«Το Χαμόγελο του Παιδιού» γιόρτασε τα 23 χρόνια δράσης του στο Μέγαρο Μουσικής

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 9η Νοεμβρίου, ημέρα που έγραψε το ημερολόγιό του ο ιδρυτής του Ανδρέας Γιαννόπουλος, γιόρτασε τα 23 χρόνια δράσης του, σε μια πανηγυρική εκδήλωση που  έλαβε χώρα χθες,  Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Δικαστικοί Λειτουργοί, επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα, υποστηρικτές, φίλοι, εργαζόμενοι κι εθελοντές του οργανισμού.

Το Infokids.gr εδωσε το παρών στην σπουδαία εκδήλωση του Οργανισμού που καλύπτει ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει η οργανωμένη πολιτεία έχοντας ως μότο τα λόγια του 10χρονου ιδρυτή του “Γιατί όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο…”. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 1.480.000 παιδιά και συνεχίζει αδιάκοπα να στηρίζει κάθε παιδί που έχει ανάγκη. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο, σε πανελλαδικό δίκτυο και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα. Το έργο του είναι πολύπλευρο και εντυπωσιάζει όσους δεν το γνωρίζουνε με λεπτομέρεια, καθώς και όσους έχουν την τύχη να γνωρίσουν την άρτια λειτουργία του από κοντά. Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά πιο όμορφο, όσο το χαμόγελο ενός παιδιού. Ειδικά όταν μερικές φορές ξέρεις ότι εσύ του το προσφέρεις. Και εκεί στο Χαμόγελο του Παιδιού, το γνωρίζουν καλά αυτό.

Κώστας Γιαννόπουλος: Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι τα παιδιά που μεγάλωνουν στα σπίτια μας, που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, που χάθηκαν και ξαναβρήκαν την οικογένειά τους

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια από τον γιο μου τον Ανδρέα ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Το «Χαμόγελο» είναι το αποτέλεσμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας και συμβολής πολλών διαφορετικών ανθρώπων και φορέων. Δεν ανήκει σε λίγους αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Νιώθω περηφάνος που σε αυτά τα 23 χρόνια, χάρη στη δική σας συμβολή, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων και των εθελοντών μας, καταφέραμε να στηρίξουμε 1.480.003 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένα την υποστήριξη που είχαν ανάγκη. Το «Χαμόγελο» είναι οι ιστορίες όλων εκείνων των παιδιών που χρειάστηκαν βοήθεια και ήμασταν δίπλα τους. Το «Χαμόγελο» είναι τα παιδιά που μεγάλωνουν στα Σπίτια μας, τα παιδιά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, τα παιδιά που χάθηκαν και ξαναβρήκαν την οικογένειά τους, τα παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν προβλήματα διαβίωσης. «Όλα παιδιά είναι κι αξίζουν ένα Χαμόγελο» είχε πει ο Ανδρέας και αυτό είναι το όραμά μας. Σας καλούμε να γίνετε κοινωνοί της προσπάθειάς μας! Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας! Σας ευχαριστώ!» δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος.

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το τιμητικό βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος»

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου στην οποία απενεμήθη το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» για τη συνολική, διαχρονική και πολύτιμη προσφορά της στον τομέα της Παιδικής Προστασίας. Με συγκίνηση ο πρόεδρος του οργανισμού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκινούσε το Χαμόγελο το 1996, η κα Δημητρίου ήταν Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών. Με τη δική της εντολή πολλά από τα ενήλικα, σήμερα, παιδιά μας ήρθαν στα Σπίτια μας. Από όποιο πόστο και αν υπηρέτησε πάντα ήταν δίπλα στο Χαμόγελο και τα παιδιά. Έχει μία ξεχωριστή ευαισθησία και πάντα, όπως δήλωσε η ίδια, θα παραμείνει Εισαγγελέας Ανηλίκων». Η κα Δημητρίου δήλωσε: «Σε όλη αυτή την έρημο της αδιαφορίας, την άχρωμη ζωή, υπάρχουν κι οάσεις και κομμάτια έγχρωμης ζωής που επιφύλαξαν για τα παιδιά, τα αόρατα αυτά παιδιά, φροντίδα μερικοί άνθρωποι. Κι αν αυτοί οι άνθρωποι είναι ένας μικρός άνθρωπος, ένα παιδί που τα σκέφτηκε, τότε μιλάμε για το θαύμα της ανθρώπινης ψυχής. Για μια τέτοια όαση είμαστε απόψε εδώ κι είμαστε πολλοί, μια αγκαλιά ανοιχτή για όλα αυτά τα πλάσματα, μία μικρή γλυκιά πατρίδα για τα παιδιά που βίωσαν τον πόνο, που θυματοποιήθηκαν ως πρόβατα στη σφαγή. Χαμόγελο του παιδιού, μία μικρή έγχρωμη πατρίδα για τα παιδιά της καρδιάς μας. Σας ευχαριστούμε».

Η ελληνική κοινωνία έχει αγκαλιάσει θερμά «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Παράλληλα, παρουσιάστηκε Πανελλήνια Έρευνα που διενεργήθηκε από την Focus Bari με στόχο την πληροφόρηση σε σχέση με τη γνώση, τη στάση και τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για το έργο που προσφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μεταξύ των βασικών ευρημάτων που παρουσίασε η κα Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari είναι τα εξής:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι καθολικά γνωστό στην Ελλάδα (97%) και αναγνωρίζεται ως ο πιο αξιόπιστος μη κυβερνητικός φορέας στη χώρα (75%). Το 95% των Ελλήνων βρίσκει ότι προσφέρεται έργο ουσιαστικής σημασίας στην ελληνική κοινωνία και το 79% ότι δραστηριοποιείται σε ανάγκες που δεν καλύπτονται από άλλους φορείς Εννιά στους δέκα Έλληνες (87%) πιστεύουν ότι πρόκειται για οργανισμό που έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις αρχές και τον κόσμο και είναι σωστά οργανωμένος (85%) ενώ το 53% θεωρεί ότι διεξάγει το πιο σημαντικό έργο μεταξύ όλων των ανθρωπιστικών ΜΚΟ της χώρας, χωρίς να κρύβει συμφέροντα (67%)

Μέσα από συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει καταφέρει ως σήμερα να κινητοποιήσει το 73% των Ελλήνων, ωστόσο η βοήθεια προσφέρεται από τη πλειοψηφία σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης ή έκτακτων περιστατικών. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 415.000 άνθρωποι έχουν γίνει μάρτυρες επωφελών δράσεων του φορέα με το 13% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν ωφεληθεί οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους, το 37% ότι έχει ωφεληθεί συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο και το 50% ότι έχουν ωφεληθεί γνωστά τους πρόσωπα.

#23XroniaXamogelo: Δείτε το video με τη δράση του Οργανισμού