Βρέχεται στον ύπνο του

Από την Αντιγόνη Κεμερλίογλου, Ψυχολόγος Υγείας-Εκπαίδευσης

Μπορεί πραγματικά να ανησυχείτε αν το παιδί σας ακόμη βρέχεται στον ύπνο του και είναι ήδη τεσσάρων. Η νυχτερινή ενούρηση δεν σταματάει πάντα μαγικά σε αυτή την ηλικία. Πολλές φορές κρατάει καθόλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα: οι γιατροί δίνουν έμφαση στην έλλειψη ωρίμασης και στο οικογενειακό ιστορικό (είναι συχνότερο στα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν παρόμοια δυσκολία), οι ψυχολόγοι μπορεί να σκεφτούν ότι ίσως είναι σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης κ.ά. Το σημαντικό είναι να δείξετε ψυχραιμία και να μην το αφήσετε να σας καταβάλει.

Μετά την ηλικία των πέντε ετών, το ίδιο το παιδί νιώθει ντροπή και αμηχανία που δεν μπορεί να ελέγξει την κύστη του. Υπάρχουν φορές ακόμη που φοβάται να πάει για ύπνο, αγχώνεται με τις διανυκτερεύσεις σε άλλα σπίτια και μπορεί να στερηθεί την εμπειρία της κατασκήνωσης, επειδή τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να γίνει ρεζίλι. Τότε είναι που χρειάζεται τη δική σας ενθάρρυνση. Αυτοτιμωρείται ούτως ή άλλως, οπότε δεν χρειάζεται να το επιβαρύνετε με το δικό σας άγχος. Εσείς αυτό που πρέεπι να κάνετε είναι να δείξετε κατανόηση και πίστη στο παιδί. Μπορείτε να του περάσετε ένα μήνυμα όπως: “Ξέρω ότι θα μείνεις στεγνός όταν το σώμα σου είναι έτοιμο. Το ξέρω ότι το θέλεις και γι’ αυτό θα τα καταφέρεις. Σου έχω εμπιστοσύνη!”.

Μοιραστείτε τα συναισθήματά του και υποστηρίξτε το. Δείξτε του ότι αποτελείτε μεταξύ σας μια ομάδα και συνεργαστείτε. Για παράδειγμα, όταν το βράδυ βρέξει το κρεβάτι του, αφήστε τον το πρωί να βγάλει τα σεντόνια του για πλύσιμο, πλύνετε εσείς τα βρεγμένα σεντόνια και έπειτα στρώστε τα καινούργια μαζί στο κρεβάτι. Αν κάποιο βράδυ δεν βρέξει τα σεντόνια του, μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε, γιατί μπορεί να νομίζει ότι είστε ικανοποιημένοι μαζί του μόνο όταν παραμένει το βράδυ στεγνός. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο πώς νιώθει και να του πείτε κι εσείς πώς νιώθετε, αλλά περάστε του το μήνυμα ότι αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή και ότι έχετε δρόμο μπροστά σας που θα τον διανύσετε μαζί βήμα βήμα.