Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Τι είναι οι Καλένδες;

Τι είναι οι Καλένδες;

Αρχαία ΡώμηΗ νουμηνία, η πρώτη ημέρα εκάστου ΡωμαΪκού μηνός, ονομάστηκε Calendae από μια διακήρυξη, που έκανε το Καπιτώλιο, την Curia Calabra, ο pontifex minor, ο ελάσσων ποντίφηξ, την calatio (κλήσις). Σ΄αυτήν ανακοίνωνε πόσες μέρες υπολείπονταν μέχρι το πρώτο τέταρτο της σελήνης, δηλαδήέως τις λεγόμενες "νόνες" (nonnae) και πόσες υπολείπονταν ως την πανσέληνο-δηλ. έως τις "ειδούς" (Idus).

Έτσι ο ρωμαικός μήνας διαιρείτο σε τρία μέρη, τις καλένδες, τις νόνες ( οι επόμενες μετά τις καλένδες εννέα ή δέκαμέρες) και τις ειδούς ( οι τελευταίες οκτώ ή δέκα μέρες του ρωμαικού μήνα).

Τα ονόματα αυτά έχουν μυθολογική σύνδεση. Κατά το μύθο, η Ρώμη σώθηκε από τρεις αδελφούς, τον Κάλανδο, τον Νόνο και τον Είδο. Αυτοί ανέλαβαν να σιτίζουν τους  κατοίκους της Ρώμης, ο καθένας τους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Κάλανδος για διάστημα δώδεκα ημερών, ο Νόνος για διάστημα δέκα ημερών και ο Είδος για διάστημα οκτώ ημερών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.