Τα ποσοστά διαβήτη κύησης στον κόσμο είναι 7-10%, ενώ τα ποσοστά στην Ελλάδα ανέρχονται στο 10-15%.
Η κύηση είναι μια δύσκολη περίοδος όπου όλο το σώμα της γυναίκας αλλάζει αναμένοντας το πολύπόθητο αποτέλεσμα ένα υγιές μωρό. Μέσα από αυτή τη φάση της ζωής της η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα του διαβήτη.
O διαβήτης κύησης είναι τύπος διαβήτη που εμφανίζεται αποκλειστικά κατά την εγκυμοσύνη. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές για τη μητέρα και το έμβρυο. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη διαχείριση του, όπως συμβουλεύει ο κ.Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr .
Με την επιλογή των κατάλληλων τροφών, τον έλεγχο της πρόσληψης υδατανθράκων και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, μπορείς να έχεις μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς κίνδυνο για επιπλοκές.
Η διατροφή για την εγκυμοσύνη είναι η μοναδική διατροφή που μπορεί να ωφελήσει δύο άτομα συγχρόνως!
Χρειάζεται αντιμετώπιση ο Διαβήτης Κύησης;
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο! Εάν βρίσκεστε στο 10-15%, μην ανησυχείτε καθώςυπάρχουν καλά νέα. Η κατανάλωση υγιεινών, ισορροπημένων τροφών και η άσκηση μπορούν να τον διατηρήσουν σε καλή κατάσταση.
Η Διατροφή και η Άσκηση αρκούνε;
Αν και η διατροφή και η άσκηση τις περισσότερες φορές αρκούν, και σίγουρα προτιμώνται, μερικές φορές η ινσουλίνη ή άλλη φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη. Θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφύγειτε τυχόν επιπλοκές στην πορεία
Τι είναι ο Διαβήτης Κύησης;
Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά (υπεργλυκαιμία). Συμβαίνει όταν οι ορμόνες από τον πλακούντα μπλοκάρουν την ικανότητά του σώματος να χρησιμοποιεί ή να παράγει ινσουλίνη.
Ο ρόλος της Ινσουλίνης
Η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να διατηρεί τη σωστή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα . Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης για αυτό και θέλουμε να την ελέγξουμε.
Εμφανίζεται συνήθως στη μέση της εγκυμοσύνης, μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας. Εάν προτιμάς απεικονίσεις και περισσότερη εμβάθυνση στον μηχανισμό, μπορείς να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο:
Ποια τα Συμπτώματα του Διαβήτη Κύησης;
Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια οπότε συχνά περνούν απαρατήρητα. Ένας λόγος για αυτό είναι επειδή ο διαβήτης κύησης μοιράζεται τα συμπτώματα του με την εγκυμοσύνη οπότε ενοχοποιείται η ίδια για αυτά.
Τα κύρια Συμπτώματα είναι:
Συχνή ούρηση
Υπερβολική δίψα
Κόπωση
Ναυτία
Πώς γίνεται η Διάγνωση του Διαβήτη Κύησης;
Αρχική εξέταση πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας, όπου σου δίνεται ένα διάλυμα γλυκόζης 50 γραμμαρίων και εξετάζονται τα επίπεδα γλυκόζης αίματος 1 ώρα μετά. Αυτά θα πρέπει να είναι κάτω των 140 mg/dL.
Εάν είναι παραπάνω τότε οριστική διάγνωση γίνεται μέσω καμπύλης σακχάρου.
Σου ζήτησε ο Γιατρός σου δείγμα ούρων;
Ένας από τους λόγους που ο γυναικολόγος ζητάει δείγμα ούρων κατά την εγκυμοσύνη είναι για να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στα ούρα καθώς τα ίδια μπορούν να αποτελέσουν δείκτη Διαβήτη Κύησης.
Πού οφείλεται ο Διαβήτης Κύησης;
Ο διαβήτης κύησης οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη δράση της ινσουλίνης.
Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Το υπερβολικό σωματικό βάρος
Η ύπαρξη διαβήτη σε προηγούμενες κυήσεις
Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
Η ηλικία εγκυμοσύνης
Διαβήτης Κύησης: Ποιοι οι Κίνδυνοι για την Υγεία της Μητέρας και του Εμβρύου
Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ο διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:
Διατροφή για τον Διαβήτη Κύησης
Η διατροφή είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης, καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένα καλά ισορροπημένο διατροφικό πλάνο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μεγάλων αυξομειώσεων του σακχάρου και να προστατεύσει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο από επιπλοκές.
