“Ημέρες Βιβλιοθηκών” στη Θεσσαλονίκη (14/11)

Με οκτώ εκδηλώσεις, στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, το αφιέρωμα “Ημέρες Βιβλιοθηκών”, που  διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:00, Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Χαλκιδικής και Ορέστου 33, τηλ. 2310 852384)
“Οδοντοϊστορίες με χαμόγελα”
Η οδοντίατρος Άννα Δανάκη, μέσα από ένα πρωτότυπο διαδραστικό παιχνίδι, μαθαίνει στα παιδιά όλα τα μυστικά της στοματικής υγιεινής.

16:30, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2310 374800)
“«Διαγωνισμός Chef της γειτονιάς με τη γευσιγνώστρια Κική Εμμανουηλίδου”
Η Κική Εμμανουηλίδου παρουσιάζει το βιβλίο της “Οικογενειακά γεύματα με 5 €” και δίνει μαγειρικές συμβουλές. Δοκιμάζει τα φαγητά που θα φέρουν οι νοικοκυρές της γειτονιάς και μαζί με το Δημήτρη Κυριακόπουλο, Executive Chef και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, ανακηρύσσουν τον Chef της γειτονιάς. Τα έπαθλα θα είναι το βιβλίο της Κικής Εμμανουηλίδου και η συλλεκτική έκδοση “Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης”, που δημιουργήθηκε το 1987, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη.

18:00, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187,τηλ.2310 950370)
“Απόψε sugar-ολογούμε! Μια βραδιά γεμάτη ζάχαρη!”
Η Ελίνα Γκατζέλη, γνωστή μέσα από το blog της, sugarologies.blogspot.com, θα μιλήσει για τα παραδοσιακά γλυκά της παλιάς Θεσσαλονίκης και θα μοιραστεί μυστικές συνταγές του χθες και του σήμερα. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα γευτούν παραδοσιακά γλυκά της πόλης (κουρκουμπίνια, ροξάκια, τουλουμπάκια κ.α.)

18:00, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γ. Ιωάννου» (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)
“Γευστική δοκιμή κρασιού με τον blogger Βασίλη Γαλανό”
Ο Βασίλης Γαλανός, δημιουργός του blog krasiagr.blogspot.com θα μοιραστεί με το κοινό της εκδήλωσης, τις γνώσεις του γύρω από το κρασί. Θα ακολουθήσει συζήτηση και δοκιμή συγκεκριμένων τύπων κρασιού, με στόχο να μάθουμε πώς να συνδυάζουμε ένα κρασί με το φαγητό που του ταιριάζει.

18:00, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας (Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660)
“Το καλύτερο ντολμαδάκι της γειτονιάς με τη Μαριάννα Καζάκη”
Η Μαριάννα Καζάκη παρουσιάζει συνταγές για ντολμαδάκια με κιμά ή με σταφίδες, για λαχανοντολμάδες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Μαζί της ο Κωνσταντίνος Αραμπατζής, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος και Executive Chef του ξενοδοχείου Hyatt Regency, που θα μοιραστεί τα μυστικά του με το κοινό. Στο τέλος θα δοκιμάσουν τα ντολμαδάκια που θα φέρουν οι νοικοκυρές της γειτονιάς και θα αναδείξουν την καλύτερη συνταγή. Η νικήτρια θα λάβει και σε αυτήν την εκδήλωση ως έπαθλο, την συλλεκτική έκδοση “Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης”.

18:30, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 219329)
“Διαβάζουμε Παπαδιαμάντη”
Οι νηπιαγωγοί Λένα Γουναροπούλου και Κατερίνα Ζησοπούλου αφηγούνται με την συνοδεία μουσικής το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Γουτού Γουπατού”.

20:00, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 και Στ.Νούκα, τηλ. 2310 324666)
“Το βιβλίο στον κινηματογράφο”
Προβολή της ταινίας “Ανώνυμη: το απαγορευμένο ημερολόγιο”, βασισμένης στο βιβλίο “A woman in Berlin” που περιγράφει την αληθινή ιστορία της δημοσιογράφου Martha Hillers στο Βερολίνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος ακολουθεί συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Τέλλο Φίλη.

*(Οι πρώτες πέντε εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης)