Βοηθώντας το παιδί να «ανοιχτεί»: 7 συμβουλές για να βελτιώσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία

επικοινωνία1

Οι γονείς ξέρουμε τα παιδιά μας καλύτερα από τον καθένα. Και ενώ μερικά παιδιά εκ φύσεως είναι πιο ομιλητικά για τα θέματα που τα απασχολούν, πάντα θέλουμε να νιώθουν άνετα να μας μιλήσουν για τα προβλήματά τους, τις ανησυχίες τους και ό,τι μπορεί να βασανίζει το μυαλό τους.

Από την προσχολική ηλικία μέχρι την εφηβεία, οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μία υγιή επικοινωνία με το παιδί σας:

Υποδεχθείτε το παιδί με έναν ένθερμο χαιρετισμό

Οι γονείς συνηθίζουμε να ρωτάμε τα παιδιά μας όταν συναντιόμαστε έπειτα από το σχολείο ή το camp για το πώς ήταν η μέρα τους και αν κύλησαν όλα καλά. Καθώς αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί μας αίσθημα αντίδρασης, αφού αν η ψυχολογία του είναι επηρεασμένη αρνητικά από κάτι που συνέβη, ίσως σκεφτεί ότι προσπαθούμε να το «ανακρίνουμε» και να επέμβουμε στη ζωή του.

Μπορείτε να υποδεχτείτε το παιδί λέγοντας απλώς: «Χαίρομαι που γύρισες. Νιώθω πολύ ωραία που σε βλέπω».

Αυτές οι λέξεις επιφορτίζουν τη συζήτηση με ένα θετικό τόνο. Αποφύγετε τις άμεσες ερωτήσεις και επιτρέψτε στο παιδί σας να αποφορτιστεί έπειτα από μια μεγάλη μέρα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει πιο ομαλά έπειτα από αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το μυστικό για να “ξεκλειδώσετε” την επικοινωνία με τα παιδιά με σοβαρά συμπτώματα αυτισμού

Αποφύγετε την κριτική

Αν το παιδί σας θελήσει να σας μιλήσει για κάτι που το προβληματίζει, προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Ακόμα κι αν παραδεχθεί ότι συμπεριφέρθηκε με τρόπο που δεν εγκρίνετε ή έκανε κάτι επίτηδες για να πληγώσει κάποιον άλλο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να «ανοιχτούν» αν νιώθουν ότι θα δεχθούν σκληρή κριτική ή τιμωρία.

Είναι σημαντικότερο να ενθαρρύνετε την ειλικρινή επικοινωνία παρά να καταδικάζετε αμέσως και πολύ αυστηρά πράξεις που δεν σας αρέσουν.

Ακούστε με προσοχή

Είναι αλήθεια πως πολλοί γονείς συχνά δεν δίνουμε στα παιδιά την προσοχή που τους αρμόζει. Η καθημερινότητα και οι ευθύνες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε απορροφούν πολλή από την ενέργειά μας, με αποτέλεσμα συχνά να μην είμαστε ολοκληρωτικά «παρόντες» στις συζητήσεις με τα παιδιά μας.

Σιγουρευτείτε ότι ακούτε με προσοχή το παιδί σας όταν σας μιλά, ακόμα και για ένα θέμα που εσείς μπορεί να το θεωρείτε ανούσιο. Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα να νιώσει ότι όσα λέει δεν έχουν αξία και να αρχίσει να «κλείνεται» στον εαυτό του.

Διατηρήστε την υπομονή και την επιμονή σας

Ορισμένες φορές, παρά τις προσπάθειές σας, τα παιδιά συνεχίζουν να δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους. Είναι πιθανό να χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τα όσα νιώθουν πριν είναι έτοιμα να σας μιλήσουν. Επίσης, μπορεί να προσπαθούν να λύσουν μόνα τους το πρόβλημά τους.

Προσπαθήστε να ισορροπήσετε ανάμεσα στην επιθυμία σας να μάθετε και να βοηθήσετε το παιδί σας και την αναγνώριση των ορίων του προσωπικού του χώρου. Δώστε του, όμως, να καταλάβει ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσει να σας μιλήσει θα είστε εκεί για να το ακούσετε με προσοχή.

Επικεντρωθείτε στον ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το παιδί σας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκείνο να θελήσει να σας μιλήσει. Η καθημερινή και στενή επαφή με το παιδί, μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια που του αρέσουν είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την συναισθηματική επικοινωνία.

Οι ερωτήσεις με μονολεκτικές απαντήσεις δεν βοηθούν

Οι γονείς τείνουμε να ρωτάμε τα παιδιά μας ερωτήσεις που δέχονται εύκολα ένα «ναι» ή ένα «όχι» ως απάντηση. Οι ερωτήσεις μας πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες, αν θέλουμε το παιδί μας να μας μιλήσει για πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Ερωτήσεις όπως «Τι σου άρεσε περισσότερο σήμερα στα παιχνίδια που παίξατε στο camp;», δίνουν στο παιδί το έναυσμα να ξεκινήσει μια μικρή περιγραφή για στιγμές μέσα στην ημέρα του και σε εσάς την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για εκείνο.

Διαβάστε ακόμη: Η επικοινωνία με το παιδί μέσα από τα παιδικά μάτια

Γίνετε το παράδειγμα θετικής επικοινωνίας

Τα παιδιά μας πάντα μαθαίνουν από εμάς, ακόμα και όταν έχουν μεγαλώσει λίγο ή φαίνεται πως δεν ακούν και παρατηρούν όσα λέμε και κάνουμε. Μιλήστε και για τη δική σας ημέρα ή κάποια σκέψη σας. Επιπλέον, παρατηρήστε τον τρόπο που συνδιαλέγεστε με άλλους, ιδίως όταν το παιδί σας είναι μπροστά.

Αν είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα, το παιδί σας θα νιώσει και εκείνο το ίδιο. Προσπαθήστε, τέλος, να ολοκληρώνετε τις συζητήσεις σας με μια φράση «Ευχαριστώ που με άκουσες. Νιώθω πολύ καλύτερα». Την επόμενη φορά ίσως εκπλαγείτε με το παιδί σας που θα θελήσει να σας μιλήσει από μόνο του.

πηγή: positiveparentingsolutions.com