Πολλά είδη φυτών και ζώων απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση στην Ελλάδα

Παγκόσμια μέρα βιοποικιλότητας αύριο 22 Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό τον εορτασμό της πλούσιας ποικιλομορφίας ζωής στη Γη και την ανάδειξη της αξίας της για τον πλανήτη.

Με τις τελευταίες εκτιμήσεις να προειδοποιούν για μια σταθερά φθίνουσα πορεία της τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δυστυχώς δεν εξαιρείται από την πραγματικότητα αυτή.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη ζώων και φυτών που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση, όπως η Μεσογειακή φώκια, το κόκκινο ελάφι, το τσακάλι, ο Μαυρόγυπας, η καφέ αρκούδα και το θαλάσσιο φυτό Posidonia oceanica.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα προικισμένη με ιδιαίτερη βιολογική κληρονομιά. Το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και από μεγάλη ποικιλία τοπίων και οικοσυστημάτων χερσαίων, υγροτοπικών, παράκτιων και θαλάσσιων.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 5.500 είδη χλωρίδας ανώτερων φυτών, 2.000 είδη μυκήτων, περισσότερα από 440 είδη πουλιών, 115 είδη θηλαστικών, χωρίς τα οικόσιτα, 86 είδη ερπετών και αμφιβίων, 110 είδη ψαριών γλυκού νερού, 230 είδη πεταλούδας, 447 είδη θαλασσινών ψαριών και 1.160 είδη θαλασσινών μαλακίων. Ο συνολικός πλούτος της ελληνικής πανίδας απαρτίζεται από 30.000 έως 50.000 είδη σπονδυλοζώων και ασπόνδυλων.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και την ανάγκη συγκροτημένης προσπάθειας για την προστασία της βιοποικιλότητας, η Ελλάδα έχει ορίσει 419 προστατευόμενες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura, οι οποίες καταλαμβάνουν πλέον 27% της χερσαίας και 6% της θαλάσσιας έκτασής της. Πολλές από αυτές είναι ήδη προστατευόμενες από την ελληνική νομοθεσία και άλλες από διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή του Ραμσάρ.

Ωστόσο, αποτελεσματική προστασία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, κυβερνητικών και παραγωγικών φορέων και απλών πολιτών, για τη σημασία της βιοποικιλότητας και την ανάγκη διατήρησής της.

Για το λόγο αυτό, πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε, να γνωρίσουμε καλύτερα το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και να αναλάβουμε δράση για τη Βιοποικιλότητα ώστε να τη διαφυλάξουμε και για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: econews