Τι πρέπει να κάνει το παιδί αν κλειστεί στο ασανσέρ

Μία από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος είναι να κλειστεί στο ασανσέρ. Κι αν ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει τρομακτικό σε έναν ενήλικα, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο και ανατριχιαστικό θα μοιάζει στα μάτια ενός παιδιού.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει ένα παιδί, αλλά και ένας ενήλικας αν βρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση;

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Η φυσική αντίδραση κάποιου όταν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση είναι ο πανικός, αλλά αυτός δεν βοηθά ποτέ. Το σώμα αντιλαμβάνεται την ένταση και δεν μπορεί να δράσει λογικά. Διδάξτε στο παιδί τις βαθιές αναπνοές, οι οποίες βοηθούν την καρδιά και το μυαλό και εξηγήστε του, ότι είναι καλύτερο σε μια τέτοια περίπτωση να συγκεντρώσει το μυαλό του σε μια θετική σκέψη.

Έπειτα, να βρει μία πηγή φωτός. Αν το ρεύμα έχει κοπεί και ο θάλαμος είναι σκοτεινός, τότε το κινητό του – το οποίο πρέπει πάντα να είναι φορτισμένο – θα το βοηθήσει να καταλάβει πού βρίσκεται, πόσοι άνθρωποι είναι γύρω του και τι ακριβώς συμβαίνει. Κι αν η ηλικία του ή εσείς δεν επιτρέπετε ακόμα την χρήση κινητού, τότε σκεφτείτε να του αγοράσετε ένα μπρελόκ με φακό για την τσάντα ή τα κλειδιά του, το οποίο σε περίπτωση εγκλωβισμού θα του φανεί πολύ χρήσιμο.

Στη συνέχεια να πιέσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης. Όλα τα ασανσέρ, ακόμα και τα παλαιότερης τεχνολογίας είναι εξοπλισμένα με ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης, το οποίο όταν πατηθεί παράγει ένα κουδούνισμα ικανό να ακουστεί έξω από τους τοίχους του ανελκυστήρα. Αυτή είναι και η πιο αποτελεσματική λύση για να καλέσει κανείς βοήθεια.

Μια καλή λύση, επίσης, θα ήταν να δοκιμάσει να πατήσει τα κουμπιά που κλείνουν ή ανοίγουν τις πόρτες (αν υπάρχουν). Ορισμένες φορές είναι μπλοκαρισμένα. Ας δοκιμάσει το παιδί να τα πατήσει και ίσως ο ανελκυστήρας κινηθεί ή ανοίξει τις πόρτες του, αν βρίσκεται σε κάποιον όροφο.

Η πιο διαδεδομένη λύση, βέβαια, είναι αυτή της φωνής. Αν το κουμπί έκτακτης ανάγκης δεν απέφερε αποτέλεσμα, τότε οι φωνές ίσως τραβήξουν την προσοχή όσων βρίσκονται έξω από το ασανσέρ.

Το καλύτερο που έχει να κάνει, βέβαια, για να μην σπαταλήσει άδικα την ενέργειά του, είναι να περιμένει. Αν κάνει όλα τα παραπάνω σίγουρα κάποιος θα το ακούσει και θα φέρει βοήθεια και προτιμότερο είναι να έχει δυνάμεις για να περιμένει όση ώρα θα διαρκεί η «διάσωσή» του.

Σημαντικό είναι, τέλος, να τονίσουμε, ότι τα περισσότερα ασανσερ σήμερα είναι εξοπλισμένα με σύστημα απεγκλωβισμού. Έτσι, αν κάποιος κλειστεί στο ασανσέρ, λόγω διακοπής ρεύματος, εκείνο θα κινηθεί αυτόματα προς τον κοντινότερο όροφο και θα σταματήσει μπροστά στην πόρτα του. Ενημερώστε και για αυτή την περίπτωση το παιδί σας, για να καταφέρει να μείνει όσο πιο ψύχραιμο γίνεται.

Πηγή: wikihow.com