61 εξ αυτών να βιώνουν μεγάλες επιδημίες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2019.
Έξαρση και άλλων νοσημάτων
Εξίσου ανησυχητική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού στην Αφρική μέσα στο 2024. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η άνοδος αυτή συνδέεται με μια σειρά παραγόντων: την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις περικοπές στη διεθνή βοήθεια.
Χωρίς να κατονομάζεται ρητά, η ανακοίνωση αφήνει αιχμές για χώρες όπως οι ΗΠΑ, που έχουν περιορίσει σημαντικά τη χρηματοδότηση για παγκόσμια προγράμματα υγείας.
Χιλιάδες παιδιά χωρίς προστασία
Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης απειλεί άμεσα τις προσπάθειες εμβολιασμού για περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. «Οι εμβολιαστικές υπηρεσίες, η επιτήρηση και η αντιμετώπιση επιδημιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε σχεδόν 50 χώρες», είπε, συγκρίνοντας την κατάσταση με εκείνη της πανδημίας COVID-19.
Το 2023, υπολογίζεται ότι 14,5 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν τα βασικά τους εμβόλια — αριθμός αυξημένος από τα 13,9 εκατομμύρια του 2022 και τα 12,9 εκατομμύρια του 2019.
Έκκληση για χρηματοδότηση πριν τη διεθνή σύνοδο
Καθώς πλησιάζει η διεθνής σύνοδος δωρητών της GAVI, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου, η Συμμαχία καλεί για συγκέντρωση τουλάχιστον 9 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει την προστασία 500 εκατομμυρίων παιδιών και την αποτροπή τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων θανάτων την περίοδο 2026–2030.