Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: «Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό… αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου»

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 15-24 ετών (94,8%) αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του προφυλακτικού στην πρόληψη του AIDS.   Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν αποκλειστικά ένα μόνιμο σύντροφο, μόνο το 60,1% των νέων ανέφερε ότι το χρησιμοποιεί, ενώ το 37,6% ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποιεί επαναπαυμένο στο μόνιμο σύντροφο, και στην πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό!  (το 58,5% αυτών ανέφερε ότι δεν κινδυνεύει). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας νέοι (22-24 ετών) αν και αναγνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τον ιό (43,8%) ακόμη και αν έχουν μόνιμο σύντροφο, εντούτοις δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό (45,2%). Πιο ενημερωμένα και προσεκτικά δείχνουν να είναι τα νέα κορίτσια  από τα αγόρια, για τα θέματα που αφορούν το ιό HIV/ AIDS.

Με κεντρικό μήνυμα «Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό… αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου»  και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου, το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, διοργάνωσαν για μία ακόμη χρονιά ανοιχτή ημερίδα ενημέρωσης σε νέους και νέες για τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του ιού, στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του IEK AKMH.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν σπουδαστές τους Τμήματος Δημοσιογραφίας και Οικονομίας Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1.144 νέων ηλικίας 15-24 ετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ακόλουθα αποτελέσματα που καταγράφουν τη στάση των νέων απέναντι στο AIDS.

Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας

Το 93,8% των νέων γνωρίζει ότι ένα άτομο που φαίνεται υγιές μπορεί να έχει τον ιό HIV, ενώ το 89,3% αυτών πιστεύει ότι τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως σε πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η μετάδοση του ιού με το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή η μετάδοση του ιού με το φαγητό, ή που μπορούν να κάνουν το τεστ για τον ιό HIV, μόνο 6 στους 10 αυτών γνωρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, 7 στους 10 αυτών γνωρίζει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το μοίρασμα του φαγητού. Επίσης, μόνο το 64,5% των νέων ανέφερε ότι γνωρίζει που μπορεί να κάνει το τεστ για τον ιό, αν το επιθυμεί ποσοστά που καταγράφουν την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης των νέων πάνω σε επιμέρους αλλά σημαντικές πτυχές της εξάπλωσης του AIDS, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ‘μη-επιτρεπτές’ συμπεριφορές,  όπως φόβο ή ρατσισμό.

Όσον αφορά την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, η πλειοψηφία των νέων (81,8%) ανέφερε ότι είχε την πρώτη του ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία μεταξύ των ηλικιών 14-19 ετών, ξεχωρίζοντας ιδίως η ηλικία 16-17 ετών (14-15: 21,8%, 16-17: 36,7% και 18-19: 23,3%),  ενώ παρατηρείται  η τάση οι μικρότεροι σε ηλικία νέοι (15-18 ετών) να έχουν νωρίτερα την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία από ότι οι μεγαλύτεροι νέοι (22-24 ετών) στην αντίστοιχη ηλικία.  Συγκεκριμένα, το 27,4% των 15-18 ετών ανέφερε την ηλικία 14-15 (Vs. 17,8% των 22-24 ετών), ενώ το 29% των 22-24 ετών ανέφερε την ηλικία 18-19 για την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή (Vs. 13,6% των 15-18 ετών).

Σε σχέση με τον επηρεασμό της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νέων από την οικονομική κρίση, φαίνεται πως ενώ  η κρίση δεν έχει επηρεάσει την ερωτική τους διάθεση (το 59,5% συμφωνεί με αυτό), η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχει περιορίσει τις εξόδους τους από το σπίτι, με συνέπεια λιγότερες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες (το 49,1% συμφωνεί με αυτό). Επιπλέον ευνοεί το να έρχονται πιο κοντά με τη ‘σχέση’ τους (το 59,1% συμφωνεί με αυτό). Ουσιαστικά, παρατηρείται μια τάση των νέων προς τις ‘μονογαμικές’ σχέσεις.

Το δικό του μήνυμα στους νέους ως πρεσβευτής ενάντια στο AIDS έδωσε και ο Γιάννης Ζουγανέλης, λέγοντας μεταξύ άλλων“ Η αγάπη και η σωστή σχέση με τον εαυτό μας είναι η μόνη λύση. Αν αγαπάμε τον εαυτό μας, θα αγαπήσουμε τους άλλους, θα φροντίσουμε για το συνολικό καλό. Η ύπαρξή μας στον κόσμο αυτό είναι μία σχέση εξάρτησης από τον δίπλα μας και από το Όλον. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις συνέπειες μίας αμετροεπούς συμπεριφοράς τόσο σε εμάς όσο και στους δίπλα μας. Το AIDS σκοτώνει, αλλά η ζωή είναι ωραία. Ας το σκεφτούμε καλύτερα.»