Τοκετός: Πότε πρέπει να κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο;

Εάν έχουν σπάσει τα νερά σας, πιθανότατα να σας συμβουλεύσουν να μπείτε κατευθείαν. Εάν ξεκινήσουν οι συσπάσεις πριν σπάσουν τα νερά και μένετε κοντά σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική, περιμένετε μέχρι να γίνουν τακτικές, κάθε 5 λεπτά, να διαρκούν 60 δευτερόλεπτα, και είναι αρκετά δυνατές για να πάτε στο νοσοκομείο.

Γράφει ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός

Εάν η διαδρομή για το νοσοκομείο είναι μεγάλη, λόγω κίνησης ή απόστασης, ή εάν αυτό δεν είναι το πρώτο σας μωρό, ξεκινήστε νωρίτερα και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να φτάσετε στο νοσοκομείο. Τα δεύτερα ή μετέπειτα μωρά συνήθως φτάνουν πιο γρήγορα. Μην ξεχάσετε να τηλεφωνήσετε στο νοσοκομείο ή στην κλινική πριν φύγετε από το σπίτι. Εάν δεν είστε σίγουρη για το αν είναι ώρα να πάτε στο νοσοκομείο, τηλεφωνήστε στο νοσοκομείο, στην κλινική, στο γιατρό ή στη μαία για να σας συμβουλεύσουν.

Στο νοσοκομείο
Η εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να σας φοβίζει, αλλά η παρακολούθηση μαθημάτων γέννας και οι επισκέψεις στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να σας βοηθήσει. Τα διάφορα νοσοκομεία και κλινικές διαφέρουν μεταξύ τους, γι’ αυτό εδώ θα βρείτε έναν γενικό οδηγό για ό,τι μπορεί να συμβεί. Συζητήστε με το γιατρό ή τη μαία σας για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα και τι θα θέλατε να γίνει κατά τη διάρκεια της γέννας σας. Εάν οι επιθυμίες σας δεν μπορούν να εκπληρωθούν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το λόγο.

Άφιξη στο νοσοκομείο
Θα σας μεταφέρουν στο θάλαμο τοκετού, όπου μια μαία θα σας οδηγήσει στο δωμάτιο και θα σας βοηθήσει να αλλάξετε για να βάλετε τη νοσοκομειακή ρόμπα ή το νυχτικό σας. Διαλέξτε ένα άνετο νυχτικό, κατά προτίμηση από βαμβάκι, γιατί θα νιώθετε ζέστη κατά τη διάρκεια του τοκετού και δεν θέλετε να φοράτε κάτι στενό.

Εξέταση από τη μαία
Η μαία θα σας ρωτήσει για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και θα σας εξετάσει. Η μαία θα:

• Μετρήσει το σφυγμό, τη θερμοκρασία και την πίεση σας και θα εξετάσει τα ούρα σας
• Εξετάσει την κοιλιά σας για να δει ποια είναι η θέση του μωρού και θα ακούσει την καρδιά του
• Πιθανότατα να κάνει μια εσωτερική εξέταση για να δει πόσο έχει ανοίξει ο τράχηλος και να σας πει πόσο έχει προχωρήσει ο τοκετός. Αυτή η εξέταση πιθανότατα να γίνει από το γιατρό σας.
• Αυτές οι εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πολλές γυναίκες έχουν παρατηρήσει ότι το έντερό τους αδειάζει φυσικά πριν ή κατά τα πρώιμα στάδια του τοκετού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν είστε δυσκοίλια,  μπορεί να σας δοθεί κάποιο υπόθετο ή κλύσμα.

Μπάνιο ή ντους
Στο νοσοκομείο μπορεί να σας προσφέρουν ένα μπάνιο ή ντους. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι χαλαρωτικό στα πρώτα στάδια του τοκετού. Ορισμένες γυναίκες περνούν μεγάλο μέρος του τοκετού στο μπάνιο γιατί θεωρούν ότι τους βοηθάει να πονάνε λιγότερο.

Τοκετός στο νερό
Μερικά νοσοκομεία διαθέτουν πισίνες για να μπορέσετε να περάσετε τον τοκετό μέσα στο νερό. Βοηθάει πολλές γυναίκες. Εάν ο τοκετός εξελιχθεί φυσιολογικά, τότε ίσως μπορέσετε να γεννήσετε στο νερό. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Θα πρέπει να το κανονίσετε αρκετό καιρό πριν.