Αρχική Γωνιά του μαθητή «Βάλε το ποτήρι στη θέση του»: Άσκηση ανάγνωσης για παιδιά με δυσλεξία

«Βάλε το ποτήρι στη θέση του»: Άσκηση ανάγνωσης για παιδιά με δυσλεξία

Είναι πάρα πολλές οι φορές που τα παιδιά με δυσλεξία δυσανασχετούν μπροστά στην απαίτηση να διαβάσουν κάτι γραπτό.

Ο λόγος είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αποκωδικοποίηση των λέξεων κατά την ανάγνωση, με συνέπεια να εμφανίζουν παύσεις, κόμπιασμα, συλλαβισμό, επαναλήψεις, παρατονισμούς που προκαλούν κόπωση και άρνηση.

Η ειδική αγωγή που απευθύνεται σε παιδιά με δυσλεξία προσαρμόζει τη διαδικασία της μάθησης, έτσι ώστε το παιδί να εμπλέκεται σε ασκήσεις ανάγνωσης, γραφής, αριθμητικής, φωνημικής επίγνωσης, οπτικής διάκρισης με έναν περισσότερο αισθητηριακό-κιναισθητικό τρόπο.

Η άσκηση «Βάλε το ποτήρι στη θέση του!» βοηθά το παιδί με δυσλεξία να ξεχωρίσει τις αναπαραστάσεις των λέξεων και να διαβάσει.

Υλικά: ποτήρια (χάρτινα, φελιζόλ), μαρκαδόρους, χαρτί

Άσκηση: Χρησιμοποιούμε το ποτήρι για να κάνουμε κύκλους στο χαρτί. Μέσα γράφουμε λέξεις απο την κατηγορία που έχουμε επιλέξει να δουλέψουμε. Γράφουμε τις αντίστοιχες λέξεις στα ποτήρια. Βάζουμε τα ποτήρια γύρω απο το χαρτί. Το παιδί πρέπει να τοποθετήσει το κάθε ποτήρι στο σωστό κύκλο.

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γράμματα, συλλαβές, προπαίδεια, μικρές φράσεις, σύνθεση προτάσεων, αριθμητικές πράξεις ή αποτελέσματα

Tip: Όσο περισσότερο χρώμα χρησιμοποιήσετε, τόσο περισσότερα τα οπτικά ερεθίσματα!

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας
E-mail: amitrakaki@gmail.com
http://dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.