Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου

Πλατεία Διονυσίου Σολωμού, Ζάκυνθος | Τηλ. & Fax : 26950 48128 | Ιστοσελίδα: www.vivlio-zakynthos.gr

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου χρονολογεί τη σύστασή της από το 1628 , όταν ο Θωμάς Φλαγγίνης δώρισε στην Κοινότητα της Ζακύνθου 200 τόμους βιβλίων.

Η επίσημη ίδρυσή της έγινε το 1803 από την Επτάνησο Πολιτεία. Προσαρτήθηκε στο Γυμνάσιο Ζακύνθου περί το 1825 όταν διευθυντής σε αυτό ήταν ο Χριστόφορος Φιλητάς. Το 1882 με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνστ.Λομβάρδου η Βιβλιοθήκη αποσπάστηκε από το γυμνάσιο και αποτέλεσε ανεξάρτητη Δημόσια Υπηρεσία με πρώτο επόπτη (Δ/ντή) τον ιστοριογράφο Παν.Χιώτη. Τότε εμπλουτίστηκε με βιβλία προερχόμενα από δωρεές και περιελάμβανε αρχαιολογική και νομισματική συλλογή και πινακοθήκη. Το 1935 η Δημόσια και η από το 1888 υφισταμένη Δημοτική Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη, που είχε συγκροτηθεί από το Σπ.Δεβιάζη και περιελάμβανε και τα βιβλία του, συγχωνεύτηκαν σε μία, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου. Το 1953 η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε τελείως από τη σεισμοπυρκαϊά.

Δωρητές της προσεισμικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου υπήρξαν οι Ζωσιμάδες, ο Θεοδόσιος Δημάδης, ο Ροβέρτος Σολωμός, ο Φραγκίσκος Μουτσάν, ο Αντ.Στραβοπόδης, ο Διον.Θερειανός, ο Παν.Χιώτης, ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος Κατραμής , ο αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Χαριάτης κ.ά..

Αμέσως μετά τους σεισμούς του 1953 η Βιβλιοθήκη ανασυγκροτήθηκε από δωρεές και κληροδοτήματα. Μεταξύ των δωρητών είναι οι Λ. Χ. Ζώης, Σοφία Χαριτάκη, Απόστολος Φλάμπουρας, Μαρίνος Σιγούρος, Δημ. Μάργαρης, Δημ.Πελεκάσης, Χριστόφορος Ταβουλάρης, Μαρία Φλαμπουριάρη, Αθανάσιος Μάτεσις, Αναστ.Μαρούδας, Σπ. Αβούρης, Κων.Βούλτσος, Αλέξανδρος και Αναστασία Φάρρου, Ντ.Κονόμος, Ανδρέας Κλάδης και οικ. Γιγάντε κ.ά.

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 70.000 τόμους βιβλίων, αρχείο τοπικού τύπου, CD-ROM, video- κασέτες. Διαθέτει επίσης συλλογή από κούκλες με τοπικές ενδυμασίες, συλλογή πινάκων ζωγραφικής, συλλογή φωτογραφιών της προσεισμικής (1953) Ζακύνθου και παλιά έπιπλα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter