«Η χώρα μου είναι…»: Έλληνες μαθητές μιλούν για την κρίση που πλήττει τη χώρα

Το σχολείο εκτός από τον εκπαιδευτικό του ρόλο καλείται να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά και να τα εισάγει ομάλα στην κοινωνία και στα όποια προβλήματα εντάσσονται σε αυτή με άξονα όχι απλά να τα γνωρίσουν αλλά να κάνουν το παν ούτως ώστε να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Οι μικροί μαθητές της Δ΄ τάξης του 16ου Δημοτικού σχολείου Ιλίου υπό την καθοδήγηση της δασκάλας και υπεύθυνης για την εικαστική αγωγή, Ελένης Καραγιάννη, κατέγραψαν σε βίντεο και εν συνεχεία ανήρτησαν στο διαδικτυακό τόπο youtube ένα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο αποτυπώνουν τα συναισθήματα τους, τους φόβους, τις σκέψεις αλλά και τις ιδέες τους για το πώς βιώνουν σήμερα την Ελλάδα της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο τα παιδιά μιλώντας για την Ελλάδα αναφέρουν ότι είναι η χώρα με τα ωραία νησιά, είναι χαρούμενη και χρωματιστή, έχει όμορφα σπίτια, έχει μνημεία. Μιλούν και για τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όπως είναι οι άστεγοι και η ανεργία τονίζοντας ότι «η χώρα μου είναι δυνατή και αποφασιστική». Εκφράζουν την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε «κερδίζοντας αυτό τον δύσκολο πόλεμο». «Η χώρα μου ποτέ δεν πεθαίνει» σημειώνει ένας από τους μαθητές, ενώ ένας άλλος συμπληρώνει: «Στεναχωριέμαι αλλά δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας, γιατί έχει ανθρώπους που νοιάζονται»

Η διδάσκουσα, σημειώνει για τη δημιουργία του βίντεο: «Έφτιαξα αυτό το video με τις σκέψεις των ίδιων των παιδιών από το σχολείο όπου διδάσκω. Στο video είναι τα συναισθήματά τους για την χώρα τους, το πως βιώνουν την Ελλάδα της κρίσης, οι φόβοι τους, οι ιδέες και οι ελπίδες τους. Μπορεί να είναι «μικρά» αλλά η «Κρίση» τα έχει αγγίξει βαθιά στις ψυχές τους. Εγώ έδωσα την ιδέα, τα παιδιά μίλησαν. Τα ακούμε.

Αξίζει να τονιστεί ότι έχει πραγματοποιηθεί και μετάφραση για τους ξένους χρήστες προκειμένου να δουν και εκείνοι μέσα από τα μάτια των παιδιών της Ελλάδας την μεγάλη κρίση την οποία περνάμε. Μέσα από τα μάτια 10χρονων παιδιών βγαίνει κατάσταση της χώρας, αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον απαλλαγμένο από τη ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης.