“Το κτίριο χόρευε και σκοτείνιασε από τη σκόνη. Από θαύμα σωθήκαμε”: H στιγμή του σεισμού στο Δημοτικό Σχ. Δαμασίου που κατέρρευσε

Ο ηρωικός διευθυντής τoυ Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι, Γρηγόρης Λέτσος, που με υποδειγματική ψυχραιμία και επαγγελματισμό, κατάφερε να εκκενώσει τάχιστα το σχολείο και να βγάλει σώους τους 63 μαθητές και τους 10 δασκαλούς την κρίσιμη ώρα του σεισμού των 6 Ρίχτερ που έπληξαν το χωριό είναι το πρόσωπο της ημέρας.

Το πέρασμα του Εγκέλαδου ήταν καταστροφικό για το σχολείο καθώς σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, κατέρρευσε το μισό και πλέον είναι ακατάλληλο για χρήση.

Ο διευθυντής του σχολείου στο Δαμάσι περιγράφει τη στιγμή του σεισμού


Ο κ. Λέτσος μίλησε στην κάμερα του ΜEGA και περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τι συνέβη τη στιγμή του σεισμού. Η περιγραφή του συγκλονίζει καθώς είναι πράγματι θαύμα το γεγονός ότι δεν συνέβη κανένας τραυματισμός στο σχολείο παρά την τεράστια καταστροφή που το καθιστά πλέον κατεδαφιστέο.

«Πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο, απλά το καθήκον μας ως εκπαιδευτικοί και εγώ ως διευθυντής που έχει την ευθύνη των 63 μαθητών μου και των δέκα δασκάλων που ήταν χθες στο σχολείο. Κάναμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε, να εφαρμόζουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού.

Ο σεισμός ήταν ισχυρός και πρωτόγνωρος για την περιοχή. Το κτίριο χόρευε. Η ψευδοροφή κατέρρευσε και στους δύο ορόφους. Το κτίριο σκοτείνιασε από τη σκόνη. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Μπήκαν κάτω από τα θρανία τους», περιέγραψε ο κ. Λέτσος.

Πώς έγινε η εκκένωση του σχολείου

«Από το γραφείο μου βρέθηκα στον επάνω όροφο σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μέσα στο σκοτάδι, προσπάθησα να τους ηρεμήσω. Σταμάτησε κάποια στιγμή να κουνάει και εκεί έδωσα εντολή να βγουν όλοι από τις αίθουσες με τους δασκάλους τους. Έλεγξα όλες τις τάξεις να δω αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μαθητής, και αφού διαπίστωσα ότι είναι όλοι έξω βγήκα και εγώ και μετρηθήκαμε όλοι. Δεν υπήρξε ούτε γρατσουνιά και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα στη δυστυχία μας. Το κτίριο είναι κατεδαφιστέο. Με τους μετασεισμούς έπεσαν και άλλα κομμάτια από την οροφή. Τα πράγματα των δασκάλων είναι μέσα στο σχολείο. Η καταστροφή στο εσωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

15′ πριν το σεισμό οι μαθητές έκαναν άσκηση ετοιμότητας

«Συγχαρητήρια στους συναδέλφους μου που επέδειξαν ψυχραιμία και σωθήκαμε την τελευταία στιγμή» τόνισε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, Όλγα Παπακώστα,

«Ήμουν μέσα στην αίθουσα ευτυχώς στο σημείο που άνοιξε η τρύπα λόγω σεισμού δεν υπήρχε θρανίο. Όταν έγινε ο σεισμός οι μαθητές μπήκαν κάτω από τα θρανία τους» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «επειδή όμως ο σεισμός ήταν ισχυρός κουνιούνταν τα θρανία, ενώ έπεσε η ψευδοροφή. Υπήρχε παντού σκόνη με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλον. Επικρατούσε πανικός, όμως ήταν διαχειρίσιμος γιατί είχαμε κάνει ένα τέταρτο πιο πριν από την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας μια άσκηση σεισμού». «Πάντως βγήκαμε στην αυλή πάνω από τα μπάζα και όλα πήγαν κατ΄ευχήν» σημείωσε με ανακούφιση.

Ο ηρωικός διευθυντής έναν χρόνο μετά τον σεισμό μιλά αποκλειστικά στο Infokids.gr

Mε αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον σεισμό στην Ελασσόνα που πλήγωσε την Ελασσόνα και οδήγησε το σχολείο στο να γκρεμιστεί καθώς κρίθηκε ακατάλληλο το Infokids.gr επικοινώνησε με τον ηρωικό διευθυντή  για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα αλλά και για το ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα στην σχολική κοινότητα.

Ο Γρηγόρης Λέτσιος μιλώντας για τις κρίσιμες στιγμές του σεισμού θυμάται ότι πετάχτηκε από το γραφείο του και βούτηξε χωρίς δεύτερη σκέψη στις αίθουσες του σχολείου βγάζοντας με ψυχραιμία τους 63 μαθητές  από το κτίριο που κατέρρεε .

Σημαντικό ρόλο τονίζει έπαιξε το γεγονός ότι, δάσκαλοι και μαθητές, αντέδρασαν ψύχραιμα, όπως επιτάσσουν τα εγχειρίδια για την αντιμετώπιση των σεισμών και μπήκαν αμέσως κάτω από τα θρανία.

Καρέ – καρέ πως σώθηκαν οι μαθητές από τον σεισμό

«Επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι από το σύννεφο σκόνης που είχε δημιουργηθεί και δεν έβλεπες απολύτως τίποτα. Με τις φωνές μου προσπαθούσα να τους ηρεμήσω να τους πως να βγουν με τάξη και με ασφάλεια έξω.

Ένα κοριτσάκι από το φόβο και το σοκ έκλαιγε και δεν κουνιόταν από τη θέση του. Το σήκωσα και το έβγαλα σιγά σιγά έξω στην αυλή. Μετρηθήκαμε στον προαύλιο χώρο, ήμασταν όλοι παρόντες μαθητές και συνάδελφοι χωρίς να υπάρξει γρατσουνιά σε κανένα. Και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα σε όλη την ατυχία. Είμαι 32 χρόνια στην υπηρεσία. Δεν έχω φοβηθεί ποτέ. Φοβήθηκα, όμως, από το σεισμό».

«Η ψευδοροφή του σχολείου κατέπεσε στο δάπεδο αυτομάτως μέσα σε δευτερόλεπτα. Εγώ από το γραφείο που ήμουν στο ισόγειο βρέθηκα στον πρώτο όροφο χωρίς να καταλάβω ενώ τα αντικείμενα μου έπεφταν δεξιά και αριστερά οι μεσοτοιχίες και τα επιχρίσματα κατέρρεαν» θυμάται μιλώντας στο infokids.gr. 

Το νέο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου είναι ένα σχολείο κόσμημα

Μπορεί το παλιό σχολείο να γκρεμίστηκε όμως οι μαθητές του από την τρέχουσα κιόλας σχολική χρονιά μπήκαν στις τάξεις του ολοκαίνουργιου νεόδμητου σχολείου τους.

Όπως δήλωσε στο Infokids.gr ο κ. Λέτσιος “Σήμερα έχουμε ένα σχολείο κόσμημα που το εξοπλίζουμε καθημερινά αξιοποιώντας όλες τις χορηγίες που δεχθήκαμε μετά το πέρασμα των Ρίχτερ. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα και τα γήπεδα των αθλοπαιδιών μας. Το μόνο παράπονο που έχω είναι προς τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) καθώς ακόμη δεν μας έχουν στείλει τις ντουλάπες και τα γραφεία των εκπαιδευτικών”