Θεραπεία με τους χειρισμούς των χεριών

Ολοένα και πιο συχνά, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, νιώθεις τη σπονδυλική σου στήλη να πονά επίμονα. Ενώ έπειτα από μια κοπιαστική εβδομάδα στο γραφείο το βάρος στην περιοχή του αυχένα… είναι ασήκωτο. Τι μπορεί να γίνει με αυτούς τους πόνους που δεν λένε να υποχωρήσουν; Πώς θα περάσει άλλος ένας χειμώνας υποφέροντας; Καιρός να μάθεις για εκείνες τις μαγικές κινήσεις που εφαρμόζονται από ειδικευμένους στη χειροπρακτική φυσικοθεραπευτές, που κάνουν θαύματα.

Θα την ακούσεις συχνά να αναφέρεται ως τεχνική «manual therapy». Είναι ό,τι επί το ελληνικότερον αποκαλείται χειροπρακτική-οστεοπαθητική και σίγουρα δεν έχει σχέση με αυτοδίδακτες μεθόδους που βασίζονται στο «καλό χέρι» του θεραπευτή. Ίσως βέβαια να παίζει ρόλο και αυτό, το χέρι του θεραπευτή, αλλά η χειροθεραπεία είναι επιστήμη (η πρώτη σχoλή χειρoθεραπείας, oστεoπαθητικής ιδρύθηκε από τo γιατρό A. Still τo 1892 με 20μηνη υπoχρεωτική φoίτηση) με αντικείμενο εκπαίδευσης και μελέτης κυρίως το μυοσκελετικό σύστημα, που δίνει έμφαση στη σπονδυλική στήλη, τη μέση και τον αυχένα. Προβλήματα, όπως το αυχενικό, που στην ουσία δεν οφείλονται σε συγκεκριμένη οργανική αιτία, π.χ. ένα κάταγμα οστών, έχουν ως πηγή τους την καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων. Συνήθως οι πόνοι αυτού του τύπου προξενούνται από τη μορφή και την ένταση της εργασίας μας. Σήμερα αρκετές έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν δείξει ότι η χειροπρακτική είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και –κυρίως- αποτελεσματικές τεχνικές για την εξάλειψη των πόνων στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Η χειροθεραπεία είναι μια δυναμική, θα λέγαμε, θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με τη χρήση των χεριών του προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας άλλοτε ήπιους χειρισμούς και άλλοτε τεχνικές μεγάλης ταχύτητας να αποκαταστήσει την πάσχουσα περιοχή. Όπως μας λέει, ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Γραμματικός, η διάγνωση-ταξινόμηση της πάθησης, όπως και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση όταν πλέον θα απευθυνθείς στο θεραπευτή είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη φύση της θεραπείας. Πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα με πόνους στην πλάτη και τη μέση καλό είναι να μην αφήνονται στην τύχη τους μέχρι «να κάνει ο πόνος τον κύκλο του» και να περάσει, όπως πολύς κόσμος συνηθίζει να λέει, γιατί όταν οι πόνοι χρονίζουν, υπάρχει ο κίνδυνος η δυσλειτουργία να γίνει μόνιμη.

