Τι συμβαίνει φέτος με τη γρίπη και τις αλλεπάλληλες ιώσεις; Γνωστός παιδίατρος δίνει την απάντηση

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης δίνει απάντηση στο ερώτημα που ταλανίζει τους γονείς το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλο από το γεγονός του τι πραγματικά συμβαίνει φέτος και η εποχική γρίπη έχει “ρίξει” στο κρεβάτι τόσα πολλά παιδιά ενώ το κλείσιμο των σχολείων λόγω αποδεκατισμένων αιθουσών εξαιτίας των απουσιών των μαθητών είναι καθημερινό φαινόμενο. Σημειωτεόν, εκτός από την γρίπη, φέτος, τα παιδιά όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται και από τις αλλεπάλληλες ιώσεις σε βαθμό που οι γονείς δεν μπορούν να καταλάβουν πως τα παιδιά από την μια στιγμή στην άλλη εκεί που συνέρχονται από την μια ίωση, “κολλάνε” και αρρωσταίνουν εκ νέου.

Πώς εξηγεί ο παιδίατρος την έξαρση της γρίπης και τις ιώσεις που ταλαιπωρούν διαρκώς τα παιδιά

Επιδημιολογικά αυτό που ζούμε έχει πολύ ενδιαφέρον και μου θυμίζει το ενδιαφέρον μου να κάνω μεταπτυχιακό δημόσιας υγείας πριν κάποια χρόνια και να πάω προς αυτήν την κατεύθυνση. Με δυο λέξεις αυτό που συμβαίνει είναι: περιβαλλοντική αλλαγή. Που επηρεάζει το πως αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και τα παιδιά μας.
Πιο συγκεκριμένα με παραδείγματα. Στην Αγγλία όπου έκανα ειδικότητα έβλεπα βρογχιολίτιδες από αρχές Σεπτέμβρη.

Στην Ελλάδα 10 χρόνια τώρα δεν έχω δει τόσο νωρίς, αλλά έχω δει να μετατοπίζεται η περίοδος έξαρσης όλο και πιο αργά, από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο και Ιανουάριο και πλέον Φεβρουάριο και βάλε.

Γονείς, προσοχή αυτές οι ιώσεις είναι σε έξαρση

Με τους εντεροιούς και το κοξάκι, γίνεται όσο πάει και πιο παρατεταμένη η περίοδος έξαρσης. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην αλλαγή εποχής το φθινόπωρο και από Νοέμβριο δεν έβλεπες τίποτα, τώρα φέτος ήταν σε πλήρη έξαρση μέχρι τις γιορτές και υπάρχουν περιστατικά ακόμα και σήμερα καταχείμωνο.

Να τι φταίει και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω γρίπης

Με τις γρίπες παρόμοιο μοτίβο: σπάνια βλέπεις περιστατικά πλέον πριν τις γιορτές. Η φετινή γρίπη ήρθε σε απότομη έξαρση και μετάδοση μόνο προς τα τέλη Ιανουαρίου. Η μεγάλη μεταδοτικότητα πιστεύω έχει να κάνει εν μέρει τουλάχιστον και με την μετατόπιση τη χρονική, σε σχέση με σχολεία και γιορτές: Μέχρι πρόσφατα είχαμε την “τύχη” η έξαρση της γρίπης” να συντονίζεται με το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές, πράγμα που μετρίαζε λίγο τις εκθέσεις.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής

Φέτος που έγινε το μπαμ πολύ μετά το τέλος των γιορτών, σε φουλ λειτουργία σχολείων, προέκυψε και αυτή η εικόνα της ανεξέλεγκτης μετάδοσης.Η Γη αλλάζει, μαζί και εμείς και οι αρρώστιες μας.

Αυτό είναι το post του παιδιάτρου