Τι σημαίνει “συμφιλίωση οικογενειακής με επαγγελματική ζωή”; Απάντηση σε ένα βίντεο που ευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα

Αν είστε εργαζόμενη μητέρα, η παρακάτω εικόνα σίγουρα θα σας είναι πολύ οικεία: Μια μαμά στον οικειακό υπολογιστή να πασχίζει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στην εργασία της και ένας μπαμπάς με ένα μωρό που κλαψουρίζει σαν τη μέλισσα πάνω από το κεφάλι της.

Αυτό που ίσως δεν σας είναι οικείο είναι οι σκηνές που ακολουθούν: Ο μπαμπάς που έχει πάρει γονική άδεια για να φροντίσει το μωρό, προκειμένου η μαμά να μπορεί να δουλέψει. Κάτι που τόσο πολύ ενθουσιάζει την εργοδότη της μαμάς, η οποία μέχρι και προαγωγή της τάζει, αφού το μωρό δεν φαίνεται να μπαίνει εμπόδιο στην εργασία της! Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας όλο αυτό, σωστά; Ας ευχηθούμε, ότι πολύ σύντομα θα πάψει να είναι:

Το έργο “SHARE – Προώθηση της συμφιλίωσης οικογενειακής με επαγγελματική ζωή και καλύτερη κατανομή φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών/Promoting work-life balance in companies and a better sharing of care between men and women”, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «REC 2014-2020», από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Συντονιστής Εταίρος), το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και τον Οργανισμό Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης των Γυναικών Women on Top.

Το εν λόγω έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών στερεοτυπικών αντιλήψεων και ρόλων μέσα στη οικογένεια και στην προώθηση της συμφιλίωσης προσωπικής με επαγγελματική ζωή, δίνοντας έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων και στην εμπλοκή των τελευταίων σε δράσεις και πρακτικές που προάγουν την ισότητα των φύλων μέσω απονομής «σήματος ισότητας».

To σποτ σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας για την αντιμετώπιση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων εντός της οικογένειας και την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα βασικά μηνύματα που επιδιώκεται να επικοινωνήσει το τηλεοπτικό σποτ είναι:

– η σημασία του διαμοιρασμού των ευθυνών φροντίδας από τα δύο φύλα, με έμφαση στο ρόλο του πατέρα (χρησιμοποιώντας αντρικά πρότυπα)

– η σημασία της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και στη βελτίωση της ευημερίας των επιχειρήσεων και εργοδοτών γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Έργο και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής/προσωπικής ζωής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Έργου share.isotita.gr.