Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού: “Τα βιβλία με τις μάγισσες παρακινούν τα παιδιά να διαβάσουν και να αφήσουν τα κινητά”

Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού: "Τα βιβλία με τις μάγισσες παρακινούν τα παιδιά να διαβάσουν και να αφήσουν τα κινητά"

Μπορεί το Halloween να πέρασε, όμως η αγάπη των παιδιών για τις μάγισσες, τα ξόρκια και τα πολύχρωμα φίλτρα δεν σταματά ποτέ! Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που τα ολοκαίνουργια παραμύθια της κ. Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού έχουν πραγματικά γοητεύσει τους μικρούς αναγνώστες με τις απίθανες ιστορίες τους!

“Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα” και “Στις σκούπες, αδερφές μου, στις σκούπες” είναι οι δύο φρέσκες προτάσεις από τις Εκδόσεις Μάρτης και η συγγραφέας τους μιλά στο Infokids.gr για τη μεγάλη επιτυχία τους -και όχι μόνο!

Και στα δύο βιβλία σας πρωταγωνιστούν οι μάγισσες. Τι σας οδήγησε να επιλέξετε αυτές τις ηρωίδες;

Από παιδί με γοήτευαν οι μάγισσες και φανταζόμουνα ότι με υποδέχονταν στη μυστική κοινότητά τους. Πριν από μερικά χρόνια, από ένα αστείο όνειρό μου (ναι βλέπω και αυτά!) μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα παραμυθάκι για μία μάγισσα που πετούσε ψηλά στον ουρανό και φώναζε γιατί από κάτω στη γη φαινόταν το βρακί της. Ξεκίνησα λοιπόν να γράφω για τη μαγισσούλα Νόρα που ζούσε με τις δύο αδερφές της. Στη συνέχεια οι χαρακτήρες και των τριων αδερφών εξελίχθηκαν και διαφοροποιήθηκαν μέσα από την πλοκή της ιστορίας.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από τα βιβλία σας;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ανοίξω στα παιδιά την όρεξη να διαβάζουν και να ανακαλύπτουν ένα σωρό πράγματα, εκτός από την τηλεόραση και τα κινητά. Αντιμετωπίζω τα παιδιά σαν σοβαρούς αναγνώστες, χωρίς διδακτισμό και υπεροψία.

Οι ήρωες και ηρωίδες μάγοι αλλά και είναι καθημερινοί άνθρωποι, με προτερήματα αλλά και αδυναμίες, και τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με τους διαφορετικούς χαρακτήρες.

Περνάω μηνύματα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, το μπούλινγκ και την κοινωνική ευθύνη. Ο μάγος Δημήτριος, μαζί με τη μάγισσα Ισαβέλλα βοηθούσαν ανθρώπους και ζώα που είχαν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας στη δεκαετία του ‘80, και η Ισαβέλλα το έβρισκε αυτό υπέροχο και μοναδικό.

Επίσης στόχος μου είναι να τα παρακινήσω να ενδιαφερθούν για την ιστορία και τις παραδόσεις της Ελλάδας με μοντέρνο τρόπο. Έβαλα τις μάγισσες και τους μάγους να ζουν στη σύγχρονη Ελλάδα, όχι σε κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα όπως είναι το συνηθισμένο.

Θα μπορούσαν να ζωντανέψουν στη σκηνή; Πώς σας φαίνεται σαν ιδέα;

Το θέλω πολύ! Γράφω κινηματογραφικά, μάλλον σε στυλ σειράς, δηλαδή το κάθε βιβλίο ολοκληρώνει μεν την ιστορία αλλά ανοίγει ένα παράθυρο σε μία νέα της πτυχή, ιντριγκάροντας τους αναγνώστες να θέλουν να μάθουν “τι θα γίνει παρακάτω!” Τους αφήνω σε αγωνία για ένα εύλογο διάστημα και μετά βγαίνει το επόμενο βιβλίο της σειράς. Επιπλέον, οι χαρακτήρες και τα σκηνικά είναι κινηματογραφικά/ τηλεοπτικά, ταξίδι μέσα σε ένα μαγικό αερόστατο, το παγωμένο τοπίο του Βορείου Πόλου, μαζί με το μυστηριώδες μεσαιωνικό κάστρο της Καλαμάτας. Και όλα αυτά τα ζουν μάγοι και μάγισσες που είναι καθημερινοί άνθρωποι, “της διπλανής μας πόρτας”.

Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παιδικό βιβλίο;

Πολλά, από τον Τρελαντώνη, μέχρι τις Μικρές Κυρίες, τη Μικρή Πριγκίπισσα και Το Καπλάνι της Βιτρίνας. Με εξαίρεση τη “σοβαρή” περίοδο της εφηβείας μου, δεν έχω σταματήσει ποτέ να διαβάζω παιδικά βιβλια. Το αγαπημένο μου είναι η τριλογία His Dark Materials (Η Τριλογία του Κόσμου) του Φίλιπ Πούλμαν. Πέρα από τη μοναδική πλοκή, έχει βάθος, συναισθήματα, γνώση χαρακτήρων, ποιότητα. Πλάθει φανταστικούς κόσμους που όμως είναι τόσο γνώριμοι, καθρέφτες του δικού μας σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Η σύλληψη αυτής της ιδέας είναι ανεπανάληπτη.

Θα συνεχίσετε τη σειρά με τις μάγισσες ή θα αλλάξετε θεματική;

“Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα” είναι το πρώτο βιβλίο της ομώνυμης σειράς παιδικών βιβλίων με θέμα μικρές μάγισσες και μάγους στη σύγχρονη Ελλάδα. Το “Στις σκούπες, αδερφές μου, στις σκούπες!” είναι η συνέχεια του πρώτου όπου λύνεται ένα μεγάλο μυστήριο που όμως προμηνύει μεγάλες εξελίξεις! Αυτή την περίοδο γράφω το τρίτο βιβλίο της σειράς, με ακόμα πιο περιπετειώδη πλοκή, δίνοντας το λόγο σε πρόσωπα που είχαν δευτερεύοντα ρόλο στα προηγούμενα βιβλία. Παράλληλα, προετοιμάζω δύο βιβλία για ενήλικες, όχι ακριβώς μυθιστορήματα, αλλά κάτι διαφορετικό που έχω στο μυαλό μου και θέλει πολύ χρόνο και δουλειά.

Ευχαριστώ το Infokids και το Public για τη δυνατότητα που μου έδωσαν να εκφράσω τις σκέψεις μου και να επικοινωνήσω με το κοινό.

Στις 29 Οκτωβρίου το Public γιόρτασε διαδικτυακά το Halloween με τη Βίβιαν Τσαμαδού! Δείτε εδώ την διασκεδαστική εκδήλωση και γνωρίστε τη συγγραφέα:

Διαβάστε ακόμα:

28η Οκτωβρίου: 4 διαχρονικά παιδικά βιβλία για το έπος του 1940

Αυτά είναι τα 6 ελληνικά παιδικά βιβλία που μπήκαν στη παγκόσμια λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς

Βραβεία Βιβλίου Public 2021: Αυτά είναι τα παιδικά βιβλία που αναδείχθησαν νικητές