Επιπλοκές κατά τον τοκετό στοιχίζουν τη ζωή σε 1.000 γυναίκες ετησίως

Μπορεί να είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή των γυναικών, αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα και απροσεξία.
Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αναφέρει ότι κάθε μέρα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη περίπου 1.000 γυναίκες, ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτοί οι θάνατοι να μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και εκείνοι των νεογνών.

«Σε όλο τον κόσμο το 15% των εγκύων κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επιπλοκές που μπορούν να τις οδηγήσουν στο θάνατο» είπε η Κάρα Μπλάκμπερν, υπεύθυνη για την υγεία των γυναικών των MSF.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές μαιευτικές υπηρεσίες είτε ζουν στο Σίδνεϊ το Πορτ-ο-Πρενς ή το Μογκαντίσου, υπογράμμισε η Μπλάκμπερν.

Σε έκθεσή της με τον τίτλο «Μητρική θνησιμότητα: μία κρίση που μπορεί να αποφευχθεί» η οργάνωση αναφέρει πώς η παροχή έκτακτων μαιευτικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να σώσει ζωές.

Σύμφωνα με τους MSF η λύση περνά από την εφαρμογή επαρκών προγραμμάτων κυρίως για τις περιπτώσεις επιπλοκών στη γέννα, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού, την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και το κατάλληλο ιατρικό υλικό.