Τσιόδρας – Χαρδαλιάς: Τι απαντούν στα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαϊου;

Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα από τα κυριότερα ερωτήματα που μας θέτουν καθημερινά οι γονείς – αναγνώστες μας καθώς τους ανησυχεί τι θα γίνει με την σχολική χρονιά. Σίγουρα, δεν πρόκειται να χαθεί ή να επαναληφθεί από τους μαθητές, αλλά τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν;

Τι απαντά ο καθηγητής Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων

Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, σε ερώτηση της διαπιστευμένης δημοσιογράφου του Infokids.gr για το αν ισχύουν τα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαΐου και για το πώς θα γίνει η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία ο καθηγητής κ. Τσιόδρας απάντησε ότι “Δεν γνωρίζω τέτοιες πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Φαντάζομαι γίνονται κάποιες εικασίες για το κατάλληλο διάστημα. Στα σχολεία όταν αυτά ανοίξουν θα δοθεί προσοχή στους κανόνες υγιεινής και τη φυσική απόσταση. Τα παιδιά δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι ο κύριος φορέας της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εξαρτάται από την διασπορά του ιού στην κοινότητα, από το πόσο μας πιέζει το σύστημα υγείας και φυσικά δεν θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν σαν εστίες μεταφοράς του ιού.”

Αν και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμερική έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι το κύριο όχημα μετάδοσης του ιού, τη στιγμή που τα ίδια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως δήλωσε και ο κ. Τσιόδρας, είναι ένα ζήτημα κατά πόσο θα είναι ασφαλές το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων την περίοδο μετά το Πάσχα.

Ο καθηγητής δεν αναφέρθηκε καθόλου στο κατά πόσο θα χρειαστεί τα παιδιά, αν επιστρέψουν στα θρανία να φορούν μάσκες, γάντια ή να υποβάλλονται σε τεστ και θερμομέτρηση πριν μπουν στις τάξεις. Μόνο πρόσθεσε ότι νωρίς να ειπωθεί κάτι πάνω σε αυτό το θέμα.

Στην ίδια ερώτηση, η κ. Κεραμέως νωρίτερα σήμερα απάντησε ότι αφενός το υπουργείο Παιδείας περιμένει τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων για να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση αφετέρου έχει εκπονήσει σχέδιο για κάθε πλάνο που θα προκριθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου και ήδη υπάρχει έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα των σχολικών μονάδων υπό προϋποθέσεις στις 11 Μαΐου. Σίγουρο, πάντως, πρέπει να θεωρείται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το άνοιγμα των σχολείων, έστω και για λίγες ημέρες για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεδομένου ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν έναν τελικό έλεγχο στην ύλη τους πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Χαρδαλιάς: Είναι εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι “Είναι εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων. Όλες αυτές οι συζητήσεις θα μας απασχολήσουν μετά τις 27 Απριλίου και εφόσον τα δεδομένα μας το επιτρέψουν”.