Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη για τους ανθρώπους αλλά και για το… περιβάλλον!

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, την πιο μαγική περίοδο της χρονιάς, όπου μικροί και μεγάλοι κατακλυζόμαστε από πληθώρα συναισθημάτων και δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές χαράς και αγαλλίασης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η σχολική ανάπαυλα και η παραμονή των παιδιών στο σπίτι είναι μια αφορμή για να βρεθούμε όλοι μαζί χαλαροί και αποφορτισμένοι από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και να απολαύσουμε τη ζεστασιά του σπιτιού μας.

Αγάπη, ζεστασιά, χαμόγελα και οικογενειακές στιγμές που μένουν στην μνήμη για πάντα!

Μια συνήθεια που μοιραζόμαστε οικογενειακώς είναι η ανάγνωση τρυφερών παραμυθιών λίγο πριν τον βραδινό ύπνο των παιδιών. Μια από τις ιστορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ξεχώρισα είναι το νέο παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη “Μα πού πάνε τα μπαλόνια;” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην ιστορία της η δημιουργός για ακόμη μια φορά μυεί τους μικρούς αναγνώστες στην σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τον περιορισμό κάθε είδους ρυπογόνου στοιχείου που επιβαρύνει τον πλανήτη μας. Μέσα από το οικολογικό της παραμύθι με την εξαιρετική εικονογράφηση θίγει ένα σημαντικό θέμα που δεν το είχαμε αντιληφθεί μέχρι τη στιγμή που διαβάσαμε τον τίτλο του βιβλίου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού καταλήγουν τα μπαλόνια που χρησιμοποιούμε σε παιδικά πάρτι και εκδηλώσεις;

Η παιδική ερώτηση που επέλεξε η συγγραφέας για τον τίτλο του βιβλίου είναι η ιδανική αφορμή για να προβληματιστούμε για το πού καταλήγουν και τι πρόβλημα δημιουργούν τα μπαλόνια που αφήνουμε ελεύθερα στον ουρανό. Κι όμως αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση είναι παγίδα θανάτου για εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά και θαλάσσια είδη που είτε μπερδεύουν τα ξεφούσκωτα μπαλόνια με τροφή, είτε παγιδεύονται άθελά τους στα κορδόνια. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι ολέθριο.

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να βάλουμε οριστικά τέλος σε συνήθειες που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τα ζώα όσο και για τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα που επιβαρύνονται με πλαστικό.

Τα μπαλόνια και η κατάληξή τους ενέπνευσαν την Κατρίνα Τσάνταλη να γράψει ένα ακόμη τρυφερό οικολογικό παραμύθι που στέλνει στα παιδιά ένα ηχηρό μήνυμα για τη προστασία του περιβάλλοντος και περιορισμού της ρύπανσης. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μας γιορτής. Τα παιδιά παίρνουν ανά χείρας τα πολύχρωμα μπαλόνια και αποφασίζουν να τα αφήσουν ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό.

Μια πανδαισία χρωμάτων καλύπτει τον ουρανό και αρχίζει το ταξίδι του κοπαδιού των μπαλονιών που θα εξελιχθεί σε μια περιπέτεια με περιβαλλοντικές προεκτάσεις

Όπως θα ανακαλύψουν τα παιδιά που με έναν μαγικό τρόπο ακολουθούν την πορεία των μπαλονιών, η ουράνια διέλευσή τους δημιουργεί πολλά προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους που σε καμία περίπτωση δεν είχαν σκεφθεί ότι θα συμβούν όταν πήραν την απόφαση να τα απελευθερώσουν στον ουρανό. Αντιλήφθηκαν ότι κάθε άλλο παρά διασκεδαστικό είναι να αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα μπαλόνια να πετούν ψηλά στον ουρανό.

Με σύνθημα “Όταν τελειώσει η γιορτή, τα μαζεύουμε με προσοχή και τα πετάμε στα σκουπίδια” οι πρωταγωνιστές του βιβλίου στέλνουν το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την προστασία του περιβάλλοντος.

Ξεφυλλίζοντάς το, τα παιδιά 4 ετών και άνω κινητοποιούνται να σκεφθούν ότι στον πλανήτη δεν ζούμε μόνοι αλλά συγκατοικούμε και με εκατομμύρια άλλα πλάσματα που πρέπει αφενός να σεβόμαστε και αφετέρου οφείλουμε πέρα από την ζωή τους να διαφυλάττουμε και το «σπίτι» τους, είτε αυτό είναι η θάλασσα είτε είναι ο αέρας είτε είναι το δάσος.

Ως επί το πλείστον τα μπαλόνια είναι φτιαγμένα από πλαστικό γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα με τη συσσώρευση μη ανακυκλώσιμων προϊόντων που ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα απειλούν και την ακεραιότητα των ζώων κάθε οικοσυστήματος.

Δεν θα ήταν σπουδαίο να γιορτάζουμε και να διασκεδάζουμε με έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, βιώσιμο και ηθικό;

Η καλογραμμένη ιστορία της Κατρίνας Τσάνταλη σε γλώσσα σύγχρονη, με χαριτωμένους διαλόγους, σε ύφος που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει κήρυγμα αλλά τουναντίον έχει αποτυπωθεί με τόσο εύστοχο τρόπο ώστε να ψυχαγωγήσει και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά γύρω από τα προβλήματα που προκαλεί η συνήθεια να απελευθερώνουμε τα μπαλόνια στον ουρανό «αποθεώνεται» από την πολύχρωμη εικονογράφηση της Little Miss Grumpy.

Καθώς το μάτι του παιδιού πάει από εικόνα σε εικόνα, όχι μόνο λαμβάνει μηνύματα, αλλά «γεμίζει» τα κενά με τη φαντασία του, συνδέει έννοιες, φαντάζεται τη συνέχεια, καταλήγει σε συμπεράσματα, και μαθαίνει να προσεγγίζει ολιστικά την ιστορία που του προσφέρει το βιβλίο και όχι απλώς να την ακούει όταν του τη διαβάζει ο γονέας ή η δασκάλα.

Ας γίνει το “Μα πού πάνε τα μπαλόνια;”  η αφορμή για να αλλάξουμε όλοι συνήθειες και να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε κάθε είδους πλαστικό που επιβαρύνει το περιβάλλοντος. Τα μπαλόνια είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου προβλήματος της ρύπανσης. Ωστόσο, είναι στο χέρι να υιοθετήσουμε όλοι μας συμπεριφορές και τακτικές που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη μας.

Το να σώσουμε τον πλανήτη, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο αλλά μία υπαρκτή ευθύνη που έχουμε απέναντί του

Με το περιβάλλον να «ασφυκτιά» υπό το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας κάθε μέρα και περισσότερο το να κλείνουμε τα μάτια δεν θα προσφέρει καμία λύση, ούτε σε εμάς αλλά ούτε και στις επόμενες γενιές.  Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή. Έχει συμβολισμό. Γεννιέται ο μικρός Χριστός για να αλλάξει τον κόσμο. Ένας από τους οικογενειακούς στόχους για τη νέα χρονιά ας είναι να αλλάξουμε στάσης ζωής, αρχής γενομένης από εναλλακτικές επιλογές στολισμού αποφεύγοντας τη χρήση των μπαλονιών.

Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη

Με όχημα τέτοιες ιστορίες τα βοηθάμε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και μπορούμε να πούμε με αισιοδοξία ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν καλύτερο, πιο ασφαλή και πιο… πράσινο κόσμο!

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ

Καλές γιορτές με θετικό οικολογικό αποτύπωμα!