Γιατί υποφέρω;
Έχεις ποτέ σκεφτεί πώς κάθεσαι τις –ομολογουμένως αρκετές- ώρες που βρίσκεσαι στο γραφείο; Ποια είναι η στάση του σώματός σου όταν γράφεις στον υπολογιστή ή σερφάρεις στο Internet, πώς μιλάς στο τηλέφωνο ή ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο καθημερινά κάνεις τις δουλειές του σπιτιού σου. Κι ακόμη, ξέρεις ότι πονοκέφαλοι, ζαλάδες και ίλιγγοι που νιώθεις –ενδεχομένως και αρκετά συχνά- να οφείλονται σε αυτή την κακή χρήση της σπονδυλικής στήλης ακόμη και την ώρα που αμέριμνη δουλεύεις στο γραφείο σου; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η τεχνική του manual therapy έχει να προσφέρει πολλά τόσο στη θεραπεία όσο και στην εκπαίδευση του ασθενή ώστε να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του και μέσω ενός ατομικού προγράμματος ασκήσεων να μάθει κυρίως να στέκεται σωστά χωρίς να επιβαρύνει τον άξονα του κορμού, τη σπονδυλική στήλη. Εάν λίγο εξασκηθείς στη σωστή στάση του σώματος, τότε εύκολα θα παρατηρήσεις ότι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι επειδή δεν έχουν μάθει να στέκονται σωστά, ρίχνουν όλο το βάρος χαμηλά στη σπονδυλική στήλη, δίνοντας ακόμη και οπτικά την εντύπωση ότι κάθονται πάνω στη μέση τους. Στόχος λοιπόν της χειροπρακτικής είναι χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς, να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της περιοχής που υποφέρει. Η θεραπεία γίνεται κυρίως με επιδέξιους χειρισμούς με τα χέρια πάνω στη σπονδυλική στήλη. Αυτοί οι χειρισμοί λέγονται ανατάξεις (adjustments), αφού ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων. Άλλες φορές, όταν ο πόνος προκαλείται από τη σύσπαση κάποιων μυϊκών ομάδων, χωρίς να υπάρχει διαταραχή στις ανατομικές σχέσεις των σπονδύλων, οι χειρισμοί αποσκοπούν σε χαλάρωση αυτών των μυϊκών συσπάσεων. Πριν γίνουν αυτοί οι χειρισμοί, ένας εκπαιδευμένος βοηθός, χρησιμοποιώντας φυσικοθεραπευτικές μεθόδους, προετοιμάζει τη σπονδυλική στήλη για τη θεραπεία. Έτσι, οι μύες χαλαρώνουν και αυξάνεται η ελαστικότητα και το εύρος της κίνησης με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνονται πιο εύκολα οι οστεοπαθητικοί χειρισμοί. 

Το αποτέλεσμα
Ο τελικός στόχος για τον θεραπευτή και τον ασθενή δεν είναι άλλος από το να επιτευχθεί μετά το τέλος των συνεδριών η όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργικότητα του σώματος, χωρίς την ύπαρξη συμπτωμάτων, και κατ’ επέκταση η καλύτερη ποιότητα ζωής, η μεγαλύτερη απόδοση σε κάθε δραστηριότητα και τα υψηλά επίπεδα υγείας. Αυτό που δίνει πάντως ελπίδες για μόνιμα αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι ο χειροπρακτικός δεν εφαρμόζει τις τεχνικές του με την προοπτική μιας πρόσκαιρης ανακούφισης. Αντίθετα, εστιάζει στην αναγνώριση και αποκατάσταση των αιτίων ούτως ώστε να μην επανεμφανιστούν.

Οι συνεδρίες
Στις ήπιες περιπτώσεις με καλή δεκτικότητα της θεραπείας αρκούν πέντε-έξι συνεδρίες. Αν όμως συνυπάρχει φλεγμονή στις αρθρώσεις ενδέχεται να χρειασθούν δέκα ή δεκαπέντε συνεδρίες.

Info
Physioteam, Γιώργος Γραμματικός PT, MC, Αναστάσιος Μαργαρίτης PT, MC,
Γρηγορ. Αυξεντίου 75, Άνω Ιλίσια, τηλ. 210 7486088
Χαράλαμπος Γ. Τιγγινάγκας, MMT, CST, Φυσικοθεραπευτής
Αλκιμάχου 3-5, 11634, Αθήνα, Τηλ.2107220562
Λάζαρος Αλεκτορίδης, Ν. Κυδωνία, τηλ. 28210 33372
Ε.Σ. Γεωργακόπουλος HEB, BSc, MCMT, CST, Φυσιοθεραπευτής, Ηπείρου 72, Πέραμα, τηλ. 210 4415100