Βασίλης Κικίλιας: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην προσχολική ηλικία – Τι θα γίνει με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», αποκάλυψε ότι στις 7 Ιανουαρίου θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία όπου υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία.

Τι θα γίνει με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Αναφορικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, το οποίο δεν διατίθεται δωρεάν παρά μόνο σε άτομα που εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν θα αλλάξει στο καθεστώς του συγκεκριμένουν εμβολιασμού καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας είναι πολύ λίγα, σε σύγκριση με το υψηλό δημοσιονομικό κόστος σε περίπτωση αποζημίωσης του εμβολίου από τον ΕΟΠΥΥ.

Για ποιες ηλικίες και σε ποιες δοσολογίες ενδείκνυται το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εμβόλιο ενδείκνυται από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Όταν ξεκινά ο εμβολιασμός σε ηλικία 2 μηνών απαιτούνται συνολικά τέσσερεις δόσεις εμβολίου, στα παιδιά από 3 μηνών έως 2 χρονών απαιτούνται τρεις δόσεις και στα παιδιά από 2 χρονών και άνω δύο δόσεις.

Το εμβόλιο συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε βρέφη και παιδιά έως 18 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (πάσχουν από διαταραχές της άμυνας, όπως ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού), καθώς και στα πλαίσια ελέγχου επιδημικής έξαρσης. Μόνο για τα άτομα που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμόζεται καθολικός εμβολιασμός και το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.