Νέο εμβόλιο για καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου

Ένα νέο είδος εμβολίου για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Inovio Pharmaceuticals, δίνει ελπίδα ως μια πιθανή θεραπεία για τις προ-καρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι ερευνητές της εταιρείας.

Αντί για την πρόληψη λοιμώξεων που προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων -ή HPV- και αποτελεί στόχο του εμβολίου που παρασκευάζουν οι εταιρείες Gardasil και GlaxoSmithKline, το εμβόλιο της Inovio έχει σχεδιαστεί για να “εκπαιδεύσει” το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμά τα κύτταρα που προωθούν την ανάπτυξη καρκίνου σε γυναίκες που έχουν ήδη μολυνθεί με την νόσο.

Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας 493.000 νέα κρούσματα και 274.000 θανάτους κάθε χρόνο. Η εταιρεία έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα εμβόλιο, το οποίο θα “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να παράγει μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων κυττάρων που θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τα ογκογονίδια.