Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Ελλάδα

H Υπουργός Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, συναντήθηκε με προσωπικότητες και φορείς από τον ελληνικό και διεθνή χώρο που ασχολούνται με το θέατρο στην εκπαίδευση (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Διάζωμα, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση), με σκοπό την καθιέρωση του θεσμού: «Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας για το θεσμό του Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος εντάσσεται στη φιλοσοφία του Νέου Σχολείου. Το Νέο Σχολείο θέτει το μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών και στοχεύει στη διαμόρφωση δημιουργικού και ανοικτού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, που αξιοποιεί ποικίλα διδακτικά εργαλεία και αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο το Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έχουν στόχο να αναδείξουν το θέατρο ως φορέα παιδείας και πολιτειακής αγωγής, για την ενίσχυση της θεατρικής και κλασικής παιδείας των μαθητών και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Μέσα από τις σύγχρονες σκηνικές προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την αξιοποίηση των ερευνητικών πορισμάτων οι δράσεις αυτές μπορούν να συνδέσουν την τυπική και τη διά βίου εκπαίδευση με τα διαχρονικά μηνύματα του αρχαίου δράματος και τη σύγχρονη πραγματικότητα.