Επιλογές Τροφών με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη
Υψηλότερος γλυκαιμικός δείκτης τρόφιμου σημαίνει πως το τρόφιμο αυτό θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο από ένα τρόφιμο με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Παρακάτω σου παραθέτω έναν πίνακα με αντικαταστάσεις τροφίμων με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Τρόφιμα με Υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη Γλυκαιμικός
Λευκό ψωμί 70-85 Ψωμί ολικής άλεσης 50-65
Λευκά ζυμαρικά 55-70 Ζυμαρικά ολικής άλεσης 40-50
Άσπρο ρύζι 70-85 Καφέ ρύζι, κινόα 50-55
Πατάτες (βραστές) 80-90 Γλυκοπατάτες 50-60
Καρότα βραστά 85 Καρότα ωμά 30-40
Ζάχαρη 100 Στέβια 0
Καλαμπόκι 60-70 Πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο) 10-20
Δημητριακά με ζάχαρη 70-85 Βρώμη ή μούσλι χωρίς ζάχαρη 40-55
Σνακ από επεξεργασμένα δημητριακά 80-90 Ξηροί καρποί, μήλο 30-40
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή που αποδίδεται στα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα και πόσο υψηλά αυτά τα τρόφιμα προκαλούν αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) τείνουν να απελευθερώνουν γλυκόζη αργά και σταθερά. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη γρήγορα.
Ρύθμιση της Πρόσληψης Υδατανθράκων
Η Αμερικάνικη Ένωση Διαβήτη προτείνει 45-60% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες ενώ αυτή του Καναδά 40-45%. Τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε 225-300 γρ. ή 150-225 γρ. αντίστοιχα για μια διατροφή των 2000 θερμίδων.
Σημαντικότερο από τη ποσότητα είναι αυτή η ποσότητα να κατανεμηθεί σωστά μέσα στην ημέρα, η ποιότητα των υδατανθράκων να είναι καλή (π.χ. λαχανικά, φρούτα έναντι των γλυκισμάτων) και να συνδυάζονται με πρωτεΐνη και λίπη.
Συχνά Μικρά Γεύματα για σταθερή Γλυκόζη
Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης. Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις του σακχάρου, ενώ τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του.
Μη ξεχνάτε να συνδυάζεις τα σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες με πηγή πρωτεΐνης ή λιπαρών για καλύτερο έλεγχο σακχάρου.
Μπορεί να Προληφθεί ο Διαβήτης Κύησης;
Ο διαβήτης κύησης δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, ειδικά όταν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνοντας τακτική άσκηση και υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής του.
Πρακτικές Συμβουλές για μια Υγιεινή Διατροφή με Διαβήτη Κύησης
Προτιμήστε ολικής άλεσης τρόφιμα όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και βρώμη.
Κατανάλωσε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. π.χ. γαλοπούλα, τόνο, cottage τυρί.
Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και προτίμησε υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.
Καταναλώστε άφθονα λαχανικά και φρούτα με προτίμηση σε αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη π.χ. προτίμησε μήλο ή άγουρη μπανάνα αντί για καρπούζι ή ώριμη μπανάνα. Φυλλώδη λαχανικά αντί για καλαμπόκι ή κολοκύθα.
Πίνετε άφθονο νερό και απέφυγε τα ζαχαρούχα ποτά όπως χυμοί με πρόσθετη ζάχαρη, αναψυκτικά, παγωμένο τσάι, σόδες με πρόσθετη ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να πρέπει να αποκλειστούν εντελώς, ωστόσο καλό θα ήταν η αποφυγή των παρακάτω:
Ζαχαρούχα τρόφιμα όπως γλυκά, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, αναψυκτικά και χυμοί με πρόσθετη ζάχαρη.
Τρόφιμα με λευκά επεξεργασμένα άλευρα όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι, που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου.
Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τηγανητά (τηγανιτές πατάτες, τηγανισμένα κρέατα), έτοιμα μικρογεύματα (κρύα σάντουιτς, τυρόπιτα, σφολιατοειδή κα.) και επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, αλλάντικά), τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιοαγγειακή υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.
Πηγή: [email protected]